Povežite se s nama

U fokusu

Habuš javno priznao: Nismo uspjeli izlobirati za Jasnu

Objavljeno:

- dana

SLUČAJ HNK: Kako gradska vlast ukida natječaj jer im nije po volji

Gradonačelnik Goran Habuš na prošloj sjednici Gradskog vijeća u četvratk naveo je i da zamjera Vesni Kosec-Torjanac što ga nije posjetila prije natječaja, kao što je to učinila Jasna Jakovljević.

– Ovdje se radi o lobiranju. Vesna Kosec-Torjanac je izlobirala tri glasa Kazališnog vijeća, a mi nismo uspjeli izlobirati naša tri politička glasa za Jasnu Jakovljević. Mogu još i reći da me Jakovljević posjetila uoči natječaja, a Torjanac me nije, mada bi to bilo minimum pristojnosti jer je zaposlenica HNK. Kada se bira važna funkcija kao intendant, dopustite mi da osnivač bude konzultiran – vrlo samouvjereno sve ovo izjavio je gradonačelnik Varaždina Goran Habuš u četvrtak na Gradskom vijeću.

Javno je priznao da osnivač (Habuš misli da je to on) treba utjecati na javno objavljen natječaj za posao i da propisani uvjeti natječaja nisu kriterij već da je i bitan kriterij “da ga netko posjeti”.

Joj, kakav nered

Požalio se i Habuš da Kazališno vijeće nije glasalo kako je trebalo (tj. kako je bilo instruirano). – Preliberalan sam i ne držim stvari pod kontrolom kao što je to bilo
prije kada članovi upravnih vijeća nisu smjeli glasati  kontra osnivača. Tada je sve izgledalo savršeno, a ovo je nered – veli Habuš. Dakle, u ovom slučaju, kao što smo i pisali u protekla dva mjeseca, najveći problem bio je to što se Spomenka Dragović, inače iz HSLS-a, oduprla glasati po nečijoj političkoj direktivi i digla je ruku za program za koji je smatrala da je kvalitetniji.

HNS-ov stručnjak

Još jedan od “odličnih” poteza ove gradske vlasti je bilo što je Odbor za imenovanje Gradskog vijeća neadekvatnim nazvao program predložene intendatkinje Vesne Kosec Torjanac. to je za govornicom u ime svog Odbora pojasnio HNS-ov Josip Dreven. 

ILČIĆ U SRŽ: Sada ćete poništiti natječaj? Onda ćete maknuti sve “neposlušne” pa onda idemo narihtavati natječaj? Pretjerali ste. Vama je samo važno da na položaj dođe netko iz vašeg legla

– Kosec-Torjanac je znanstvenica sa šest radova, umjetnica i voditeljica propagande. Program ima 80 suvislo napisanih stranica i napisan je profesionalno. Mi tu ne biramo astronauta – rekao je HSLS- ov vijećnik Željko Bunić.

U žestokoj raspravi poantu cijele fame izbora natječaja intendanta sažeo je Ladislav Ilčić. – Sada ćete poništiti natječaj? Onda ćete maknuti sve “neposlušne” pa onda idemo narihtavati natječaj? Pretjerali ste. Vama je samo važno da na položaj dođe netko iz vašeg legla – poručio im je Ilčić.

Sada mora ići nov natječaj. Treba se naći novi intendant do sredine srpnja, do kada je Jakovljević na poziciji vršitelja dužnosti. Habuš je izjavio da i ne bi baš da to bude netko od zaposlenika HNK jer su odnosi u topj kući  ionako narušeni. Možda bi bilo najbolje da nađe nekog poput Olivera Frljića, intendanta riječkog HNK, koji je jedini u Hrvatskoj uspio, doduše kontroverznim metodama, privući publiku u mastodonte teatra i žderače proračuna – nacionalne kazališne kuće. Možda da takvog nekog Habuš zaposli direktno, bez javnog natječaja? Čemu uopće ta farsa?

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb doveli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio je župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje