Povežite se s nama

U fokusu

Habuš: Do novca za bale vjerojatno prodajom potraživanja

Objavljeno:

- dana

Natječaj za zbrinjavanje bala u Brezju

U Gradu Varaždinu razmatraju kako će se platiti trajno zbrinjavanje baliranog otpada kojeg je u Brezju već oko 137.000 tona, za što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio u petak međunarodni natječaj.

– Od ponuditelja očekujemo prijedlog tehnologije, detaljan terminski i radni plan sve pod uvjetom da se predloženo može obaviti na zakonski propisan način i u periodu manjem od godine dana – pojasnio je u četvrtak ministar Mihael Zmajlović.
Fond u prvoj fazi traži zainteresirane ponuditelje za uslugu uklanjanja baliranog miješanog komunalnog otpada s lokacije Brezje, kao i utovar, vaganje, prijevoz, istovar te postupak obrade, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom. Postupak zbrinjavanja otpada, kako naglašavaju u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode (MZOIP), ne smije uključivati opciju odlaganja neobrađenog ili djelomično obrađenog otpada na jedno ili više odlagališta diljem Hrvatske.
Nakon prve faze natječaja komisija će pregledati ponude i odabrati tehnologiju zbrinjavanja, a zatim slijedi druga faza postupka u kojoj će se zatražiti financijske ponude od ponuditelja koji zadovolje uvjete.
– Postupak zbrinjavanja obavit će se o trošku Grada Varaždina, ali će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati troškove u iznosu od minimalno 40 posto – naglašavaju u MZOIP-u koje se nada da će u travnju imati ponuditelja koji zadovoljava kriterije.

Računi (ne)znatno veći

Ako se uspiju riješiti sve pravne dvojbe i Fond uistinu odobri 40 ili čak 50 posto novca za zbrinjavanje bala, pitanje je odakle namiriti drugu polovicu troška koja bi mogla iznositi oko 60 milijuna kuna, uzme li se u obzir da je u Brezju 137.000 tona bala, a da je na lanjskom (neuspjelom) natječaju slovačka tvrtka za spaljivanje tražila 899 kuna po toni (bez PDV-a).
– Najprije treba vidjeti koliku će cijenu dati ponuditelji, a realno je očekivati i da će Fond sufinancirati trošak zbrinjavanja s više od 40 posto. Nadalje, Varkom ima za tu svrhu više od dva milijuna kuna, a još devet milijuna kuna avansa je kod T7 VIS-a u vezi čega se vodi spor.

Bude li Grad Varaždin trebao dati oko 50 milijuna, korisnici će vraćati po 3.000 kuna

Ostatak će se najvjerojatnije namiriti prodajom potraživanja jer je to jednostavnije, iako ima više modela. Razgovarali smo o tome s bankama kojima bi novac vraćali korisnici kroz više godina, pri čemu bi Grad Varaždin snosio trošak kamata, a možda i više jer su građani najmanje krivi za to što se godinama otpad odlagao u Brezju – rekao nam je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, koji naglašava da zbog zbrinjavanja bala računi za otpad ne bi smjeli porasti za više od 15-20 kuna.
Uzme li se da će za zbrinjavanje trebati 50 milijuna kuna, kao i da na području Varaždina ima 17 tisuća korisnika kojima računi zbog bala ne bi porasli više od 20 kuna, ispada da će svaki od njih trebati platiti gotovo 3.000 kuna, i to kroz 12 godina! Takav rok otvara pitanje (nemalog) troška kamata, pa se s razlogom nameće dvojba hoće li se na kraju uopće dobiti toliko najavljivano (financijski) prihvatljivije rješenje?

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje