Povežite se s nama

U fokusu

Direktor Termoplina zarađuje barem dvostruko više od direktora u drugim gradskim tvrtkama

Objavljeno:

- dana

NJIHOVA POSLA

Direktor Termoplina Ivan Topolnjak ovih je dana javno potvrdio da za svoj rad u gradskoj tvrtki prima 4,5 tisuća eura mjesečne plaće, pet posto od dobiti i dividende za 48 posto dionica.

Uz to, direktor ima cijeli niz benefita u plaćanju zdravstvenih usluga, korištenju službenog automobila, mobitela… a u slučaju da ga smijene, dobit će izdašnu otpremninu.
Direktorska plaća od nekoliko tisuća eura u privatnim korporacijama ne bi bila upitna, ali s mjesečnim primanjima od oko 35 tisuća kuna – bez dodataka – direktor Termoplina zarađuje više nego dvostruko od svojih kolega u drugim gradskim tvrtkama.

4,5 tisuća eura neto u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju HNB-a

A njihova se zarada – izuzme li se Dražen Hrain iz Aquacityja, koji ne prima plaću – kreće između 10,5 i 14,5 tisuća kuna: Enriko Parlaj (Slobodna zona) prima 11 tisuća, Miljenko Ernoić (Sjever – DAN) 10,5 tisuća, Josip Borak (Tehnološki park) 13, Davor Skroza (Čistoća) 13, Predrag Ciglar (Gradska tržnica) 14, Marijan Cesarec (Varkom) 16, Marin Bašić (Parkovi) 14,5. Ovo su neto iznosi iz potpisanih ugovora, kojima se pridodaju razni dodaci, poput, na primjer, staža i dječjeg doplatka, koji plaću povećavaju za jednu do dvije tisuće kuna.

I još milijun kuna

Gradske tvrtke su prošle godine prihodovale nešto više od 400 milijuna kuna, od čega je najviše zaradio Termoplin: prihod je bio 236,2 milijuna kuna, a zarada 21,9 milijuna, što je više od 80 posto ukupne zarade svih tvrtki zajedno.

Ivan Topolnjak – koji je direktor Termoplina od travnja 1995. godine – prema ugovoru dobiva i pet posto od dobiti tvrtke, što mu je lani donijelo dodatnih 1,1 milijun kuna, a tu su i dividende.

Termoplin je tvrtka koja po zaposleniku troši i do tri puta više nego poduzeća u privredi. Velike hrvatske tvrtke zaposlenik u prosjeku stoji 65 tisuća kuna godišnje, dok Termoplin za tu stavku potroši 178 tisuća.

TP široke ruke

Do ažuriranih podataka o visini plaće Ivana Topolnjaka se ne može doći jer direktor odbija i vlasniku (Gradu Varaždinu) dostaviti dokumente.
Sigurno je tek da ugovor za direktora nije nepovoljniji od onoga iz 2010. godine.

Prema izvještaju državne revizije za tu godinu, plaće u Termoplinu su regulirane Pravilnikom o radu, koji je donio direktor, on sam određuje  i vrijednost boda, ali se ne mora nužno pridržavati Pravilnika.

Revizori su tada u svom izvještaju objavili detalje ugovora o radu Ivana Topolnjaka zaključenog s Nadzornim odborom. Velikodušan ugovor je potpisan u jeku recesije.

Bude li opozvan, direktor Topolnjak ima pravo na otpremninu u visini 24 osnovne plaće, gotovo milijun kuna

– Ugovoreno je da direktoru pripada plaća u neto iznosu 4.500 EUR, preračunato u bruto iznosu mjesečno, isplativo u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke, na posljednji dan mjeseca koji prethodi mjesecu u kojem se obavlja isplata. Osnovna plaća utvrđena na opisani način uvećava se za minuli rad, stalni dodatak i druga primanja koja se isplaćuju na osnovnu plaću. Direktor ima pravo i na posebnu nagradu u visini 5,0% neto dobiti, a isplaćuje se 15 dana nakon što Skupština usvoji godišnja izvješća i utvrdi dobit za proteklu godinu.

Nadalje, ugovoreno je da direktor ima pravo na teret troškova poslovanja koristiti bez ograničenja službeni osobni automobil Društva za sve potrebe, s ugrađenim mobilnim telefonom, plaćati premije za osiguranje života i invaliditeta za slučaj nesreće do iznosa godišnje premije 15.000,00 kn (s direktorom kao korisnikom za slučaj odlaska u mirovinu ili doživljenja), plaćati troškove liječenja, uključivši i bolničko liječenje u izabranoj domaćoj ustanovi, ako ti troškovi nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem, koristiti dopunsko zdravstveno osiguranje, dopunsko putno osiguranje, reprezentaciju, odobravati donacije i sponzorstva svih vrsta, koristiti mobilne telefone i laptop bez ograničenja.

U slučaju opoziva jer mu je izglasano nepovjerenje ili prilikom odlaska u mirovinu, direktor ima pravo na otpremninu u visini 24 osnovnih plaća. Direktoru je u 2010. u skladu s ugovorom isplaćena posebna nagrada u visini 5,0% neto dobiti za 2009. u neto iznosu 363.571,00 kn, odnosno bruto 709.945,00 kn – objavljeno je. Revizori su sugerirali štednju zbog činjenice da se poduzeće financira novcem građana.

Sudeći prema prošlotjednom priznanju Ivana Topolnjaka, sugestija nije usvojena i njegova plaća se u zadnjih sedam godina nije mijenjala.

Moćna žena

Kad je potpisan citirani ugovor, predsjednik Nadzornog odbora je bio Zlatko Horvat, a danas je to Nevenka Grbac. Žena koja obavlja tri – u dobroj poslovnoj praksi – nespojive funkcije: predsjednica je Nadzornog odbora, šefica računovodstva i predsjednica Skupštine društva. – Gospođa podnosi izvješća, sama ih nadzire i donosi odluku o njima. Toga nema na svijetu – rekao je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Ivan Čehok.

Ivan Topolnjak, očigledno je, ne vidi ništa sporno u visini svoje plaće, kao ni u tome što je Nevenku Grbac lansirao među najmoćnije žene – prema funkcijama i pravima koja iz njih proizlaze – u domaćem biznisu. Radi se o iznimno samozatajnoj osobi, o kojoj se gotovo ništa ne zna.

Gradonačelnik je najavio skoru izvanrednu Skupštinu Termoplina s namjerom izbora novih članova Nadzornog odbora. Oni će tada, očekuje se, revidirati i plaću direktora. Članovi NO Termoplina – koji moraju blagosloviti plaću direktora – mjesečno primaju čak 4000 kuna naknade.

Sa Zavoda za zapošljavanje u direktorsku fotelju

Zdravko Rogina je novi v.d. direktora gradske tvrtke Vartop i na tom će mjestu imati plaću od 11 tisuća kuna. Njegov prethodnik Dubravko Vrdoljak je imao 16 tisuća, a iako se od trenutka promjene gradske vlasti govorilo o njegovoj smjeni, kao službeni razlog odlaska se navodi ostavka i otpremnina zbog zdravstvenih razloga.
Zdravko Rogina je na mjesto direktora došao sa Zavoda za nezaposlene, kao ekonomist s višom školskom spremom. Ondje je proveo oko godinu dana, nakon što je dobio otkaz na benzinskoj crpki INA-e.

Tamo je kao voditelj benzinske postaje stekao potrebni uvjet o pet godina poslova na rukovodećim pozicijama.

Novog direktora Vartopa javnost je upoznala kao natjecatelja TV-showa “321 kuhaj”, koji je s kćeri Moirom završio kao viceprvak amaterskoga kuhanja u Hrvatskoj. Poslije je izabran za varaždinskoga gradskog vijećnika s liste Ivana Čehoka. Imenovanje Zdravka Rogine za direktora gradske tvrtke, koja je bizarno osnovana s namjerom da se ugasi, izazvalo je čitatelje Regionalnog tjednika da se jave u redakciju sa sumnjama u njegovu kompetentnost za taj posao.

– Tvrtka se neće gasiti, još tisuću Varaždinaca je na kotlovnicama i njima treba omogućiti grijanje po pristojnoj cijeni. Rogina je dobio posao jer je rijetka osoba koja je imala ambiciju za uhvatiti se ukoštac s tim, doći u sustav koji nije uhodan i stabilan. Vidjet ćemo kako se snalazi, a zasad je to OK – kažu iz Grada.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Hrvati dramatično lošije ocjenjuju zdravstvo nego prije četiri godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građani Hrvatske dramatično lošije ocjenjuju zdravstvo nego prije četiri godine te velika većina (njih čak 88 posto) tvrdi da će na njihovu odluku o odabiru političke opcije u najvećoj mjeri utjecati programi usmjereni na poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi.

Konkretno, ocjena zdravstva koja je 2020. bila prosječnih 3.3 danas je pala na jako niskih 2.7, piše index.hr.

Pri tome, samo 13 posto građana hrvatskom zdravstvu daje ocjenu vrlo dobar, a gotovo nitko odličan, dok tek svaki šesti građanin misli da je zdravstveni sustav fokusiran na pacijenta.

Najvažniji su to nalazi istraživanja o stanju zdravstvu u Hrvatskoj koje je prošlog mjeseca za HealthComm Forum provela agencija Ipsos.

Osim što su, ocjenjujući stanje po različitim aspektima zdravstva, nikad nezadovoljniji hrvatskim zdravstvenim sustavom, građani ističu da su iznimno nezadovoljni javnim zdravstvenim politikama Vlade i ministarstva (samo 17 posto građana ocjenjuje ih visokom ocjenom), a najviše hvale kvalitetu privatnih zdravstvenih ustanova i digitalizaciju zdravstva (52 posto daje visoku ocjenu privatnim zdravstvenim ustanovama, odnosno 53 posto digitalizaciji).

Kada se govori o konkretnim temama u zdravstvu, buduća Vlada najhitnije bi trebala riješiti pitanje lista čekanja jer čak 56 posto građana smatra ukidanje ili skraćivanje liste čekanja za dijagnosticiranje i liječenje, posebno za onkološka oboljenja, najvažnijom pojedinačnom zdravstvenom temom kampanje koja utječe na njihov odabir političara odnosno stranaka na proljeće.

Nastavite čitati

U fokusu

Ustavni sud: Milanović uopće ne smije biti kandidat za premijera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ustavni sud u ponedjeljak je odlučio da Zoran Milanović mora dati ostavku ukoliko se namjerava kandidirati, odnosno biti na listi SDP-a.

-Ustavni sud je na današnjoj sjednici razmotrio izjavu predsjednika RH da će se kandidirati na izborima za Sabor kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a. Ustavni sud razmotrio je izjave predsjednika i na njegovoj Facebook stranici. Ustavni sud dužan je upozoriti sva tijela koja sudjeluju u izbornom procesu. Predsjednik predstavlja RH u zemlji i inozemstvu, brine za stabilnost državne vlasti, brine za teritorijalnu cjelovitost RH, vrhovni je zapovjednik i daje mandat osobi koja. Predsjednik Republike ne može obavljati nijednu funkciju. Predsjednik je nestranačka osoba. Kandidiranje predsjednika dok obavlja tu dužnost te isticanje njega kao kandidata za predsjednika Vlade nespojivo s njegovom dužnošću i trodiobom vlasti. Ako se kandidira ili istupa kao kandidat, odmah mora podnijeti ostavku – Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, prenosi Telegram.

Izbori za predsjednika u slučaju ostavke trebaju se održati u roku od 60 dana, a do tog dana funkciju obnaša predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali napomenimo da onda on ne može biti na listi.

Međutim, Milanović teoretski može i dalje biti predsjednik, odustati od kandidature na listi, ali sudjelovati u kampanji. Šeparović je na današnjoj konferenciji naglasio da Ustavni sud može poništiti i odluku o raspisivanju izbora, kao i rezultate izbora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje