Povežite se s nama

U fokusu

Habuš bi da 43 milijuna kn plate građani koji za to ne žele ni čuti

Objavljeno:

- dana

BREZJE

Od oko 100 milijuna kuna, koliko bi trebalo za odvoz 95 tisuća tona bala iz Brezja prema dodijeljenoj koncesiji, Grad Varaždin očekuje da će 40 posto dati Fond za zaštitu okoliša i energetski učinkovitost, Varkom će sudjelovati s dvostruko manje novca, a građani najviše – 43 milijuna, i to u najpovoljnijoj varijanti.

Najavio je to nedavno varaždinski gradonačelnik Goran Habuš koji je nekad govorio nešto sasvim drugo: izbjegavanje dodatnog i nerazumnog opterećivanja građana. S obzirom na potonje, ne čudi da sada građani ne žele ni čuti za sufinanciranje.

Od Fonda zatražili 50%

neka se nađu novci u  proračunu Grada Varaždina ili Varkomu

Naglašavajući da su štetni za građane i Grad Varaždin, varaždinski čelnici tražili su krajem 2011. i početkom 2012. godine raskidanje (i) ugovora o interventnom zbrinjavanju otpada sklopljenog s T7 VIS-om koji je, podsjetimo, imao ugovoreno sufinanciranje zbrinjavanje bala s Fond za zaštitu okoliša, a za ostatak se predlagalo kredit koji bi uzeo Grad Varaždin. Nakon što su odbacili kompromisni prijedlog od 560 kuna po toni, gradski čelnici odlučili su se za jednostrano nepoštivanje ugovora smatrajući ga ništenim te su pokrenuli odgovarajući postupak koji još uvijek traje na varaždinskom Trgovačkom sudu.

Usporedno s time, počeli su tražiti novo, financijski prihvatljivije rješenje, odnosno s izmjenama Plana aktivnosti za postupanje s baliranim i novonastalim otpadom. Tako je Ministarstvu zaštite okoliša i prirode Grad Varaždin dostavio izmjene i dopune spomenutog plana u kojem se najavljuje javno nadmetanje. Uz to, naveli su i financijsku konstrukciju zbrinjavanja baliranog otpada.

– Plaćanje u skladu s ugovorenim rokovima. Izvor sredstava 50 posto Fond za zaštitu okoliša i energetski učinkovitost, 50 posto Varkom iz kreditnih sredstava za tu namjenu s povratom kroz cijenu usluge građanima na pet godina, stoji u dopisu od 13. travnja prošle godine.

Zašto manja cijena?

građani su već jednom platili zbrinjavanje otpada

Umjesto 50 posto sufinanciranja od strane Fonda, danas Habuš priželjkuje 40 posto ili oko 40 milijuna kuna. Više od tog iznosa trebali bi po njemu platiti građani, premda su već jednom platili uslugu zbrinjavanja, odnosno skladištenja otpada u Brezju za što već sada plaćaju poprilično, posebice ukoliko se tome pribroje troškovi odvoza.
U Brezje se dnevno odvozi oko 40 tona komunalnog otpada s područja grada Varaždina i četiri općine. U tim sredinama Varkom pruža usluge za oko 20 tisuća domaćinstava s oko 60 tisuća članova. Za zbrinjavanje i „privremeno skladištenje“ samo ova domaćinstva, bez pravnih osoba, mjesečno uplaćuju oko pola milijuna kuna, odnosno oko 420 kuna po toni. Prije godinu dana bilo je i više, ali je u međuvremenu za obradu i baliranje te skladištenje Varkom počeo naplaćivati 4,95 umjesto ranijih 5,40 kuna po članu domaćinstva.

Živimo li u istoj državi?

Za sakupljanje i odvoz otpada domaćinstva Varkomu mjesečno uplate više od 700 tisuća kuna, odnosno gotovo 600 kuna po toni! Troškovi odvoza i odlaganja otpada u Brezju, dakle, već danas stoje više od tisuću kuna po toni, a doda li se tom prihod od stavke „fiksni dio cijene“ iznos se penje na gotovo 1.300 kuna!

svako domaćinstvo bi za bale trebalo dati više od 2000 kn

S obzirom na ovoliku cijenu „privremenog skladištenja“ i ostvarene prihode, očekivalo bi se da je Varkom tijekom deset godina zamatanja i odlaganja otpada u Brezju osigurao novac da sam sufinancira troškove trajnog zbrinjavanja bala. Na to upozoravaju i građani koji pitaju na što je otišao novac za otpad čije bi zbrinjavanje sada, prema najavi gradonačelnika, opet trebali platiti, i to više od dvije tisuće kuna po domaćinstvu!

– Za to ne želimo ni čuti. Neka nađu sredstva u proračunu ili Varkomu. Skupo i preskupo već sada plaćamo odvoz i odlaganje otpada u Brezju, pogotovo ako usporedimo s drugim sredinama. Bale su odvozili u Vukovar gdje se za tonu odloženog otpada naplaćuje svega 143 kuna. Ispada kao da ne živimo u isto državi kada komunalnu uslugu jedni plaćaju stotinjak kuna, a drugi višestruko više. I još nam prijete poskupljenjem, iako su na vlast došli zahvaljujući drukčijim obećanjima i računicama, upozorava jedan od čitatelja koji nas je nazvao te zamolio da ostane anoniman.

Vukovar ide na „realnu cijenu”

Premda varaždinska gradska vlast (i dalje) tvrdi da je samo pitanje dana kada će se konačno riješiti pitanje baliranog i novonastalog otpada, stvarnost je ipak drugačija. Na srpanjskoj sjednici Gradskog vijeća, primjerice, najavljeno je potpisivanje ugovora za zbrinjavanje novonastalog otpada tijekom pretprošlog ili najkasnije prošlog tjedna, ali pročelnica Romana Kranjčić ne odgovara na upit je li to i učinjeno. Istovremeno u Vukovaru više ne žele čuti za varaždinski otpad koji je dovozio Varkom u balama, premda su u Gradu Varaždinu prvo tvrdili da se ništa ne vozi, a zatim da se zbog kvara balirke dovozi samo novonastali. Zbog ovog posla obavijenog velom tajne vukovarski HDZ traži ostavku direktora vukovarskog Komunalca, a tamošnji gradonačelnik traži realnu cijenu odlaganja otpada kako bi se spriječile „moguće malverzacije i mešetarenja“.

Traže zabranu sklapanja ugovora!

Još jedan spor pokrenut je u vezi varaždinskog otpada, točnije dodjele koncesije za zbrinjavanje baliranog otpada u Brezju. Gorenje Surovina, EON Energy from waste i KEMIS-Termoclean podnijeli su Upravnom sudu tužbu protiv Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave kojoj su prethodno požalili na rješenje kojim je Grad Varaždin spomenutu koncesiju dodijelio zajednici ponuditelja CE-ZA-R, Komunalac Davor i Eko-FLOR Plus. Komisija je njihovu žalbu odbio, kao i žalbu austrijskog EVN-a i Univerzala.

Ukoliko bi se sklopilo koncesijski ugovor, predlažu novčanu kaznu od 100 tisuća kuna

-Ponuda tužitelja u cijelosti je udovoljavala zahtjevima iz Dokumentacije pa je tako sukladno čl. 8. Dokumentacije sadržavala i Izjavu o solidarnoj odgovornosti Zajednice ponuditelja ovjerenu od javnog bilježnika, a koja Izjava je sadržana u čl. 6. Ugovora o zajedničkom pothvatu (konzorciju) od 2. siječnja 2013. godine. Iz svega navedenoga proizlazi da je ponuda tužitelja bila potpuna, sukladna traženom iz Dokumentacije, te nije bilo osnovanog razloga za odbijanje iste, navodi se, uz ostalo, u tužbi i kojoj se navodi nenadoknadiva ekonomska i ekološke šteta.

Osim usvajanja tužbe, Gorenje Surovina, EON Energy from waste i KEMIS-Termoclean predlažu i odgađanje izvršenja odluke Gradskog vijeća o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za obavljanje odlaganja baliranog komunalnog otpada. Štoviše, podnijeli su i prijedloga za izdavanje privremene mjere kojom bi se Gradu Varaždinu zabranilo sklapanje koncesijskog ugovora s odabranom zajednicom ponuditelja. Ukoliko bi Grad Varaždin i koncesionar postupili suprotno toj zabrani, predlaže se novčana kazna od 100 tisuća kuna svakome.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

U fokusu

Marković: Bez Čačića na listi SDP bi dobio sedmi mandat u III. izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U III. izbornoj jedinici SDP je dobio šest mandata odnosno 36,75 % glasova, slijedi HDZ s pet mandata, pa NPS s dva mandata i Možemo s jednim zastupnikom.

S liste Rijeke pravde iz naše izborne jedinice u Hrvatski sabor ulaze Siniša Hajdaš Dončić, Barbara Antolić Vupora, Željko Kolar, Boška Ban Vlahek, Miroslav Marković i Jasenka Auguštan-Pentek.

– Zahvalila bih biračima. SDP Varaždinske županije sada ima dva mandata više. Mladi kandidati odradili su odličnu kampanju i dobili zavidan broj preferencijalnih glasova. Izražavam osobnu, ali i stranačku podršku mladima, a i dalje ćemo raditi na tome da postanemo faktor koji će upravljati ovom županijom. Nadam se i da će vladu sastaviti SDP i da se više neće crvene sredine zaobilaziti prilikom dodjele sredstava sa nacionalne razine – istaknula je Barbara Antolić Vupora, predsjednica Županijskog SDP-a.

U Sabor je prvi put ušao varaždinski dogradonačenik Miroslav Marković.

– Žao mi je što smo kao Županijska organizacija morali prihvatiti trule kompromise s nacionalne razine i da se pokazalo da su ti kompromisi loši za ukupan rezultat stranke na što smo i upozoravali središnjicu – rekao je Marković.

Taj kompromis odnosio se na Reformiste koji se našli na listi Rijeka pravde.

– SDP bi bez Radimira Čačića na listi, odnosno da je na listi bio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, dobio i sedmi mandat – naglasio je Marković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje