Povežite se s nama

U fokusu

Festival letećih gitara u listopadu će u Varaždinu ugostiti najveća gitaristička imena

Objavljeno:

- dana

NOVA MANIFESTACIJA

Varaždin dobiva novi glazbeni festival koji ima šanse prerasti u manifestaciju atraktivnu poput Špancirfesta i Varaždinskih baroknih večeri.

Od 6. do 9. listopada organizira se prvi Festival letećih gitara koji će ugostiti velikane gitarističke scene kao što su britanska rock-blues grupa King King, izvođači keltske glazbe Ian Melrose i Kerstin Blodig te B. J. Cole s posebnom vrstom električne gitare. Posljednjeg dana festivala organizira se koncert Vedrana Božića, nekadašnjeg člana legendarne domaće grupe Time. Publici će se uživo ili linkom predstaviti i ostali gitaristički majstori s ovih prostora; Radomir Mihajlović Točak, Josip Boček, Dragi Jelić i Vlatko Stefanovski. Prateći bend gitarističkih legendi bivše države bit će postava pod nazivom Rock Masters.

Organizator ove nove varaždinske glazbene poslastice je Turistička zajednica Varaždinske županije koja je u srijedu predstavila projekt medijima. Direktorica TZ-a županije Elizabeta Dolenec predstavila je program događanja i kazala kako je ideja za festival utemeljena na varaždinskoj glazbenoj baštini i djelovanju gitarističkog velikana Ivana Padovca. Kazala je kako će kroz petnaestak dana najaviti još veći projekt pod nazivom Flight of fame koji nosi puno veću i jaču priču s ciljem promocije cijele varaždinske regije.

Popratni program

Osim koncerata, također se organiziraju predavanja, tribine, izložbe i glazbene radionice od klasične, akustične i rock gitare do jazz, jazz bas, gipsy swing i blues rock radionica.

Koncerti i radionice održavaju se u prostorijama Hrvatskog narodnog kazališta i Županijske palače.

Program festivala obuhvaća izložbu rock fotografija Alana Messera, fotografa slavnih koji je svojim fotoobjektivom ovjekovječio velikane rocka od Beatlesa do J. Hendrixa i B. Dylana.

U pripremi programa sudjelovao je i poznati riječki gitarist Damir Halilić Hal, pokretač najvećeg hrvatskog blues festivala Kastav Blues Festival i umjetnički ravnatelj Hal’s All Star Guitar Festivala koji je u Rijeci niz godina ugošćivao velika gitaristička imena.

„Još od 2013. godine pričamo o ovom festivalu i konačno se okupila ekipa koja će ga realizirati. Nadamo se da će već iduće godine prerasti u jaki festival kao što su Špancirfest i barokne večeri“, kazao je varaždinski župan Predrag Štromar.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš kazao je kako Grad sufinancira manifestaciju s 40 tisuća kuna. Istaknuo je kako je Varaždin grad inovacija te se nada da će nova manifestacija također postati tradicionalna.

Izvor: mojarijeka.hr, kingking.co.uk
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb doveli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio je župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje