Povežite se s nama

U fokusu

U Novom Marofu čak dvije trećine manji dug i rekordni proračun za 2017.

Objavljeno:

- dana

Kad se podvuče crta

Nakon što je Novi Marof doveo u red svoje gospodarstvo i bitno smanjio naslijeđeni minus, Grad je dobio rekordni proračun od 60 milijuna kuna. U taj su proračun uvršteni kapitalni gradski projekti, između kojih je i sanacija odlagališta otpada Čret, vrijedna 14 milijuna kuna.

Tu je i Aglomeracija, modernizacija javne rasvjete i dogradnja Dječjeg vrtića. Aglomeracija je vrijedna oko 111 milijuna kuna, a druga dva projekta oko osam milijuna kuna i u sljedećoj se godini očekuje njihov početak. Jasno da se za godinu dana ne može očekivati i završetak ovih velikih projekata. Za neke se treba čekati raspisivanje natječaja, drugi su u nekoj od faza projektiranja, ali dokumentacija je za sve njih uglavnom gotova. – Tu se ne radi o spisku želja nego o stvarnim projektima – rekao je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Iako je Grad prije privremenih izbora za gradonačelnika u ožujku 2015. godine bio dva milijuna kuna u minusu, tijekom dvije godine se uspijevalo odrađivati kapitalne projekte a ipak smanjivati minus.

Kapitalno

U vrijeme izbora u svibnju proći će točno dvije godine od početka mandata gradonačelnika Siniše Jenkača

Za to je vrijeme završena vodovodna mreža na svim gradskim područjima, osim u nekim manjim zaselcima. Tako je sad kanalizacija logičan nastavak. Ona bi se vjerojatno već i počela raditi da na projektu Aglomeracije Novi Marof i Ludbreg nije angažiran isti projektant kao i za Grad Varaždin. Nakon što je zaprijetio raskid ugovora, na kraju su se tri strane ipak dogovorile da će pripremna dokumentacija biti gotova do ožujka. Tada bi se mogao raspisati natječaj za projektiranje. Zone obuhvata su određene, nositelji projekta su Varkom i Hrvatske vode. – U zadnje vrijeme smo odradili nekoliko sastanaka u Zagrebu i posao je dogovoren. Ali bilo je već nekoliko takvih sastanaka, projektant je obećao odraditi svoj posao, pa još uvijek ništa. On je zasad jedini krivac za odugovlačenje i tu smo gdje jesmo. Nadamo se da će ovog puta posao biti odrađen – rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač i najavio završetak Aglomeracije za 2023. godinu. Na kanalizaciju će se priključiti 10 tisuća kućanstava, čime će biti riješena Aglomeracija najvećeg dijela gradskog područja. – To je ogroman projekt, vrijedan 111 milijuna kuna. Aglomeracija uključuje i pročistač, i tu je ovaj dio priče s kanalizacijom zaokružen,  Dio postojeće kanalizacije spojit će se na Aglomeraciju. Jedini problem su vodovodi čiji opskrbljivač nije Varkom – upozorava Siniša Jenkač. Kanalizacija će se graditi europskim novcem, dok će Grad sudjelovati saosam posto troškova. – Forsiramo izgradnju kanalizacije kroz projekt Hrvatskih voda, koji je financiran iz Europske investicijske banke. Cilj je napraviti što više po tom modelu, jer je za nas to jeftinije – govori gradonačelnik.

Konkretno

Smanjenje minusa nije išlo nauštrb velikih, ali ni manjih projekata potrebnih za kvalitetan standard

Najveći izdatak Grada u ovom trenutku je otplata kredita za Kulturni centar Ivan Rabuzin, 2,5 milijuna kuna godišnje. I to bi već bilo otplaćeno da bivša vlast nije imala dvogodišnji moratorij na kredit i plaćala samo kamatu.
Dogradnja Dječjeg vrtića još je jedan kapitalni projekt Marofa. Grad ima dva privatna vrtića i gradski, ali ipak nedostaje mjesta. U dograđenom djelu bit će mjesta za još oko 170-ero djece. Povećanje potrebe za vrtićkim smještajem ne znači da je više novorođenih u Gradu. – Baka-servis više nije baš tako uobičajen. Vidimo to i po našoj predškoli, gdje je bitno smanjen broj polaznika. Do prije nekoliko godina smo imali i do 150 polaznika, a sad ih je tridesetak. Jer, djeca predškolu obave u vrtiću. To je, znači, povećanje broja vrtićke djece za njih stotinjak.

Gradonačelnik je prije manje od dvije godine preuzeo mandat s dva milijuna kuna manjka u blagajni, a ovu godinu će završiti s oko dvije trećine manjim dugom. Smanjenje minusa nije išlo nauštrb velikih projekta, ali ni onih manjih, no vitalnih za poboljšanje standarda građana. Radi se na projektima, puno ih se prijavljuje na domaće i EU fondove, a jednako će biti i u sljedećoj godini. – Sve projekte moramo proračunski predvidjeti kako bismo bili spremni u svakom trenutku se javiti na natječaje. Planiramo i aktivnosti po tim projektima – veli gradonačelnik.

U vrijeme održavanja lokalnih izbora u svibnju gradonačelniku Novog Marofa Siniši Jenkaču proći će točno dvije godine mandata. Znao je što ga čeka nakon izvanrednih izbora. Zato se danas ne žali nego pokušava konkretnim potezima dovesti Grad na pozitivnu nulu. Paralelno pazi da Gradu ne promakne nijedan natječaj kako bi Novi Marof pokušao približiti standardom i puno većim sredinama.
Kad se izgradi marofska zaobilaznica i izmjesti se promet iz centra, ali i s cijeloga gradskog područja, ostvarit će se još jedan bitan preduvjet za kvalitetniji život u Marofu.

Rekordni pad nezaposlenosti

Da se usprkos dugovanju nije štedjelo na gospodarstvu, dokazuje i veliko priznanje za Marof u prošlom tjednu. Grad je ostvario najveći pad broja nezaposlenih u godini dana. Na Zavodu je lani prijavljeno gotovo 500 ljudi manje u odnosu na prethodnu godinu, što je gotovo 50-postotno smanjenje. Problem su, kao i na cijelom sjeveru, niske plaće. – To je problem od Murskog Središća do Zeline. Hvalimo se izvozom, velikim BDP-om, ali proračunski prihod iz poreza na dohodak je minimalan. Jer, naši sugrađani imaju male plaće, većina čak i toliko male da ni ne plaćaju porez. U Marofu je oko 1.200 kuna po stanovniku – govori gradonačelnik. Koliko je to malo, najbolje se vidi usporedbom. Marof u proračunu ima 18 milijuna kuna izvornih prihoda, dok, recimo, puno manji gradovi na obali imaju oko 50 milijuna. – To je neusporedivo. Još ako dodamo da imamo jako malo zaposlenih u upravi, potkapacitirani smo. U Gradu imamo 13 zaposlenih, a gradovi iste veličine imaju oko 120 zaposlenika – veli Siniša Jenkač.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje