Povežite se s nama

U fokusu

Bosilj: Čehok ima veze s Aglomeracijom kao Hasanbegović s komunizom

Objavljeno:

- dana

SDP o “prisvajanju zasluga”

– Čehok ima veze s Aglomeracijom kao Hasanbegović s komunizom – komentar je SDP-ovog Nevena Bosilja na potpisivanje Ugovora o partnerstvu na projektu Aglomeracije.

Gradski vijećnik je bivši član Nadzornog odbora Varkoma pa je novinarima danas rekao kako je on još u prosincu zatražio smjenu direktora Vlašića zbog aljkavosti oko projekta. Također je, veli, osobno predložio Marijana Cesarca za v.d, kako bi posao radili stručnjaci.

Prisvajanje zasluga

Žalosno je kaže, što si sad varaždinski gradonačelnik prisvaja zasluge za taj projekt. Na opasku novinara kako je gradonačelnik ujutro zahvalio svima koji su od početka radili na projektu, Bosilj je skrenuo pažnju na njegov Facebook profil gdje piše kako „projekt napokon kreće, u samo tri mjeseca sve smo zgotovili. Moramo jedino paziti da ne počnemo kopati po desnoj strani ulice da uzvišeni ljevičari ne pošandrcaju…”

Neven Bosilj veli da je za Varaždin bila sreća što je zadnjih mjeseci prije izbora Gradom vladala  povjerenica pa  se politika nije miješala u Varkom.

– Zato je sve krenulo u dobrom smjeru – istaknuo je. To je vrijeme kad su, bez političkih prstiju prošli natječaji vrijedni više od 100 milijuna kuna – ističe i zaključuje: – Ovo što je odrađeno, odradili su Varkomovi ljudi, i trebalo bi dalje pustiti struku da vodi posao. No, politika uvijek „stavlja šapu“ na Varkom. Čehok je govorio o stručnim ljudima, no u novi NO su krajem kolovoza postavljeni ljudi s njegove liste koji imaju SSS, a čime se vjerojatno priprema teren za imenovanje novog direktora

Nesigurna djeca i idiličan brak

Jedna od tema razgovora s novinarima je bila i rekonstrukcija električnih instalacija u V. osnovnoj školi. Ovlašteni sudski vještak, član SDP-a Bruno Ister, potrebne zahvate je procijenio na 1,5 milijuna kuna,, što su u Gradu srezali na milijun.

– Izvođači su prepoznali nestručno i neovlašteno te besmisleno i kažnjivo prekrajanje troškovnika  pa nisu dali valjane ponude – rekao je Bruno Ister.

Prema novom troškovniku školi nije potreban alarm za vatru (vatrodojava), komunikacijske instalacije, gromobran niti nova rasvjeta.  – Gospodin zamjenik, Avar, se hvali da je za zahvat dobivena suglasnost MUP-a. Trebao bi znati da je dobivena suglasnost za cijeli projekt, a ne za krivotvoreni troškovnik  – veli Ister i zaključuje kako djeca u V. Osnovnoj školi nisu sigurna.

Na pitanje novinara kako SDP komentira aktualne razmirice između HDZ-a i Glasa odgovorio je Neven Bosilj: – Od početka tražimo samo jedno i sad se vidi zašto – neka nam kažu tko je opozicija, a tko pozicija. Jesu li se tajno oženili? Na sjednicama odbora se moglo dobro primijetiti da stvari nisu idilične.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Hrvati dramatično lošije ocjenjuju zdravstvo nego prije četiri godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građani Hrvatske dramatično lošije ocjenjuju zdravstvo nego prije četiri godine te velika većina (njih čak 88 posto) tvrdi da će na njihovu odluku o odabiru političke opcije u najvećoj mjeri utjecati programi usmjereni na poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi.

Konkretno, ocjena zdravstva koja je 2020. bila prosječnih 3.3 danas je pala na jako niskih 2.7, piše index.hr.

Pri tome, samo 13 posto građana hrvatskom zdravstvu daje ocjenu vrlo dobar, a gotovo nitko odličan, dok tek svaki šesti građanin misli da je zdravstveni sustav fokusiran na pacijenta.

Najvažniji su to nalazi istraživanja o stanju zdravstvu u Hrvatskoj koje je prošlog mjeseca za HealthComm Forum provela agencija Ipsos.

Osim što su, ocjenjujući stanje po različitim aspektima zdravstva, nikad nezadovoljniji hrvatskim zdravstvenim sustavom, građani ističu da su iznimno nezadovoljni javnim zdravstvenim politikama Vlade i ministarstva (samo 17 posto građana ocjenjuje ih visokom ocjenom), a najviše hvale kvalitetu privatnih zdravstvenih ustanova i digitalizaciju zdravstva (52 posto daje visoku ocjenu privatnim zdravstvenim ustanovama, odnosno 53 posto digitalizaciji).

Kada se govori o konkretnim temama u zdravstvu, buduća Vlada najhitnije bi trebala riješiti pitanje lista čekanja jer čak 56 posto građana smatra ukidanje ili skraćivanje liste čekanja za dijagnosticiranje i liječenje, posebno za onkološka oboljenja, najvažnijom pojedinačnom zdravstvenom temom kampanje koja utječe na njihov odabir političara odnosno stranaka na proljeće.

Nastavite čitati

U fokusu

Ustavni sud: Milanović uopće ne smije biti kandidat za premijera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ustavni sud u ponedjeljak je odlučio da Zoran Milanović mora dati ostavku ukoliko se namjerava kandidirati, odnosno biti na listi SDP-a.

-Ustavni sud je na današnjoj sjednici razmotrio izjavu predsjednika RH da će se kandidirati na izborima za Sabor kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a. Ustavni sud razmotrio je izjave predsjednika i na njegovoj Facebook stranici. Ustavni sud dužan je upozoriti sva tijela koja sudjeluju u izbornom procesu. Predsjednik predstavlja RH u zemlji i inozemstvu, brine za stabilnost državne vlasti, brine za teritorijalnu cjelovitost RH, vrhovni je zapovjednik i daje mandat osobi koja. Predsjednik Republike ne može obavljati nijednu funkciju. Predsjednik je nestranačka osoba. Kandidiranje predsjednika dok obavlja tu dužnost te isticanje njega kao kandidata za predsjednika Vlade nespojivo s njegovom dužnošću i trodiobom vlasti. Ako se kandidira ili istupa kao kandidat, odmah mora podnijeti ostavku – Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, prenosi Telegram.

Izbori za predsjednika u slučaju ostavke trebaju se održati u roku od 60 dana, a do tog dana funkciju obnaša predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali napomenimo da onda on ne može biti na listi.

Međutim, Milanović teoretski može i dalje biti predsjednik, odustati od kandidature na listi, ali sudjelovati u kampanji. Šeparović je na današnjoj konferenciji naglasio da Ustavni sud može poništiti i odluku o raspisivanju izbora, kao i rezultate izbora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje