Povežite se s nama

U fokusu

Bez 10 milijuna eura kredita stečaj neizbježan

Objavljeno:

- dana

VARTEKS

Ako ne dobije kredit u iznosu od 10 milijuna eura, varaždinski Varteks morat će zatražiti stečaj. Niti pokretanje predstečajne nagodbe u lipnju, kao ni njezina potvrda u srijedu na ročištu pri varaždinskom Trgovačkom sudu, neće značiti ništa, ako banke odbiju kreditirati Varteks.

O nužno potrebnom kreditu govori se mjesecima, ali realizacija se neprestano odgađa. Na sastanku u Varteksu u petak je, prema riječima izvršne direktorice područja Trgovina Nikoline Dežmanić Krofak, zaključeno: Varteks i Zagrebačka banka u ponedjeljak će pripremiti Sporazum o međusobnim odnosima za razlučne vjerovnike. Riječ je o sastanku koji je prema najavama nakon sudskog ročišta trebao biti održan u petak.

Sastanku su trebali prisustvovati predstavnik Ministarstva financija, članovi HBOR-a i ZABA-e te Uprava Varteksa, ali do zaključenja ovoga broja nismo dobili podatak o njegovom ishodu. Predviđeno je da ZABA i Varteks pripreme tekst Sporazuma o međusobnim odnosima za sve razlučne vjerovnike i dogovore dinamiku realizacije kredita.

Župan Štromar: Ako dogovor s bankama ne uspije, tvrtka Varteks će morati zatražiti stečaj

Tim bi se novcem isplatile zaostale plaće i otpremnine radnicima koji će biti proglašeni viškom – njih 400-tinjak prema planu predstečajne nagodbe – te nabavio potreban repromaterijal za nastavak proizvodnje.

U Varteksu očekuju pozitivan ishod, dok je varaždinski župan Predrag Štromar, unatoč optimizmu, ipak spomenuo najgoru soluciju – stečaj. Aktualni sat druge Županijske skupštine započeo je upravo pitanjem o Varteksu. Osim što je, dakle, naglasio kako bi na račun Varteksa ovih dana trebao stići potreban novac, Štromar je prvi put naglasio: “Ne uspije li taj plan, Uprava Varteksa morat će pokrenuti stečaj.”

Sjednici je prisustvovao i povjerenik predstečajne nagodbe tvrtke Antun Mišanović. – Ne vidim razloga da se nešto izjalovi. Ovom se nagodbom rješava Varteksova prošlost dok se budućnost tek treba osigurati – rekao je.

Pri izlasku s ročišta na Trgovačkom sudu kojim se formalizirala odluka o prihvaćanju plana financijskog restrukturiranja, donesena u Zagrebu, predsjednik Uprave Varteksa, pak, Zoran Košćec riječ “stečaj” nije niti spomenuo. Poslije ročišta na kojem je 77 posto vjerovnika, čija potraživanja prelaze više od dvije trećine ukupnog duga, potvrdilo prijašnju odluku o prihvaćanju predstečajne nagodbe, predsjednik Uprave Varteksa je rekao da je zaokružena kompletna slika. – Mogle bi se početi provoditi aktivnosti definirane danas izglasanim programom. Očekujem da ćemo s bankama sve riješiti kao što smo riješili i sve ovo do sada. Ovo je ujedno još jedan korak ka tome da stabiliziramo i dinamiku isplate plaća – naveo je.

Podsjetimo, Varteks nagodbom prolazi neočekivano dobro budući da će tvrtki sveukupno biti otpisano oko 70 posto dugovanja. Prema planu Ministarstva, država će nagodbom Varteksu otpisivati gotovo 200 milijuna kuna. Ostatak Varteksovog duga od 65 milijuna kuna namirit će nekretninama te dokapitalizacijom od 15 milijuna kuna. Zauzvrat će se zadovoljiti s 13,5 vlasništva nad tvrtkom čime će postati najveći pojedinačni dioničar poduzeća. Varteks je svojim planom, koji je odbijen, bio spreman ustupiti državi 25 posto.

Dakle, iako se problemi polako rješavaju, ništa nije gotovo. Sad sve ovisi o bankama koje su ujedno i najveći vjerovnici. Premda se predsjednik Uprave Zoran Košćec oslanja na banke kao na “gotovu stvar”, banke se do ponedjeljka nisu niti  jednom oglasile. Na pitanje Regionalnog tjednika ZABA-i o njihovu stavu, odgovor smo dobili isti dan. “Zaprimili smo vaš upit i u vezi s odgovorom bit ćete naknadno kontaktirani”, kratko su nam odgovorili iz Zagrebačke banke.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje