Povežite se s nama

U fokusu

Čime da plaćamo ispite, kad na godinu dobijemo 30.000 kuna?

Objavljeno:

- dana

DVD Visoko na sudu

Viši inspektor za vatrogastvo podnio je protiv DVD-a Visoko kao pravne osobe i protiv predsjednika Marijana Hadrovića kao odgovorne osobe u pravnoj osobi optužni prijedlog jer “poslove vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima (zapovjednik i zamjenik zapovjednika vatrogasne postrojbe) obavljaju osobe koje ne zadovoljavaju Zakonom o vatrogastvu propisane uvjete – nemaju položen stručni ispit za vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima.“

DVD Visoko svojim vatrogascima ne isplaćuje ne kunu, nego ni lipe na ime dnevnica, putnih troškova, sudjelovanja u gašenju požara kojih je na desetke godišnje.
Te osobe su volonteri koji za svoj novac u svoje slobodno vrijeme pomažu građanima u svojoj sredini ne samo po pitanju zaštite od požara nego i u slučajevima elementarnih nepogoda kojih je u posljednje vrijeme sve više.

– Za ovakav doprinos društvu i sredini u kojoj žive, u normalnim demokratskim državama bili bi odlikovani. Međutim, u lijepoj našoj dobivaju prijave, jer su svoje znanje, sposobnosti, zdravlje, svoj novac, svoje slobodno vrijeme darovali svojim sugrađanima i domovini – upozorio je HDZ-ovac Anđelko Stričak na posljednjoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije zatraživši od župana da se očituje o cijeloj situaciji.

Iz svoga džepa plaćamo odlaske na intervencije, pa čak i benzin, nikome još nismo naplatili intervenciju

Dodao je kako nema ništa protiv toga što inspektori obavljaju svoj posao, ali da bi se, budući da je riječ o dobrovoljnim vatrogasnim društvima, to trebalo riješiti na neki drugi način.

Marijan Hadrović nam je potvrdio da je prekršajno gonjen, ali i ukazao na situaciju u kojoj se nalaze dobrovoljna vatrogasna društva čiji se rad financira iz gradskih, odnosno općinskih proračuna.

– Naš je proračun oko 30.000 kuna. Dok platimo liječničke svjedodžbe, servis i registraciju vozila, opremu, edukacije, ne ostane nam ništa. Iz svoga džepa plaćamo odlaske na intervencije, pa čak i benzin, nikome još intervenciju nismo naplatili. Ne možemo se mi mali uspoređivati s vatrogascima čiji se proračuni mjere u stotinama tisuća, pa i u milijunima kuna. Neka inspektori rade svoj posao, nemam ništa protiv, ali bi država trebala reći trebaju li joj dobrovoljna vatrogasna društva ili ne, jer ovako, s proračunom od 30.000 kuna, ne možemo funkcionirati – kaže Hadrović.

I županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček navodi kako dobrovoljna vatrogasna društva imaju sve složenije te prije svega jednake obveze, bez obzira na pripadnost određenom gradu ili općini.

– U praksi to znači da praktično jednaku odgovornost za provedbu vatrogasne djelatnosti imaju DVD Visoko za područje općine Visoko i Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina za područje grada Varaždina odnosno DVD-ovi u ostalim gradovima i općinama na području županije. Država svojim dodatnim sredstvima potiče vatrogasnu djelatnost samo na područjima gdje djeluje profesionalno vatrogastvo. Tako na području Varaždinske županije određena sredstva s državne razine za potrebe rada vatrogastva dobiva samo Grad Varaždin, dok svi ostali gradovi i općine ovu “decentraliziranu” funkciju financiraju isključivo sami. Naravno, tijekom posljednjih nekoliko postoje interesi i pritisci svih “zakinutih” gradova i općina da se sredstva u smislu državnih potpora raspodjeljuju prema logičnijim kriterijima, no zasad nema pokazatelja koji bi ukazivali na skorije promjene u zakonu – rekao je Kovaček.

Županijski vatrogasni zapovjednik navodi kako su temeljni dokument za djelovanje i razvoj vatrogastva na području općina, gradova i županija Planovi zaštite od požara, koji utvrđuju trenutno nedostatnu opremu odnosno određene mjere koje je potrebno poduzeti kako bi se vatrogasna djelatnost mogla provoditi na kvalitetan način.

Nema novaca

Država svojim dodatnim sredstvima potiče vatrogastvo samo tamo gdje je profesionalno

– Jasno je da u većini gradova te bogatijim općinama te odredbe mogu biti ispoštovane u nekoliko godina, dok općine poput Visokog sa sadašnjim proračunom neće moći ispoštovati sve potrebe barem još nekoliko godina. Moramo razumjeti kako je vatrogastvo samo jedna od djelatnosti odnosno segmenata proračuna jedinica lokalne samouprave te jednostavno nije moguće pronaći znatnija sredstva ni za pokrivanje “hladnog pogona”, a kamoli za kapitalne investicije poput nabave vozila, rekonstrukcije domova ili slično – navodi županijski vatrogasni zapovjednik.

Dodaje kako inspektori imaju naputak prema kojem se strogo drže zakona te ne mogu imati dvostruka mjerila kad izađu na teren.

– Pitanje stručnih ispita za zapovjedni kadar DVD-ova jedno je od ključnih pitanja kod provedbe nadzora i u većini slučajeva DVD-ovi su riješili to pitanje, s obzirom na to da se tu ne radi o visokoj cijeni ispita (655 kuna), već o dodatnoj odgovornosti osoba koje taj ispit polože. U županiji je taj ispit trenutno položilo oko 70 članova DVD-ova, prije svega zapovjednici i njihovi zamjenici, a ispit bi prema zakonu moralo položiti još njih oko 25. Činjenica je da svakog mjeseca nekolicina njih položi ispit, pa će primjeri poput DVD-a Visoko biti zaista rijetki – na kraju zaključuje Kovaček.

Ne boje se novih zakona

Na području Varaždinske županije trenutno djeluje 126 DVD-ova.
– Svi oni u pravilu imaju usklađen rad sa zakonskom regulativom, no zimsko razdoblje koje je pred nama obilježit će usklađivanje njihovog rada s novim Zakonom o udrugama i Zakonom o računovodstvu neprofitnih organizacija. Vatrogasna zajednica Varaždinske županije u tom pogledu priprema i javni seminar za čelnike svojih organizacija 11. prosinca s početkom u 17 sati u Vatrogasnom domu u Biškupcu. Možemo reći kako se vatrogasne zajednice ne plaše primjene novih zakona, s obzirom na to da je njihovo djelovanje često mnogo transparentnije od drugih neprofitnih organizacija – poručio je Kovaček.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje