Povežite se s nama

U fokusu

Kolarić: “Besmisleni spor još traje, a već se sve moglo riješiti”

Objavljeno:

- dana

LABURISTI O SPORU OKO TENISKIH TERENA

– Uz najbolju volju ne mogu shvatiti sudski spor koji Grad Varaždin još uvijek vodi oko pitanja teniskih terena koji graniče s Javnom ustanovom Gradski bazeni Varaždin.

Moj prijedlog, koji je i od strane gradonačenika u početku naišao na podršku, je da se zemljište na kojem se nalaze tereni objedini s bazenima i tako stvore uvjeti za izgradnju velikog sportsko-rekreacijskog centra. Ta inicijativa se sada stopira, sa sudskim se postupkom odugovlači, a prostor oko terena sve je više zapušten i propada – upozorio je Božidar Kolarić, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Varaždina, vijećnik i čelnik Hrvatskih laburista – Stranke rada Varaždinske županije, koji očekuje burnu političku jesen u Varaždinu i zbog pitanja Termoplina, problematike rješavanja otpada i proračuna Grada Varaždina.

(Ne)potreban spor

Kolarić podsjeća da je na zemljištu, koje je bilo u vlasništvu Varteksa, poduzetnik Stjepan Igrec izgradio teniske terene.
– Zemljište je potom pripalo Gradu Varaždinu i pravo na njega već godinama rješava sudskim putem. Prije dvije godine Grad je i dobio prvostupanjsku presudu, no uložena je žalba. Dvije godine je već prošlo, a Trgovački sud još nije odredio suca koji bi preuzeo taj spor. Zašto se toliko odugovlači? Samo se ugrožava sudbina gradskog zemljišta – smatra Kolarić, koji je pitanje rješavanja tog zemljišta “potegnuo” još prije dvije godine, kada je održana rasprava na kojoj je utvrđeno da je zemljšte gradsko, a objekt vlasništvo Igrec sporta.

 

Da ima barem malo dobre volje, s vlasnikom teniskih terena moglo se već sve dogovoriti, bez parničenja

– Morat ćemo odlučiti hoćemo li kupiti objekt ili će Igrec kupiti zemljište da se sjedine nekretnine – upozoravao je Kolarić na Gradskom vijeću Grada Varaždina još u srpnju 2013. godine. Umjesto da se to pitanje čim prije riješi, bez parničenja, Kolarić upozorava kako sada sve stoji.
– Previše je indicija da bih povjerovao kako je to slučajno – danas ističe potpredsjednik Gradskog vijeća iz redova Laburista i upozorava da je uz malo dobre volje Grad Varaždin to zemljište već odavno mogao imati.

– Dobije li Grad Varaždin sudski spor ionako će morati sjesti s vlasnikom teniskih terena i dogovarati kako ga isplatiti. Taj dogovor se mogao postići bez nastavka parničenja, jer očito Grad prihvaća da su nekretnine Igrecove, a on pak priznaje da je zemljište gradsko jer su dogovorno angažirali sudskog vještaka. I što bi bilo da Grad na kraju izgubi spor? Na to ne želim ni pomišljati, jer u tom bi slučaju ostao bez 6000 kvadrata izuzetno kvalitetnog zemljišta – navodi Kolarić i dodaje da u slučaju pripojenja zemljišta bazenima ne bi bilo nikakvog zatiranja tenisa.

– Sasvim suprotno. Teniski tereni bi se uklopili u sportsko-rekreacijski centar koji sam predložio i koji bi se mogao izgraditi putem fondova iz EU – naglašava Kolarić.

Novi odnos snaga?

Za razliku od laburista, koji su većinu prijedloga aktualne vlasti podržali iako s njima nisu sklopili nikakav dogovor, niti potpisali koaliciju, gradska vlast, tvrdi Kolarić, nije podržala nijedan njihov prijedlog.
– Izuzetak je jedino projekt javno-privatnog partnerstva, koji nismo podržali – navodi Kolarić i podsjeća kako Laburisti nemaju svoje pročelnike, ravnatelje i direktore trgovačkih društava, ustanova i osnovnih škola.

 

Grad je prije dvije godine dobio prvostupanjsku presudu, no uložena je žalba

– Drugim riječima, nemamo nikakav utjecaj osim kada kroz pitanja i inicijative na Gradskom vijeću pokušavamo progurati prijedloge za dobrobit Varaždina i građana. Očito se u Gradskom vijeću stvorio novi odnos snaga, pa je aktualnoj gradskoj vlasti svejedno za našu potporu i za naše projekte. Ako se to pokaže točnim, tada su stvari, što se mene tiče, potpuno jasne. Koliko oni nas poštuju, toliko ćemo i mi njih – zaključio je na kraju Kolarić. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje