Povežite se s nama

U fokusu

‘Forma’ braće Košćec opremu ponudila za 1,4 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Natječaj za opremanje Poslovnog centra Varkom

Na natječaj za opremanje novog Poslovnog centra Varkom, u kojem će se uz urede nalaziti kafić, kuhinja i garderoba, pristigle su samo dvije ponude. Prvi ponuditelj je varaždinska tvrtka Forma čija je cijena za dobavu, dopremu i montažu uredske opreme u zgradi na prostoru između Trga bana Jelačića i Ulice Ognjena Price 1,27 milijuna bez PDV-a, odnosno 1,59 milijuna s uključenim porezom.

Podisporučitelj za usluge prijevoza dodatno bi koštao 150 tisuća kuna. Druga je ponuda oko pola milijuna kuna viša, iznosi 1,88 milijuna kuna bez poreza ili 2,35 milijuna s PDV-om. Predala su je dva ponuđača, tvrtke Con-Formo iz Osijeka i zagrebački Školski servis.

Zahtjevni i precizni

Ponude su otvorene prošli utorak pred tročlanom komisijom u prostorijama Uprave varaždinske komunalne tvrtke. – Uređenje prostora nove zgrade Varkoma, složeni je posao. Riječ je o kompleksnoj cjelini. Natječaji Varkoma uvijek su zahtjevni te precizno i “usko” opisuju što se traži – komentirala je mali broj ponuđača članica Komisije i voditeljica investicija Varkoma Jagoda Bistrović.

Zainteresiranih tvrtki je bilo više, ali su na kraju odustale od predaje ponuda. Jedan od razloga sigurno je bio i kratki rok: ponuditelji su imali svega 15-ak radnih dana da predaju kompletirane ponude s cjelovitom dokumentacijom. Natječaj je objavljen 26. lipnja, a otvaranje ponuda je bilo 16. srpnja.

Zanimljivo je da su u Varkomu za opremu nove zgrade bili spremni izdvojiti 2,5 milijuna kuna bez PDV-a, jer su upravo toliko procijenili vrijednost javne nabave. No Varkom će proći jeftinije. Za oko milijun kuna manje mogli bi opremiti novu zgradu – nabaviti stolove i stolice, opremiti kafić i kuhinju, urediti spremište za čistačice s perilicom i sušilicom rublja, nabaviti samostojeći hladnjak zapremnine 180 litara, dvodijelni sudoper s ocjeđivačem… Sve je to oprema koja se uz niz drugih, neophodnih stvari za komunalnu tvrtku, opisuje kao potrebna u tehničkom opisu kao sastavnom dijelu javnog nadmetanja.

Što je nužno?

Nova zgrada već je ionako skupo koštala komunalnu tvrtku, čiji je većinski vlasnik Grad Varaždin, a suvlasnici preostali gradovi i općine iz Varaždinske županije. Za nju su dosad izdvojili više od 13 milijuna kuna. I tada je procijenjena vrijednost bila daleko viša od one ugovorene. Prvotna je procjena bila da će izgradnja koštati čak 33,5 milijuna kuna da bi na kraju Varkom ugovorio izgradnju po cijeni 11,3 milijuna kuna uz dodatne radove izvršene ove godine u vrijednosti 2,1 milijun. Cijene na koncu jesu bile niže od planiranih, ali pravo je pitanje je li Varkomu u doba recesije zaista trebala nova zgrada. Sada kada je već izgrađena, treba je opremiti. No opet je pitanje je li u novoj zgradi komunalne tvrtke, koja je u vlasništvu gradova i općina, doista nužno opremiti čak i kafić.

Posebno su sumnjičavi oni koji znaju da je jeftiniji ponuđač za opremu tvrtka Forma. Ta tvrtka ima dobre reference: iza njih je, primjerice, uređenje interijera poslovnih prostorija tvrtke “Jucon” u World Trade Center u Beču, adaptacija i uređenje interijera dekanata na FOI-ju, kao i radničkog restorana u MIV-u. No sumnju otvaraju osnivači Forme, a to su Dražen i Zoran Košćec. I dok je Dražen Košćec direktor Forme, njegov brat Zoran je predsjednik Uprave Varteksa.
Tko će dobiti posao opremanja Poslovnog centra Varkoma, bit će poznato za mjesec dana budući da komisija ima rok od 30 dana da od dva ponuditelja izabere boljega.

Zgrada u Kukuljevićevoj u najam banci?

I dok će se većina djelatnika Varkoma zajedno s direktorom i voditeljima preseliti u novu zgradu, postojeća zgrada u Kukuljevićevoj ulici mogla bi biti iznajmljena.

– Jedna banka je zainteresirana za najam, ali moguće je da će u Kukuljevićevoj biti sjedište nove tvrtke „Čistoća“ koja će biti izdvojena iz Varkoma. Još nije donesena odluka – rekao je gradonačelnik Goran Habuš prošli tjedan na konferenciji za novinare.
Za novo zdanje, čija je gradnja koštala više od 13 milijuna kuna, Habuš je rekao da Varkomu „baš i nije trebalo“.

– Odluku od izgradnji donio je bivši direktor, a sada kada je zgrada već izgrađena, treba ju staviti u funkciju – ustvrdio je.
Varkom je, podsjećamo, 2012. ostvario gotovo pet milijuna kuna dobiti. Pitali smo zašto Grad Varaždin zbog manjka u proračunu nije, kao i lani, zatražio isplatu dividende iz tvrtke u kojoj je većinski vlasnik.

– S obzirom na to da Varkom mora krenuti u izgradnju kompostane i uvesti primarnu selekciju, složili smo se da se dobit raspodijeli u zadržanu – odgovorio je gradonačelnik.

No zato je drugu godinu zaredom na glavnoj skupštini Grad srušio prijedlog Uprave Termoplina. I dok je Uprava predlagala da se 2,8 milijuna kuna dobiti za 2012. također rasporedi u zadržanu, to nije prihvaćeno. Termoplin mora isplatiti dividendu, pa će u gradski proračun uplatiti oko 1,5 milijun kuna. (vms)

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje