Povežite se s nama

U fokusu

Habušev plan za 6. OŠ: Vrtiću želi uzeti 70 posto sredstava, a za sanaciju Graberja i Slobode čak 99 posto!

Objavljeno:

- dana

DANAS IZVANREDNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Iako je oporba još prije šest mjeseci od gradonačelnika Gorana Habuša zatražila da im dostavi troškovnik za radove za 6. OŠ, dokumente im nije dostavio ni uoči izvanredne sjednice Gradskog vijeća zakazane za danas za 17 sati.

Umjesto toga, vijećnici su pozvani da dođu u Salon Gradske vijećnice i tamo obave uvid u troškovnik. S obzirom da velika većina vijećnika danas radi, u tome neće uspjeti ili će imati jako malo vremena da bi pročitali koji se sve radovi planiraju u 6. OŠ i po kojoj cijeni.

Bunić: Kao u Zoološkom vrtu

Nezavisni Zlatan Avar je ustvrdio da zbog toga sumnja da se ponovno radi o višestruko prenapuhanim troškovima, baš kao u slučaju sanacije dječjeg vrtića u Koprivničkoj ulici. Od Habuša je zatražio da im dostavi skenirane dokumente.

U tome ga je podržao i HSLS-ov Željko Bunić, koji upozorava da je troškovnik radova nužan za analizu koja mora prethoditi važnoj odluci o rebalansu proračuna.

– Umjesto toga, vijećnike se poziva da kao u Zoološkom vrtu razgledaju materijale kao mala djeca divlje životinje – poručio je Bunić.

Međutim, čini se da troškovnik nije jedini problem. Iako je gradonačelnik Goran Habuš prošli tjedan rekao da su u proračunu našli „nekih šest milijuna kuna“ za dogradnju i rekonstrukciju 6. osnovne škole, iz prijedloga rebalansa proračuna je vidljivo da će biti potrebno gotovo devet milijuna kuna!

Prenapuhao stavke ili slijedi propadanje vrtića, Graberja i Slobode?

Zanimljivo je i na koji način predlaže da se osiguraju sredstva. Od potrebnih 8,9 milijuna kuna, 2,9 milijuna kuna osiguralo bi se iz ostatka kreditnih sredstava. Riječ je o kreditu koji je Grad dobio još 2013. godine i od tada ih nije uspio u ništa uložiti.

Međutim, najzanimljivije je da 2,7 milijuna kuna želi osigurati tako što će toliko uzeti Dječjem vrtiću Varaždin, i to stavke kapitalnog projekta „uređenje i adaptacija objekata“. Uoči donošenja ovogodišnjeg proračuna, Habuš je obećao da će ove godine početi energetska obnova i uređenje objekata gradskog vrtića.

I dok 6,6 milijuna kuna za energetsku obnovu ostaje, rebalansom sredstva namijenjena za uređenje te adaptaciju objekata želi „skresati“ za čak 70 posto.

Dvojbeno je i to što će 930.000 kuna uzeti za sanaciju poslovno-sportskih objekata Graberje i Sloboda. Predlaže da se ta stavka smanji za čak 99 posto!

Time bi za sanaciju Graberja i Slobode u ovoj godini ostalo svega 10.000 kuna. S obzirom na to, postavlja se pitanje jesu li stavke za uređenje Dječjeg vrtića te sanaciju Slobode i Graberja bile prenapuhane ili će posljedica ovakve odluke biti katastrofalno propadanje navedenih objekata.

Habušu “voda do grla” jer su se na noge digli roditelji?

Zanimljivo je i to da je Habuš vijećnicima obrazložio da izvanrednu sjednicu saziva kako bi se do početka nove školske godine izgradile dodatne učionice u 6. OŠ, čime bi se i dalje osigurala nastava u jednoj smjeni.

Najbolje je da je to shvatio tek kada su završili predupisi, pa je dobio informaciju da će od jeseni, umjesto četiri razreda, biti jedan razred više.

Čini se da su u Gradu Varaždin problem pokušali riješiti tako što su dio djece planirali preseliti u druge škole, no na noge su se digli roditelji, o čemu je izvijestio portal Varaždinski.hr.

Bilo je to još prije mjesec i pol dana. Čak ni tada Habuš sa suradnicima nije poduzeo ništa, nego je izvanrednu sjednicu sazvao za početak svibnja, jer im je, izgleda, „voda došla do grla“.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje