Povežite se s nama

U fokusu

Habuš ostaje još tri mjeseca gradonačelnik Varaždina, to mu omogućio Robert Podolnjak

Objavljeno:

- dana

USVOJENO PRIVREMENO FINANCIRANJE

Nakon što je jučer pao proračun gradonačelnika Gorana Habuša, većinom glasova su u petak poslijepodne varaždinski gradski vijećnici prihvatili Odluku o privremenom financiranju za prva mjeseca sljedeće godine, od 1. siječnja do 31. ožujka 2017. godine.

Prisutan je bio 21 vijećnik, a za privremeno financiranje je glasovalo njih 13, a to su vijećnici HNS-a, SDP-a, HSU-a, Laburista, HSS-a, ali i nezavisni vijećnik Robert Podolnjak.

Protiv su, kao i jučer, bili vijećnici HDZ-a, Hrasta, Reformista, HSLS-a te nezavisni Zlatan Avar i Stjepan Cepanec.

To znači da Goran Habuš i njegov zamjenik Vjeran Radelić nastavljaju raditi do kraja ožujka, a s radom nastavlja i Gradsko vijeće. Do kraja ožujka će morati ići na novi pokušaj donošenja proračuna ili će pak izvršna i predstavnička vlast biti raspuštene budući da su u svibnju lokalni izbori.

Nema novih zapošljavanja i obveza

U Gradu Varaždinu se prihodi i primici, sukladno zakonskim propisima, u prva tri mjeseca 2017. planiraju u iznosu od 47,4 milijuna kuna, a toliki su i rashodi te izdaci.

Tijekom privremenog financiranja Grad, kao i gradske ustanove (koje su korisnici proračuna) ne smiju zapošljavati nove djelatnike, a ne smiju se preuzimati ni nikakve nove obveze.

– Ovom odlukom financiraju se isključivo programi, aktivnosti i projekti koji su neophodni za funkcioniranje Grada i proračunskih korisnika. Ne mogu se otvarati nove aktivnosti i projekti, nego isključivo oni planirani proračunom Grada u 2016. – pojasnila je Mirela Ivanković, pročelnica za financije.

“Sunce će i sutra izaći”

Željko Bunić (HSLS) je istaknuo da je odluka laka, jer bi trebala biti u skladu s radom svakog vijećnika. – Previše puta sam bio kritičan prema proračunu i rebalansima. Ako je vijećnička naknada cijena koju osobno trebam platiti, tada od nje odustajem. Ne treba ljude plašiti da će Grad propasti, da će ga pojesti tuga i da sunce neće ponovno izaći. Sunce će i sutra izaći, a ja ću biti protiv privremenog financiranja – rekao je Bunić.

Laburist Božidar Kolarić je istaknuo da on ne zna što je to privremeno financiranje, ali da mu se to čini bolje od „nekog povjerenika sa strane“, pa je odluku podržao.

“Za” je glasovao i Robert Podolnjak, koji je rekao da privremeno financiranje omogućuje Gradskom vijeću da u prva tri mjeseca sljedeće godine dovrši odluke koje su započeli, kao što je osnivanje novog, 8. MO-a, a mogu i razne odluke usklađivati s novim zakonskim odredbama.

– Nema razloga da itko mijenja Gradsko vijeće, a ovo privremeno financiranje možda će se poklopiti s raspuštanjem svih predstavničkih tijela zbog lokalnih izbora – rekao je Podolnjak, čiji je glas presudio da Habuš i Radelić ostanu raditi u Gradskoj vijećnici, a da vijećnici sljedeća tri mjeseca primaju po 1.000 kuna neto naknade.  

“Dijete se kazni i kad ga voliš”

Za razliku od njega, Stjepan Cepanec bio je protiv.

 – Poštovao sam gospodina gradonačelnika, ali on to, nažalost, nije cijenio. Puno puta sam vas podržao, gradonačelniče, a ljudi su mi to i zamjerili. Dijete se kazni iako ga voliš najviše, ali to napraviš da bi sutra bilo bolje – istaknuo je Cepanec.

Otilija Cvetko je u ime Kluba HDZ-a istaknula da su protiv privremenog financiranja, jer dođe li povjerenik, neće doći do nikakve blokade rada Grada.

– Neće stati projekti, jer projekata nema. Do izbora ionako ne može početi dogradnja 6. OŠ, a rotore, kučansku rampu, energetsku obnovu vrtića ste ionako stavljali u proračun, pa bacali van. Isključivi krivac za ovakvo stanje je aktualna vlast. Okanimo se prepucavanja, okrenimo list i počnimo raditi u interesu Grada – pozvala je Cvetko.

I Natalija Martinčević je glasovala protiv.

– Gradski vijećnici su jučer dali svoj sud o radu gospodina Habuša, a u svibnju će svoj sud dati građani na izborima. Naravno, pod uvjetom da gospodin Štromar pusti gospodina Habuša na izbore. Iskustvo koje imamo s gradonačelnikom i njegovim suradnicima ne daje nam za pravo vjerovati da će posao tijekom privremenog financiranja odraditi korektno. Zato ću biti protiv. Kako god odlučili, posao gospodina Habuša ovdje je završio – rekla je Martinčević.

“Kazniti moramo sebe, loše smo radili”

Da glasuju protiv privremenog financiranja, vijećnike je pozvao Marijan Cingula (nezavisni).

– Kolegice i kolege, morali bismo kazniti sebe, jer nismo donosili dobre odluke u zadnje četiri godine. Propustili smo kazniti lošu gradsku vlast, nismo dosad uskratili podršku niti jednom proračunu. Možda smo tek sad progledali, a možda se neki boje i danas progledati. Činjenica je da se u tri mjeseca, koliko je razlika između rada povjerenika i novih izbora, ne može ništa štetno dogoditi Gradu Varaždinu. Mi ne zavređujemo mandat, ovo je zadnji tren da kažemo da su vladajuće strukture trule i pokvarene, da donose štetu Gradu Varaždinu i da ih treba promijeniti – rekao je Cingula.

Konačno, zadnji se za riječ javio nezavisni Zlatan Avar. – Nemam što zamjeriti odluci o financiranju, sukladna je Zakonu. Brojke mi ne smetaju, ali nemam garanciju hoće li se dosadašnje ponašanje gradske vlasti promijeniti. Kad bih bio siguran da će ovo izvršiti, podržao bih privremeno financiranje. Opozicija sam bio, opozicija ću i ostati – poručio je Avar i glasovao protiv.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Hrvati dramatično lošije ocjenjuju zdravstvo nego prije četiri godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građani Hrvatske dramatično lošije ocjenjuju zdravstvo nego prije četiri godine te velika većina (njih čak 88 posto) tvrdi da će na njihovu odluku o odabiru političke opcije u najvećoj mjeri utjecati programi usmjereni na poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi.

Konkretno, ocjena zdravstva koja je 2020. bila prosječnih 3.3 danas je pala na jako niskih 2.7, piše index.hr.

Pri tome, samo 13 posto građana hrvatskom zdravstvu daje ocjenu vrlo dobar, a gotovo nitko odličan, dok tek svaki šesti građanin misli da je zdravstveni sustav fokusiran na pacijenta.

Najvažniji su to nalazi istraživanja o stanju zdravstvu u Hrvatskoj koje je prošlog mjeseca za HealthComm Forum provela agencija Ipsos.

Osim što su, ocjenjujući stanje po različitim aspektima zdravstva, nikad nezadovoljniji hrvatskim zdravstvenim sustavom, građani ističu da su iznimno nezadovoljni javnim zdravstvenim politikama Vlade i ministarstva (samo 17 posto građana ocjenjuje ih visokom ocjenom), a najviše hvale kvalitetu privatnih zdravstvenih ustanova i digitalizaciju zdravstva (52 posto daje visoku ocjenu privatnim zdravstvenim ustanovama, odnosno 53 posto digitalizaciji).

Kada se govori o konkretnim temama u zdravstvu, buduća Vlada najhitnije bi trebala riješiti pitanje lista čekanja jer čak 56 posto građana smatra ukidanje ili skraćivanje liste čekanja za dijagnosticiranje i liječenje, posebno za onkološka oboljenja, najvažnijom pojedinačnom zdravstvenom temom kampanje koja utječe na njihov odabir političara odnosno stranaka na proljeće.

Nastavite čitati

U fokusu

Ustavni sud: Milanović uopće ne smije biti kandidat za premijera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ustavni sud u ponedjeljak je odlučio da Zoran Milanović mora dati ostavku ukoliko se namjerava kandidirati, odnosno biti na listi SDP-a.

-Ustavni sud je na današnjoj sjednici razmotrio izjavu predsjednika RH da će se kandidirati na izborima za Sabor kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a. Ustavni sud razmotrio je izjave predsjednika i na njegovoj Facebook stranici. Ustavni sud dužan je upozoriti sva tijela koja sudjeluju u izbornom procesu. Predsjednik predstavlja RH u zemlji i inozemstvu, brine za stabilnost državne vlasti, brine za teritorijalnu cjelovitost RH, vrhovni je zapovjednik i daje mandat osobi koja. Predsjednik Republike ne može obavljati nijednu funkciju. Predsjednik je nestranačka osoba. Kandidiranje predsjednika dok obavlja tu dužnost te isticanje njega kao kandidata za predsjednika Vlade nespojivo s njegovom dužnošću i trodiobom vlasti. Ako se kandidira ili istupa kao kandidat, odmah mora podnijeti ostavku – Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, prenosi Telegram.

Izbori za predsjednika u slučaju ostavke trebaju se održati u roku od 60 dana, a do tog dana funkciju obnaša predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali napomenimo da onda on ne može biti na listi.

Međutim, Milanović teoretski može i dalje biti predsjednik, odustati od kandidature na listi, ali sudjelovati u kampanji. Šeparović je na današnjoj konferenciji naglasio da Ustavni sud može poništiti i odluku o raspisivanju izbora, kao i rezultate izbora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje