Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Napokon radovi u varaždinskoj Bolnici: počinje obnova Interne, Kirurgije i još pet zgrada

Objavljeno:

- dana

ENERGETSKA OBNOVA

Opća bolnica Varaždin napokon će biti energetski obnovljena. 

Riječ je o investiciji od 83,5 milijuna kuna i trenutno, po veličini, četvrtom najvećem projektu u Hrvatskoj kroz koji će sedam zgrada varaždinske Bolnice dobiti novo krovište, prozore i fasadu.

To su zgrade Kirurgije, Interne, Neurologije, Ljekarne, Praonice, Logopedije (bivše Računovodstvo) i Kuhinje.   

Financiranje projekta iz ušteda energenata 

– Radimo na zgradama koje su izgrađene u razdoblju od 1956. do 1991. godine, pri čemu je zgrada Interne posljednja izgrađena, no i ona zahtijeva veliku obnovu. Znate i sami da smo tijekom ovih vrućina radili u gotovo nemogućim uvjetima. Ovom energetskom obnovom će se napraviti puno, a sam projekt će se financirati iz ušteda energenata – rekao je ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić na današnjoj svečanosti početka radova na energetskoj obnovi Bolnice.

Stigli su Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Damir Spudić, član Uprave i izvršni direktor za financije Prvog plinarskog društva, saborski zastupnici Anđelko Stričak i Mario Habek, te predstavnici Varaždinske županije. 

Mi smo u samo 30 dana dobili smo sve potpise na projekte –  rekao je Čačić

Župan Radimir Čačić podsjetio je da je to prvo veliko ulaganje nakon 2004., odnosno 1991. godine. Iako je Ugovor o energetskoj obnovi potpisan još sredinom lipnja prošle godine, Čačić se pohvalio kako su brzo došli do svih potrebnih suglasnosti kako bi radovi mogli početi.    

– Nakon godinu i dva mjeseca, mi smo u samo 30 dana dobili sve suglasnosti i potpise na projekte – rekao je Čačić te se na tome zahvalio Vladi, ministarstvima, Fondu i PPD-u.

 

Inače, za ovu investiciju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 24 milijuna kuna, a ostatak sredstava Prvo plinarsko društvo, pružatelj energetske obnove koje je odabrano putem postupka javne nabave.  

Investicija će se sljedećih 14 godina otplaćivati iz ušteda na energentima, koje će iznositi oko 60 milijuna kuna.  

Cilj energetske obnove je smanjivanje troškova energenata, što je i svrha Programa energetske obnove zgrada javnog sektora u sklopu kojeg se odvija ulaganje.

–  Ova Bolnica je ogroman potrošač energije za pripremu tople vode i grijanje po zimi i hlađenje po ljeti. Kroz ovaj projekt smanjit ćemo potrošnju energije,  ali smanjit ćemo i ispuštanje C0 2 u okoliš – rekao je državni tajnik Šiljeg, a Spudić iz PPD-a dodao kako će obnovom Bolnica uštedjeti oko 8,4 milijuna kW energije, što iznosi godišnje oko 3,4 milijuna kuna.   

Radovi na obnovi početi će kroz 15-ak dana, a sve bi trebalo biti gotovo do kraja iduće godine. Za vrijeme energetske obnove zgrada pacijenti će normalno moći obavljati pretrage i preglede.

– Potrudit ćemo se pravilnom organizacijom i rasporedom radova najmanje moguće ometamo proces liječenja kako bi sve skupa za pacijente bilo što bezbolnije –rekao je dr. Kudelić.

Izvor: Foto: Andreja Krobot

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb doveli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio je župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje