Povežite se s nama

U fokusu

Glazba na balkonimama, Vrijeme jagoda, povijesni prozori….

Objavljeno:

- dana

Novi projekti varaždinske Turističke zajednice

Ako želimo postati prijestolnicom kulture 2020. godine, kulturu moramo približiti građanima – rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš na promociji novog turističkog događanja “Glazba na balkonima grada”. 
 

Riječ je projektu gradske Turističke zajednice u suradnji sa varaždinskom Glazbenom školom – tijekom svibnja će se na balkonima Gradske vijećnice, Županijske palače i palače Sermage realizirati dvanaest glazbenih programa. Svake će subote učenici i profesori Glazbene škole izvesti po tri programa. Uz nastupe na lokacijama povijesne gradske jezgre, održavati će se i javne probe mješovitog zbora Obrtničkog glazbenog društva UHO Varaždin. Suradnja turističke zajednice i varaždinskih glazbenika, rezulturati će formiranjem festivalskog orkestra Špancirfesta. – Glazba oduvijek stanuje u Varaždinu, a naše je nastojanje opet ju “pustiti van” iz zatvorenih prostora, rekla je direktorica gradske Turističke zajednice, Branka Tropp.

Varaždin – kulturno središte

Umjetnički voditelj programa “Glazba na balkonima Grada”, Zdenko Kušćer smatra kako gradu defitivno fali glazbe na ulicama – Varaždin to zaslužuje, rekao je. Na njega se nadovezao gradonačelnik Habuš – Varaždin je već dugo etabliran kao kulturno središte kontinentalne Hrvatske, ali i općenito kao jedna od najposjećenijih destinacija kontinentalnog turizma – samo lani je u Gradu zabilježio 46 posto ukupnog broja turističkih noćenja u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Ta popularnost grada baroka kao turističke destinacije zahtijeva i turistima zanimljive sadržaje, osobito nakon što je Varaždin uvršten na popis 52 destinacije New York Timesa koje treba vidjeti 2014. godine.

Vrijeme jagoda

Tako je uz glazbu na balkonima, osmišljeno još nekoliko programa koji će se realizirati ove godine kako bi Varaždin proširio svoju turističku ponudu. Time bi se, nadaju se svi involvirani, produljio boravak gostiju i povećala potrošnja.

Uz već etablirane aktivnosti kao što cvjetno uređenje grada, smjena gradske straže, Trg tradicijskih obrta ili varaždinska dvorišta kao i Glazbe na balkonima, ove će se godine organizirati i događanje Vrijeme jagoda. U suradnji s gradskim ugostiteljima jagoda će se iskoristiti kao gastronomska tema te će svi ugostiteljski objekti u povijesnoj jezgri, uz uobičajenu ponudu, nuditi jela i pića sa jagodama kao jednim od sastojka. Jagode će se moći kupiti i na gradskim štandovima na kojima će se prodavati i presadnice te moći dobiti savjet o njihovu uzgoju. Organizirati će se i show cooking kao i gastronomske radionice na temu jagoda.
Niti to nije sve. Turistička zajednica će varaždinske kretivce pozvati da se uključe u akciju Umjetnost na ulici te već postojeće elemente u javnom prostoru pretvore u vizualne atrakcije ulične umjetnosti. Obzirom na zanimljivost varaždinskih legendi i njihovih sudionika ove će godine započeti i pripreme za iscrtavanje “prozora s pričom” na građevinama u kojima su živjeli poznati Varaždinci.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje