Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinci se fino najeli za gablec, posluživao ih župan, a novac je doniran za oboljelu djecu

Objavljeno:

- dana

Friško i fino

Varaždinci su danas u Atriju Županijske palače imali fini gablec: sarmu od autohtonog domaćeg zelja i autohtone klipiče ( „tvrdo č“ nije greška, nego je varaždinski originalni proizvod registriran kao takav).

Cijenu gableca su odredili sami, a Zaklada Vita će novac upotrijebiti za pomoć roditeljima djece oboljele od malignih i drugih teških bolesti.

Gablec su posluživali i župan Radimir Čačić te savjetnica Natalija Martinčević, svirali su vinički tamburaši „Krijesnice“ i u manje od sat vremena prikupljeno je 3100 kuna.

Sve u svemu bilo je to produktivno jutro u odličnom raspoloženju: pomagalo se djeci i promovirali su se autohtoni varaždinski proizvodi.

Varaždinsko zelje je zaštićeno na razini Europske unije, kao i Zagorski puran, dok je Varaždinski klipič zaštićen na razini Hrvatske, a pokrenut je i postupak zaštite na razini EU.

Zelje je donirala najpoznatija hrvatska zeljarica, Marija Cafuk iz OPG-a Cafuk je klipiče pripremao Damir Crleni iz Udruge kuhara Varaždinske županije.

Izvor: Foto: Marta Konjačić

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Dani tehničke ispravnosti motocikala” od 22. do 27. travnja u cijeloj Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Pod pokroviteljstvom Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, u suradnji s Hrvatskim autoklubom i Centrom za vozila Hrvatske, od 22. do 27. travnja provest će se preventivno-sigurnosna akcija “Dani tehničke ispravnosti motocikala”.

Akcija je usmjerena na mogućnost besplatnog pregleda motocikala, a provodi se u 38 stanica za tehnički pregled vozila na području cijele Republike Hrvatske.

Preventivno-sigurnosna akcija provodit će se u 38 stanica za tehnički pregled vozila na području cijele Republike Hrvatske.

Akcija je prvenstveno usmjerena na mogućnost obavljanja besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehničke preglede uz poticanje vozača da pravovremeno kontroliraju ispravnost vlastitog vozila kako bi sigurno sudjelovali u prometu. Prilikom pregleda vozila kontrolirat će se tehničko stanje istog ili stanje pojedinih sklopova s naglaskom na stanje kočnica i svjetlosne signalizacije.

Cilj je isključivo preventivni, a pregled vozila obavlja se besplatno za sve vlasnike vozila, odnosno vozače koji se pojave na pregledu sa zamolbom da se njihovo vozilo pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost.

Kao što nam je svima poznato motocikli i mopedi, kao i sva ostala vozila L kategorije posebno su ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, a dolaskom ljepšeg vremena svakodnevno se povećava njihovo sudjelovanje u prometu na cestama, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na tu kategoriju vozila.

Napominjemo kako besplatni pregled vozila u ovoj akciji ne zamjenjuje redovni tehnički pregled, odnosno od ove akcije izuzeta su vozila koja u spomenutom razdoblju održavanja akcije, imaju zakonsku obvezu provođenja tehničkog pregleda i registracije. Također, potrebno je naglasiti da u sklopu ove akcije neće biti sankcioniranja vlasnika za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se nakon savjetovanja o načinu otklanjanja neispravnosti uputiti u ovlašteni servis.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje