Povežite se s nama

U fokusu

Darovi Caritasa za 150 obitelji sa najmanje 750-ero djece

Objavljeno:

- dana

Tradicionalno darivanje u Caritasu

Više od 150 odraslih i djece okupilo se danas, 7. siječnja, u dvorani Patoralnog centra Varaždinske biskupije.

To je bio samo mali dio onih kojima je Caritas Varaždinske biskupije tradicionalno podijelio blagdanske pakete. Jer bio je to susret roditelja s petero i više djece, a kako je na području Biskupije prema popisu 150 takvih familija, to znači da su u pitanju darovi  za najmanje 750-ero djece

U paketima je, rekao nam je Ante Šola, ravnatelj varaždinskog Caritasa, svega pomalo. – Ima odjeće, obuće, hrane, higijenskih potrepština, igračaka – nabrajao je.

Ali prije podjele paketa,  punoj se dvorani obratio generalni vikar i predsjednik biskupijskog Caritasa, mons. Ivan Godina. – Kad je srce toplo, zima ne smeta – rekao je, aludirajući na niske temperature. On im je čestitao na velikim obiteljima i predstavio im bračni par Mirjanu i Ivana Fabića, koji su iznijeli svoj iskustva o roditeljstvu devetero djece.

Među roditeljima je bila i 42- ovogodišnja Međimurka (42), majka osmero djece. Sitna i mladolika veli kako je maštala o velikoj obitelji i da nemaju nikakvih posebnih problema. – Ja sam jedinica, susjedi su imali više djece i uvijek sam i ja željela imati braću i sestre. Zato sam svojoj djeci to priuštila – vesela je.

Desetogodišnja Antonija Jurag ima pet sestara i dva brata. Kad pitamo poželi li nekad zbog bilo čega da ih je manje, začuđeno nas gleda. – Zašto? – zbunjeno pita. Od prednosti pune kuće izdvaja uvijek veliki broj društva za igranje.

Samohrana majka petero djece iz Kotoribe, Nevenka, uputila nas je u tajnu odgoja brojne obitelji. – Djeca moraju znati gdje je granica. To je sva mudrost. Roditelj mora imati autoritet – veli.

Od ovog veselog skupa saznajemo da velika obitelj  za njih ima puno više prednosti nego mana. Također, razbijaju predrasude o većem broju „zalutale“ djece, zbog nedostatka veće brige. Njihova su djeca gotovo u pravili dobri učenici i završavaju na fakultetima. – Oni uče jedni od drugih. Nije im teško učiti jer  sve to ide spontano, kroz svakodnevnicu – pričaju nam roditelji. Jednako tako vele da njihova djeca ne mogu biti razmažena, moraju znati dijeliti, biti snalažljiva i praktična. Sve osobine potrebne za odrastanje u sretne i zdrave ljude.  

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Hrvati dramatično lošije ocjenjuju zdravstvo nego prije četiri godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građani Hrvatske dramatično lošije ocjenjuju zdravstvo nego prije četiri godine te velika većina (njih čak 88 posto) tvrdi da će na njihovu odluku o odabiru političke opcije u najvećoj mjeri utjecati programi usmjereni na poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi.

Konkretno, ocjena zdravstva koja je 2020. bila prosječnih 3.3 danas je pala na jako niskih 2.7, piše index.hr.

Pri tome, samo 13 posto građana hrvatskom zdravstvu daje ocjenu vrlo dobar, a gotovo nitko odličan, dok tek svaki šesti građanin misli da je zdravstveni sustav fokusiran na pacijenta.

Najvažniji su to nalazi istraživanja o stanju zdravstvu u Hrvatskoj koje je prošlog mjeseca za HealthComm Forum provela agencija Ipsos.

Osim što su, ocjenjujući stanje po različitim aspektima zdravstva, nikad nezadovoljniji hrvatskim zdravstvenim sustavom, građani ističu da su iznimno nezadovoljni javnim zdravstvenim politikama Vlade i ministarstva (samo 17 posto građana ocjenjuje ih visokom ocjenom), a najviše hvale kvalitetu privatnih zdravstvenih ustanova i digitalizaciju zdravstva (52 posto daje visoku ocjenu privatnim zdravstvenim ustanovama, odnosno 53 posto digitalizaciji).

Kada se govori o konkretnim temama u zdravstvu, buduća Vlada najhitnije bi trebala riješiti pitanje lista čekanja jer čak 56 posto građana smatra ukidanje ili skraćivanje liste čekanja za dijagnosticiranje i liječenje, posebno za onkološka oboljenja, najvažnijom pojedinačnom zdravstvenom temom kampanje koja utječe na njihov odabir političara odnosno stranaka na proljeće.

Nastavite čitati

U fokusu

Ustavni sud: Milanović uopće ne smije biti kandidat za premijera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ustavni sud u ponedjeljak je odlučio da Zoran Milanović mora dati ostavku ukoliko se namjerava kandidirati, odnosno biti na listi SDP-a.

-Ustavni sud je na današnjoj sjednici razmotrio izjavu predsjednika RH da će se kandidirati na izborima za Sabor kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a. Ustavni sud razmotrio je izjave predsjednika i na njegovoj Facebook stranici. Ustavni sud dužan je upozoriti sva tijela koja sudjeluju u izbornom procesu. Predsjednik predstavlja RH u zemlji i inozemstvu, brine za stabilnost državne vlasti, brine za teritorijalnu cjelovitost RH, vrhovni je zapovjednik i daje mandat osobi koja. Predsjednik Republike ne može obavljati nijednu funkciju. Predsjednik je nestranačka osoba. Kandidiranje predsjednika dok obavlja tu dužnost te isticanje njega kao kandidata za predsjednika Vlade nespojivo s njegovom dužnošću i trodiobom vlasti. Ako se kandidira ili istupa kao kandidat, odmah mora podnijeti ostavku – Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, prenosi Telegram.

Izbori za predsjednika u slučaju ostavke trebaju se održati u roku od 60 dana, a do tog dana funkciju obnaša predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali napomenimo da onda on ne može biti na listi.

Međutim, Milanović teoretski može i dalje biti predsjednik, odustati od kandidature na listi, ali sudjelovati u kampanji. Šeparović je na današnjoj konferenciji naglasio da Ustavni sud može poništiti i odluku o raspisivanju izbora, kao i rezultate izbora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje