Povežite se s nama

U fokusu

Brojni poticaji za privlačenje investitora

Objavljeno:

- dana

Poslovna zona Brezje

Varaždinska poslovna zona Brezje, sada podjeljena u četiri zone, formirati će se kao jedna zona, veličine 157 ha, od čega je 103 ha u gradskom vlasništvu. Najavio je to na razgovoru s novinarima varaždinski gradonačelnik Goran Habuš,  predstavljajući programe poticanja razvoja gospodarstva.

Cilj je da varaždinska poslovna zona Brezje postane najprivlačnija zona za domaće i strane investitore

Gradonačelnik je pozvao sve zainteresirane strane na uključivanje u raspravu o nacrtima odluka, koje će se pred vijećnicima naći na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća za dva tjedna. – Pozivam sve obrtnike, poduzetnike, gospodarstvenike i udruge da razmotre naš prijedlog i daju svoje prijedloge u cilju što bolje pripreme zone za buduće investitore, apelirao je gradonačelnik te istaknuo kako je cilj da varaždinska poslovna zona Brezje postane najprivlačnija za domaće i strane investicije.

Povlastice

Zemljište nije unaprijed parceliziranonego će se „prekrajati“ prema željama investitora.

-Nakon dugo smo godina, lani oslobodili zemljište koje je bilo u zakupu Biotehnološkog parka i time dobili 103, danas slobodnih gradskih hektara. Zahvaljujući takvom razvoju situacije stvoreni su uvjeti za poslovnu zonu u Gradu u kojoj se ima što ponuditi investitorima, rekao je Habuš.

Investitore u Brezje očekuju brojne povlastice – za kupovinu zemljišta, financiranje prenamjene, smanjenje komunalnog doprinosa za 50 posto za investicije u proizvodnju te za objekte poljoprivredne proizvodnje, oslobađanje investitora plaćanja komunalne naknade… O kolikim će popustima biti riječ ovisi o vrijednosti investicije i broju otvaranja novih radnih mjesta.

 

Investitore u Brezje očekuju brojne povlastice – za kupovinu zemljišta, financiranje prenamjene, smanjenje komunalnog doprinosa za 50 posto za investicije u proizvodnju te za objekte poljoprivredne proizvodnje, oslobađanje investitora plaćanja komunalne naknade… O kolikim će popustima biti riječ ovisi o vrijednosti investicije i broju otvaranja novih radnih mjesta.

-Tako će primjerice investitori, čije će ukupno ulaganje biti iznad 700 tisuća eura uz deset zaposlenika, zemljište dobiti po 30 posto nižim cijenama uz komunalni doprinos i komunalnu naknadu nižu za 50 posto tijekom godine dana. Investitori koji ulože iznad tri milijuna kuna i zaposli 30 radnika, dobiti će 60 posto popusta dok će oni koji u svoju investiciju u Brezju ulože preko 10 milijuna kuna i zaposle najmanje sto radnika „proći“ i 80 posto jeftinije pri kupovini zemljišta i jezinoj prenamjeni. Proporcionalno ulaganjima smanjivati će se i visina komunalnog doprinosa i komunalne naknade, nabrajao je Habuš povoljnosti kojima se namjerava privući što veći broj investitora te zemljište nije unaprijed parceliziranonego će se „prekrajati“ prema željama investitora.  

Brownfield investicije

Pravo na umanjenje komunalne naknade i komunalnog doprinosa ostvariti će i investitori koji će investirati na vlastitom zemljištu odnosno oni koji će zemljište kupiti od privatnih vlasnika. Investitore koji se odluče za proširenje postojećih gospodarskih kapaciteta ili za ponovno stavljanje u funkciju zapuštenih i neiskorištenih gospodarskih kapaciteta (brownfield investicije), Grad će osloboditi od plaćanja 50% komunalne naknade na rok od jedne do tri godine.

Za investitore u području brownfield investicija Grad je predvidio i određene financijske poticaje poput subvencije kamate na kredite kod komercijalnih banaka, potpore i kredita poduzetnicima, preuzimanje dijela razvojnih troškova i sl. što će biti regulirano posebnom odlukom Gradskog vijeća.

– Dakle, u nizu poslovnih zona, poticajnim ćemo mjerama napraviti veliki iskorak. Poslovna zona Brezje nalazi se na odličnom položaju pa, uz sve poticaje nema razloga sumnjati u njezin uspjeh.

“Bale nisu prepreka”

“Pitanje kad će “otići” bale, samo je, pitanje trenutka. Velika su očekivana od novog ministra zaštite okoliša i vjerujem da ćemo vrlo brzo imati sastanak i riješiti problem”,  vjeruje gradonačelnik

Na pitanje neće li velika količina varaždinskih bala smeća, smještenih u Brezju, utjecati na investitore, gradonačelnik je rekao: – Danas dolaze predstavnici jedne međunarodne mesne industrije, Znaju za bale, ali njihov dolazak potvrđuje da ih to nije omelo u namjeri potencijalne investicije. Naravno, to ne znači da će bale ostati tamo. Naglasio je Habuš. Iako, naravno nije mogao reći kad će bale „otići“ iz Brezja jer to za sad ne zna nitko. – To je samo pitanje trenutka. Velika su očekivana od novog ministra zaštite okoliša i vjerujem da ćemo vrlo brzo imati sastanak i riješiti problem, vjeruje gradonačelnik.

Govoreći općenito o gradskoj poduzetničkoj klimi, Habuš je naglasio vidljive pozitivne pomake. – Izgradili smo hotel, poćinje gradnja Caritasovog centra, očekuje se izgradnja novog studentskog doma dok je već sad, kako veli, aktualna aktivna stanogradnja. Sve u svemu, gradonačelnik smatra da je u Gradu zavladala pozitivna klima te da će tako i ostati.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje