Povežite se s nama

U fokusu

Velika proslava 120. rođendana

Objavljeno:

- dana

DVD-a Martijanec

Dobrovoljno vatrogasno društvo Martijanec proslavilo je u subotu, 14. svibnja, 120. rođendan. Na cjelodnevnoj proslavi, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović,  okupilo se svekupno preko tisuću gostiju, od čega 475 vatrogasaca u svečanom ešalonu – vatrogasci Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Međimurske županije kao i oni iz Slovenije i Češke Republike.

Organizirana zaštita od požara na području Općine započela je početkom 19. stoljeća, na inicijativu vlastelina, bana Pavla baruna Rauch od Nyeka

Bogata povijest

Slavlje je počelo jutarnjom budnicom, nastavilo se postrojavanjem vatrogasnih postrojbi, mimohodom ulicama Martijanca od Društvenog doma do Osnovne škole u čijem je dvorištu, pod velikim šatorom, održana svečana sjednica te potom i druženje slavljenika i čestitatra.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik DVD-a Martijanec, Saša Lenček, koji se osvrnuo na bogatu prošlost Društva, istučući kako je vatra vječiti čovjekov pratitelj – Bilo kao dobar sluga, bilo kao loš gospodar, kazao je Lenček.

Organizirana zaštita od požara na području Općine započela je početkom 19. stoljeća, na inicijativu vlastelina, bana Pavla baruna Rauch od Nyeka. –  Barun je vidio požare na susjednim vlastelinstvima pa se bojao da se slično ne dogodi i njemu te 1896. godine osniva DVD Martijanec kojemu je i pokrovitelj, pričao je Lenček najvažnije crtice iz povijesti Društva. Iste je godine nabavljena i prva zastava DVD-a, koja je u dobrom stanju sačuvana do današnjih dana. Predsjednik Lenček je 1989. godinu istaknuo kao godinu velikog zamaha Društva. – Društvo se preselilo u sadašnje prostorije u sklopu Društvenog doma. Zahvaljujućo odredbama tad novog Zakona o vatrogastvu, 1993. godine, osnovana je Vatrogasna zajednica općine Donji Martijanec te ubrzo započinje i pojačana nabava novije vatrogasne opreme.

Intervencije i nagrada

Početkom ovog stoljeća DVD Martijanec profilirao se kao okosnica cjelokupnog sustava zaštite i sigurnosti općinskog stanovništva. 

Jedna od najsloženijih intervencija bila je u srpnju 2012. godine na gašenju velikog požara pilane Hrast-Export Puklavec u Hrastovljanu. Intervencija je trajala 30 sati, uz korištenje svih operativnih resursa Društva, pri čemu je utrošeno 2560 kubika vode.  Već slijedeće, 2013. godine, uslijedio je nekoliko velikih ispita spremnosti, koji su vatrogasci uspješno obavili. Riječ je o složenim intervencijama od poplava u naseljima na općinskom području, gašenju požara pilane u Velikom Bukovcu, kuće u Martijancu te gospodarske zgrade u Križovljanu. U kolovozu su uspješno pronašli nestalu osobu na području Vrbanovca. Iznimni napori su rezultirali dodjelom priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice VZO Martijanec za najbolji poduhvat u vatrogstvu na nacionalnoj razini.

Iznimni napori u 2013. godini su rezultirali dodjelom priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice VZO Martijanec za najbolji poduhvat u vatrogstvu na nacionalnoj razini.

Podmladak

Godina 2014. ostati će upamćena u analima Društva po prijemu kod tadašnjeg hrvatskog predsjednika, dr. Ive Josipovića te po donaciji nove vatrogasne opreme jer je stara stradala u brojnim intervencijama. Zbog toga je Saša Lenček zahvalio Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje te glavnom vatrogasnom zapovjedniku Republike Hrvatske, Slavku Tucakoviću koji je bio među gostima na proslavi obljetnice. 

I 2014. godina će ostati upamćena po brojnim poplavama ali i po prvom sudjelovanju društva u međunarodnoj pokaznoj vježbi u Sloveniji i to sa ženskom intervencijskom desetinom. Lanjsku je godinu Društvo malo odahnulo. – Zabilježena su samo dva požara, rekao je Saša Lenček.

Na Svečanoj je sjednici osobito istaknut rad s vatrogasnim podmlatkom – pod voditeljstvom Tihane Huzjak, Maria Balajića i Zvonka Sučića – koji je svoj vrhunac doživio 2014. godine kad su mališani sudjelovali na 25 natjecanja i osvojili čak 23 pehara. Djevojćice su sredinom kolovoza na natjecanju u Hrženici postale prvakinje regije Ludbreg. Vatrogasni podmladak Martijanca dobre je rezultate polučio i na 11. natjecanju vatrogasne mladeži Varaždinske Županije na gradskom stadionu Sloboda.

Ponos

Svi uspjesi vatrogasaca Martijanca naveli su načelnika Općine, Marijana Horvata da izrazi ponos i zadovoljstvo njihovim radom. – Kao načelnik Općine mogu biti ponosan na njihovo djelovanje, a kao žitelj ovoga mjesta sretan što živim s tim ljudima. Ne možete ići kroz život sam jer uvijek imate potrebu osloniti se na nekoga u raznim životnim (ne)prilikama te zbog toga treba i dalje nadograđivati ono što radimo u DVD Martijanec jer je to interes svih nas, istaknuo je načelnik Horvat.

Rad DVD-a Martijanec pohvalio je i glavni državni vatrogasni zapovjednik, Slavko Tucaković. – Cijelo vrijeme pratimo što radite, a radite to na dobrobit građana. Mnogo ulažete u edukaciju mladih vatrogasaca i uvijek ste tu kad je potrebno. Tako je i u cijeloj Hrvatskoj i svi moramo biti ponosni što smo vatrogasci, rekao je.

Rođendanska je proslava bila i prigoda za dodjelu priznanja – Vatrogasnih medalja sa zlatnim srebrnim i brončanim obilježjem te Vatrogasnih plamenica sa zlatnim, srebrnim i brončanim obilježjem.

Među čestitarima je kao izaslanik hrvatske vatrogasne zajednice bio i predsjednik vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Nedeljko Vukalović kao i drugi visoki županijski vatrogasni dužnosnici te predsjednica Županijske skupštine, Dubravka Biberdžić. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje