Povežite se s nama

U fokusu

Dom zdravlja zaprijetio ukidanjem koncesije: 100.000 pacijenata bez doktora?!

Objavljeno:

- dana

SPOR Doma zdravlja i doktora

Ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Ivan Crnković je doktorima medicine i dentalne medicine, čije se ordinacije nalaze u prostorima te zdravstvene ustanove, prošli tjedan zaprijetio ukidanjem koncesije. Kada bi se to ostvarilo, doktori više ne mogli obavljati svoju djelatnost, a više od 100.000 pacijenata iz Varaždinske županije ne bi imao tko liječiti!

Većina od stotinjak obiteljskih doktora, pedijatara, ginekologa i stomatologa nije potpisala anekse ugovora prema kojima bi svaki mjesec Domu zdravlja zakupninu plaćali 1.560 kuna s PDV-om. Crnković ih je u dopisu, koji je poslao 7. srpnja, upozorio da će, ne potpišu li anekse ugovora u roku od osam dana, njihovi ugovori postati ništetni, jer ne sadrže bitan sastojak – visinu zakupnine. “S 31. srpnja će radi ništetnosti svi ugovori koji nemaju potpisane anekse biti raskinuti po samom zakonu te će uslijediti daljnja procedura u vezi ukidanja koncesije koju će provesti Županija”, upozorio ih je.

U zgradi Doma zdravlja u Varaždinu instalacije dotrajale, a telefonske linije često u kvaru

– Nažalost, ostali smo razočarani načinom komunikacije gospodina Crnkovića. Zahvaljujući županu Predragu Štromaru, u Varaždinskoj županiji održana su dva sastanka na kojima je zaključeno da ćemo daljnje pregovore o visini zakupnine voditi s ravnateljem Doma zdravlja. Za nas je predložena zakupnina od 1.250 kuna plus PDV neprihvatljiva. Međutim, ravnatelj ni s kim od nas nije razgovarao. Umjesto toga, poslao nam je dopis u kojem prijeti gubitkom koncesije – rekla je dr. Zrinka Huđek Leskovar, specijalistica obiteljske medicine koja je predsjednica županijske podružnice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).
Zbog čega je uopće došlo do spora? Doktori primarne zdravstvene zaštite, koji su zakupci prostorija Doma zdravlja, dosad toj zdravstvenoj ustanovi nisu plaćali zakupninu, nego su Varaždinskoj županiji plaćali 1.250 kuna koncesijske naknade mjesečno. Polovicu tog iznosa, nešto manje od 650.000 kuna godišnje, Županija je vraćala Domu zdravlja.

Na što se troši?

No Ustavni sud je ukinuo odredbu Zakona o zdravstvenoj zaštiti prema kojoj su doktorima koji su u prostorima Doma zdravlja zakupninu plaćale županije. Doktori zakupci iz cijele Hrvatske stoga će sami plaćati zakupninu, ali se očekuje očitovanje Ministarstva zdravlja o tome trebaju li doktori zakupci plaćati dvostruki iznos – maksimalnu cijenu koncesijske naknade od 1.250 kuna i uz to još 1.250 kuna plus PDV za zakupnine.
– Očekujemo da Ministarstvo zdravlja vrlo brzo ponudi rješenje, a na temelju toga bismo dalje sve mogli dogovoriti s Domom zdravlja Varaždinske županije – rekla je dr. Huđek Leskovar.
Međutim, aneksi ugovora koje im je poslao Dom zdravlja za njih nisu prihvatljivi ni zbog stanja prostora u kojima rade. – Dom zdravlja godinama nije ulagao ni kune u opremanje, a u velikom broju slučajeva ni u uređenje ambulanata koje su u njihovom vlasništvu. Zbog toga se, primjerice, u nekim ambulantama prozori ne daju zatvoriti, a stropovi i podovi su u katastrofalnom stanju. Od koncesijske naknade koju uplaćujemo Županiji, Dom zdravlja je lani dobio više od 600.000 kuna, a uz to dobiva i decentralizirana sredstva koja uplaćuje Ministarstvo zdravlja – ističe dr. Zrinka Huđek Leskovar.
Pitanje namjenskog trošenja sredstava otvara i dr. Mirjana Kolarek Karakaš, specijalistica pedijatrije. Njezina ordinacija nalazi se u zgradi Doma zdravlja u Kolodvorskoj ulici. – Iako su sredstva za najam prostorija uredno uplaćivana Domu zdravlja, u uređenje zajedničkih prostorija ne ulaže se dovoljno. Ne sjećam se kada su zadnji put okrečeni zidovi hodnika koje zajednički koristimo. Ne brine se dovoljno o instalacijama koje su zastarjele i dotrajale. Problem su i telefonske linije. Naši pacijenti, koji žele dobiti informaciju putem telefona, nerijetko dobivaju poruku da se ta linija više ne koristi – nabraja pedijatrica.
Njezina kolegica dr. Huđek Leskovar upozorava da Dom zdravlja nije ulagao ni u opremu. – Naše ordinacije opremljene su spirometrima, EKG-ima, inhalatorima, uređajima za fizikalnu terapiju, uređajima za krioterapiju, dermatoskopima, pulsnim oksimetrima… Riječ je o standardnoj, ali i nadstandardnoj opremi u koju smo sami uložili kako bismo osigurali kvalitetniju skrb za naše pacijente – navodi.

Župane, pomozi!

Napominje da su uvijek za dogovor. – Nismo ni dobili pravu priliku za razgovor. Zbog toga smo se prošli tjedan ponovno obratili za pomoć županu Predragu Štromaru, kojeg smo zamolili da se uključi u pregovore u kojima će se uvažavati i naši argumenti – zaključila je.
I dok smo iz Županije doznali da je anekse ugovora potpisalo 40 koncesionara, intervenciju župana zatražilo je gotovo dvostruko više doktora medicine i dentalne medicine, njih 70-ak.

“Nadležnost Doma zdravlja”

U Varaždinskoj županiji smo pitali postoji li mogućnost da se uključe u pregovore između Doma zdravlja i doktora zakupaca o visini cijene zakupnine ili su stava da je jedina mogućnost da mjesečni iznos zakupnine iznosi 1.250 kuna plus PDV. – S obzirom na to da je Upravno vijeće Doma zdravlja donijelo Odluku o visini zakupnine u iznosu 1.250 kuna bez PDV-a te da je 40 koncesionara potpisalo ugovore s Domom zdravlja Varaždinske županije, daljnji tijek potpisivanja ugovora u nadležnosti je ravnatelja navedene ustanove – kratko su odgovorili.

Dr. Zrinka Huđek Leskovar, podružnica KoHOM-a: “Razočarani smo načinom komunikacije gospodina Crnkovića. Umjesto poziva na sastanak, dobili smo dopis u kojem nam prijeti gubitkom koncesije.”
 

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje