Povežite se s nama

U fokusu

Habuš bez službenog automobila, a Štromar ima dva: Passat i Micru

Objavljeno:

- dana

VOZNI PARK GRADA VARAŽDINA I VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Ovog četvrtka istječe rok za dostavu ponuda za novo službeno vozilo koje će koristiti aktualni varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Tada će biti poznato i koliko je ponuda i od kojih autokuća pristiglo na postupak javne nabave pokrenut 22. kolovoza s obzirom na to da će se istog dana održati otvaranje ponuda, no hoće li istog dana biti poznati tip i marka novog gradonačelnikovog vozila? Tu odluku, naime, u Gradu Varaždinu moraju donijeti u roku od 30 dana uzimajući u obzir najpovoljniju ponudu, a ne gradonačelnikove “gabarite”, pa će se tako najkasnije 12. listopada znati u kojem će se službenom automobilu voziti Habuš ili njegov nasljednik s obzirom na to da se vozilo uzima za narednih 60 mjeseci, odnosno
za pet godina.

Habuš bez auta

Da varaždinskom gradonačelniku treba novo službeno vozilo za obavljanje službenih, radnih i protokolarnih poslova otkako više nema Audija smatraju i pojedini vijećnici Gradskog vijeća koji su ga vidjeli da u Zagreb odlazi u Peugeotu 207, dok je na predstavljanje projekta “Sigurni kutak” u III. OŠ Varaždin u četvrtak Habuš stigao s Volswagen Golfom daruvarskih registarskih oznaka koji je, izvjestili su iz Grada Varaždina, iznajmljen za potrebe obavljanja gradskih službi, pa tako i gradonačelnika.

– Automobil će biti u najmu tako dugo dok se ne okonča ostupak javne nabave koji je nedavno raspisan i ne stigne novo vozilo – poručuju iz Grada Varaždina čiji je vozni park u listopadu prošle godine s dotadašnjih 17 smanjen na 10 vozila, no jedno od tih vozila, Lada Niva iz 2012. nije u voznom stanju.

Za razliku od Habuša, koji “svoje” službeno vozilo trenutno nema, njegov zamjenik Vjeran Radelić vozi se u Citroënu C5 starom četiri godine, a njegova kolegica Natalija Martinčević za obavljanje službenih poslova koristi Peugeot 508, rabljeno testno vozilo staro dvije godine u najmu. Na voznom parku Grada Varaždina su još i tri automobila marke Peugeot 207 stara šest godina, a tu su još Peugeot 207 iz 2008., Peugeot 206 iz 2006. te Volkswagen Polo iz 2003. godine.

Od jeseni jedan više

Dok je varaždinski gradonačelnik trenutno bez svog službenog vozila, varaždinski župan Predrag Štromar prema potrebi koristi dva: Volkswagen Passat star 10 mjeseci ili Nissan Micru staru šest godina, dok se njegovi zamjenici Alen Kišić i Alan Košić voze u Ford Focusu i Nissan Tiidi.
Vozni park Varaždinske županije bogatiji je od voznog parka Grada Varaždina. Sastoji se od ukupno 12 automobila, a na popisu službenih vozila, uz već spomenute marke i tipove automobila su i Peugeot, Renault, Ford i Škoda. Ipak, u vlasništvu Varaždinske županije su samo tri, a devet ih je u najmu za razliku od, primjerice, Koprivničko-križevačke županije čiji je službeni vozni park skromniji i sastoji se od devet službenih vozila, no čak osam ih ima u svojem vlasništvu.
U studenom ove godine ističe najam za šest automobila Varaždinske županije, pa će se tijekom jeseni raspisati postupak javne nabave za operativni leasing vozila. No u planu je nabava sedam vozila, dakle, jednog više.
– Potrebu za nabavku većeg broja automobila stvara veliki broj predmeta za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata za koje je obavezan izlazak službenika na očevide, a uostalom i kako bi se izbjegle trenutne a neprimjerene situacije kada čak i same stranke u postupku moraju dolaziti po službenike jer oni nemaju kako izaći na očevid. Neophodno je nabaviti nova službena vozila kako bi se mogli obavljati redoviti poslovi iz nadležnosti Županije, a u proračunu je za 2013. godinu ukupno za potrebe leasinga osigurano 440.412 kuna, što je za oko 100.000 kuna manje u odnosu na prethodne godine – izvijestili su iz Varaždinske županije iz koje poručuju da će se nabavljati četiri vozila niže klase te tri niže srednje klase, dok se za varaždinskog župana neće nabavljati novo vozilo.

Zamjenici koprivničke gradonačelnice na biciklima!
Susjedni Grad Koprivnica ima jedno službeno vozilo: Opel Vectru 1.9 CDTI proizvedenu 2007. godine kojeg koristi koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak.
– Zamjenici gradonačelnice koriste isti automobil, no češće za prijevoz koriste bicikle – izvjestili su nas iz Grada Koprivnice koje uz Opel Vectru još u svom vlasništvu ima i električno vozilo Ducati Energia Free Duck kojeg pokreću dva elektromotora snage 2.5 kW, a kao izvor struje upotrebljava se osam olovnih akumulatora.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje