Povežite se s nama

U fokusu

Elkom rekorder: uništile su ih predstečajne nagodbe?!

Objavljeno:

- dana

LISTA SRAMA I (NE)PRAVDE

Na listi čak 5.619 tvrtki iz cijele Hrvatske koje ne isplaćuju plaće, a koju je Porezna uprava objavila prošli tjedan, pri samom vrhu  nalazi se Elkom iz Ivanca.
Prema objavljenim podacima, u razdoblju od siječnja do svibnja ove godine nisu prikazali isplatu plaće za 231 radnika.

 Ispred njih je zagrebački Tempo inženjering u stečaju s 240 radnika kojima nije isplaćena plaća.

Kakvi su kriteriji?

Prema našoj analizi, kad je u pitanju Varaždinska županija, po broju radnika kojima nije prikazana isplata plaće, na drugome mjestu nalazi se još jedna tvrtka iz Ivanca, Industrija mesa Ivanec.
U toj tvrtki, za koju je objavljeno da nije prikazala neisplatu plaće za 91 radnika, stečaj je otvoren u travnju. Slijedi Lipa iz Novog Marofa sa 67 radnika koji nisu primili plaću, a potom Dals Hrastovsko koji se bavi proizvodnjom obuće, u kojem je 54 radnika bez plaće. U toj tvrtki je 4. srpnja otvoren postupak predstečajne nagodbe.
Iza njih slijede: ZT ing Varaždin (28 radnika bez plaće), Zen tim Varaždin (26 radnika bez plaće), Krt promet i Lupus zaštita iz Varaždina s po 12 radnika kojima u prvih pet mjeseci ove godine nije iskazana isplata plaće…
Na popisu je i Zagorje-Tehnobeton, ali za tu tvrtku nema podataka o broju radnika kojima nije prikazana isplata plaća, nego je napomenuto da se među neisplatiteljima našla na temelju zapisnika inspekcije rada Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Ta tvrtka je predala zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe.
Zanimljivo je da na popisu nema novomarofskog Bora, čiji su radnici u lipnju primili posljednju isplatu, ali bila je riječ o polovici plaće i to za ožujak ove godine. Tko se uopće našao na listi i po kojim kriterijima?

Bora, ali ni Varteksa ili Coninga, koji su sklopili predstečajnu nagodbu, nema na listi

– Podaci su formirani na temelju dostavljenih Obrazaca JOPPD u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu zaostale plaće za obračunsko razdoblje od siječnja do svibnja 2014. godine te na temelju podataka iz zapisnika inspekcije rada Ministarstva rada i mirovinskog sustava – priopćili su iz Porezne uprave.
S druge strane, popis ne sadrži podatke o poreznim obveznicima koji nisu dostavili spomenuti obrazac, koji su prikazali neisplatu plaće, ali ne tri mjeseca uzastopno, koji su prikazali isplate plaća u tekućoj godini, ali nisu isplatili plaće za razdoblja prije 1. siječnja 2014. godine te oni koji nisu isplatili plaće, ali su prikazali isplatu plaće.

Drugima oprošteno

Za direktora Elkoma Mirka Habeka nema dvojbe: objavljena lista je tendenciozna i nepravedna.
– Nije istina da nismo isplatili plaće od siječnja do svibnja kako se implicira, nego nismo isplatili dio plaće za travanj i za svibanj. Lista je i krajnje nepravedna, jer nisu obuhvaćene tvrtke koje su od prije u predstečajnim nagodbama ili tvrtke koje su sve plaće stavile u predstečajnu ili stečajnu masu. Praktički se radi o listi na kojoj su samo tvrtke koje su u likvidne probleme ušle u zadnjih nekoliko mjeseci, a nema niza tvrtki koje su glavni uzrok zbog kojih su se tvrtke na listi našle u problemima s likvidnošću. Svima njima već je oprošten velik dio poreznog duga, dok prozvani Elkom za sve vrste poreza i doprinosa nema nikakvo dugovanje! – upozorava.
Doista, na listi nema, primjerice, Varteksa koji je imao znatan porezni dug,  ali je ušao u predstečajnu nagodbu. Nema ni Coninga, za koji je također sklopljena predstečajna nagodba.

Protupravna naplata

Habek ističe da su upravo  predstečajne nagodbe dovele Elkom “na koljena”: nakon blokade računa u travnju, i oni su bili prisiljeni prijaviti predstečajnu nagodbu.
– U zadnjih godinu i pol dana zbog stanja u građevinskom sektoru, u kojem nam je šest tvrtki dužnika prijavilo predstečajnu nagodbu, tvrtka Elkom je morala otpisati ili dugoročno rezervirati oko 26 milijuna kuna. Osim toga, na jednom inozemnom projektu tvrtka je postala žrtva protupravne naplate bankarske garancije u visini od 3.900.000 eura, što je i bio okidač blokade računa u travnju. Nakon neuspješnog dogovora s nekolicinom ključnih vjerovnika da se račun tvrtke deblokira (na što smo uzaludno potrošili gotovo dva mjeseca), po sili zakona smo morali prijaviti predstečajnu nagodbu – navodi direktor Elkoma.

Na listi su tvrtke koje su neisplatu plaća prikazale tri mjeseca uzastopno

Plaće nisu mogli isplaćivati zbog blokade računa. – Po nedavnoj deblokadi žiro-računa isplatili smo jednu zaostalu plaću za 231 djelatnika, usprkos činjenici da nam je za isplatu mjesečne bruto plaće potrebno osigurati više od 2,3 milijuna kuna. Tvrtka je oduvijek cijenu rada valorizirala na adekvatan način, tako da je sve do kraja prošle godine tvrtka za svojih 260 djelatnika na inozemnim gradilištima isplaćivala plaće u neto visini od 2.200 do 4.000 eura, a do travnja je uredno isplaćivala plaće u Hrvatskoj u prosječnoj neto visini od 7.600 kuna – napominje.
Ističe da će kroz predstečajnu nagodbu pokušati vratiti povjerenje investitora i svih ostalih partnera.
– Ne želimo i nećemo tražiti od bilo kojeg djelatnika da radi ako ne vidimo izvor sredstava iz kojeg ćemo mu isplatiti plaću – zaključio je Habek.

Tvrtke s najvećim brojem radnika ZA KOJE nije prikazana isplata plaće

1. Elkom Ivanec
231 radnik bez plaće

2. Industrija mesa Ivanec
Djelatnost: meso i mesne prerađevine
91 radnik bez plaće

3. Lipa Novi Marof
Djelatnost: proizvodnja rezane građe i prerada drveta
67 radnika bez plaće

4. Dals Hrastovsko
Djelatnost: proizvodnja obuće
54 radnika bez plaće

5. ZT ing Varaždin
Djelatnost: elektro i građevinski radovi
28 radnika bez plaće

6. Zen tim Varaždin
Djelatnost: promidžba, reklama i propaganda
26 radnika bez plaće

POZIV Porezna uprava Ministarstva financija poručila:

Ako ne primate plaću, javite na 0800/49-49
– Pozivamo sve radnike koji ne primaju plaću ili nisu primili zaostale plaće, a čiji poslodavac se ne nalazi na objavljenom popisu poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, da to prijave na besplatni broj telefona 0800/49-49 – istaknuli su prošli tjedan iz Porezne uprave, kada su na www.porezna-uprava.hr objavili listu neisplatitelja plaća.
Svaki petak će ažurirati popis poreznih obveznika/poslodavaca, pri čemu se na njemu neće nalazi oni koji ne udovoljavaju kriteriju za objavu (kriterij je tri mjeseca uzastopno iskazan samo obračun doprinosa i nije iskazana naknadna isplata zaostale plaće), odnosno u međuvremenu iskazana naknadna isplata zaostale plaće za radnike.
– Za bilo koju informaciju ili ako porezni obveznici smatraju da se na navedenom popisu nalaze greškom, mogu se obratiti nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu/boravištu ili sjedištu – priopćili su.
Inače, napomenuli su da je lista objavljena zbog poticanja poslodavaca na pravovremeno ispunjavanje obveza prema radnicima i osiguranja povjerenja građana u djelovanje pravne države. Ministar financija Boris Lalovac je prošli tjedan dao nalog Poreznoj upravi da u suradnji s ostalim inspekcijskim službama utvrdi sve činjenice povezane uz neisplate plaća.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje