Povežite se s nama

U fokusu

Evo koje su tvrtke iz Varaždinske županije prošle godine najviše zaradile

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Najveću dobit u iznosu od 44 milijuna kuna u prošloj godini je ostvarila tvrtka WE-KR d.o.o. iz Donje Višnjice koja se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija i njihovih dijelova. 

Prema podacima Registra godišnjih financijskih izvještaja FINA-e, na drugom mjestu je ludbreški Farmal s dobiti od gotovo 38 milijuna kuna, a na trećem mjestu Gumiimpex-GRP iz Varaždina s dobiti od 37 milijuna kuna.

Dobit povećana, plaće i dalje ispod prosjeka

U odnosu na 2015. godinu, poduzetnici iz Varaždinske županije prošle su godine povećali neto dobit za čak 280,5 posto. Tom rezultatu nisu doprinjeli samo poduzetnici koji su ostvarili dobit, nego i 2.475 poduzetnika koji su smanjili gubitak. Među njima su i dva velika poduzetnika: tvrtka Boxmark Leather d.o.o i Zagorje Tehnobeton d.d.

Uz to, poduzetnici iz Varaždinske županije na sedmom su mjestu u Hrvatskoj prema ukupnom prihodu, koji je u prošloj godini iznosio 23,5 milijardi kuna i i neto dobiti u ukupnom iznosu od 611,3 milijuna kuna. Među 10 najvećih poduzetnika po ukupnom prihodu u Varaždinskoj županiji prvo mjesto zauzima Vindija d.d. iz Varaždina s prihodom od 2,5 milijarde kuna. Slijede ga Boxmark Leather d.o.o. s ukupnim prihodom od oko 2,3 milijarde kuna i peradarsko-prehrambena industrija Koka d.d. čiji je ukupni prihod iznosio 1,2 milijarde kuna.

Unatoč povećanju dobiti, plaće su i dalje ispod prosjeka. Prema podacima FINA-e, poduzetnici Varaždinske županije za 40.519 zaposlenika obračunali su neto plaće u ukupnom iznosu od dvije milijarde kuna, što je u odnosu na 2015. godinu povećanje od 8,2 %.

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom kod poduzetnika Varaždinske županije u 2016. godini iznosila je 4.152 kune što je za 108 kune više nego 2015. godine. Međutim, to je za 19,2 % manje od prosječne mjesečne neto plaće po zaposlenom kod poduzetnika u Hrvatskoj (5.140 kuna).

Izvor:
Foto:

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje