Povežite se s nama

U fokusu

Gotovo je? Puca na bivšoj Varteksovoj robnoj kući : HDZ i Glas – sad je sigurno – neće više dugo zajedno

Objavljeno:

- dana

Ljubav puca po šavovima

Varaždinski HDZ je najblaže rečeno, opet neusuglašen zbog čega partneri iz Glasa za Varaždin gube strpljenje.

Danas prijepodne je šef gradske organizacije, Damir Habijan, sazvao novinare i službeno objavio da će stranka na sjednici Gradskog vijeća u utorak podržati kupovinu bivše Varteksove robne kuće, koju planira Grad.

Međutim, samo nekoliko sati kasnije su održane sjednice gradskih Odbora za financije i Odbora za komunal, na kojima su HDZ-ovi vijećnici, Vjeran Strahonja i Robert Gotić glasali protiv kupovine.

Što se dogodilo u tih nekoliko sati? Vjerojatno se to isto pita i Damir Habijan.

Odluka o  podršci partneru donijeta je na sastanku stranačkog vrha, ali očigledno nitko nije računao na neposlušne vijećnike.

Tko pije, tko plaća?

Ovakvom, od ujutro do poslijepodne promjenom mišljenja, HDZ gubi kredibilitet, a Damiru Habijanu nije lako objasniti partnerima zašto stranka ne ispunjava dogovoreno

Ovakvom, od ujutro do poslijepodne promjenom mišljenja, HDZ gubi kredibilitet, a Damiru Habijanu nije lako objasniti partnerima zašto stranka ne ispunjava dogovoreno

Ali, nikome od upetljanih nije lako. Habijan je za partnere iz Glasa čovjek koji im ništa ne može obećati jer ništa, očigledno je, niti ne ovisi o njemu. Zbog toga gradonačelnik i njegovi vijećnici više ne znaju koji prijedlozi im sigurno prolaze, a koje niti neće iznositi pred vijećnike.

U ovom trenutku nitko od njih ne zna je li potez Strahonje i Gotića bio samo jednodnevni izlet u neposlušnost ili će i na sjednici Vijeća glasati suprotno od partnera. Ne zna se niti koliko je vijećnika na njihovoj, a koliko na Habijanovoj strani.

HDZ očigledno čeka buran vikend. Oni koji poznaju dvojicu HDZ-ovih vijećnika su uvjereni da se oni neće predomisliti niti će igrati „nit vrit ni mimo“ pa biti suzdržani u glasanju.

Gotovo je?

HDZ očigledno čeka buran vikend. Oni koji poznaju dvojicu HDZ-ovih vijećnika su uvjereni da se oni neće predomisliti niti će igrati „nit vrit ni mimo“ pa bi suzdržani u glasanju.

A da je vijećnicima Glasa na vrh glave pretvrtljivih HDZ-ovaca, najbolje govori izjava vijećnika Željka Bunića, predsjednika Odbora za financije.

– S obzirom na ovakvo ponašanje kod partnera, bojimo se da je naša zajednička budućnost neizvjesna. Očigledno u HDZ-u nema kontrole i moraju se međusobno početi dogovararti i primiriti . Ono što Nezavisna lista Ivana Čehoka neće dopustiti to je nestabilnost gradske uprave. Ako HDZ ne želi biti koalicijski partner s nama neka se o tome javno izjasni – jasan je Željko Bunić.

Ali što je razlog ovakvom kontriranju Habijanu i njemu najbližim suradnicima?

Čini se da dok Habijan šeta šumom, neki iz stranke bi radije drumom pa se može čuti da im se ne sviđa uloga statista koju HDZ ima u gradskom partnerstvu. Dok Habijan oštro demantira sve priče o željama i ponudi pozicija, iz stranke saznajemo da nisu svi zadovoljni takvim stavom. Puno njih,  štoviše, smatraju da su te pozicije zaslužili u zamjenu za lojalnost svojih stranačkih kolega u Vijećnici.

Damir Habijan je jutros, između ostaloga rekao kako sigurno „ima onih koji su se nadali kadroviranju, ali od toga neće biti ništa. „

– Ovo nije HDZ kakav je bio i kakav negdje još uvijek postoji. Mi nismo ništa uvjetovali  izvršnoj vlasti – rekao je Habijan ono što, može se čuti, nije po volji okorjelim HDZ-ovcima u stranci.

Damir Habijan , čini se, baš i nema puno pristaša u HDZ-u. Jedni mu zamjeraju što ne zna biti oštriji i dobiti ono na što je HDZ naviknut kad  barem malo participira u vlasti, a s druge mu, pak, strane moderni HDZ-ovci ne praštaju što bezuvjetno, bez bilo kakvog odmaka,  povlađuje Ivanu Čehoku.

Ipak, jedno svi misle: Ivan Čehok očekuje da se HDZ bezuvjetno usuglašava sa stavom Glasa, a što se njima iz ovog ili onog razloga ne sviđa.

Stvar je jednostavna: gradonačelnik si to smije dozvoliti jer on sutra , bez problema, može sastaviti novu većinu  –  bez HDZ-a.

S ovakvim razvojem događanja i svako toliko nekim problemom među partnerima,  nije jasna ljutnja Damira Habijana kad se spomene pucanje ljubavi između HDZ-a i Glasa.

Ili supružnik zadnji sazna.

Kritika za kritikom

Ideja Grada o kupovini bivše Varteksove robne kuće dosad nailazi samo na kritike. Čak i nije toliko sporna sama kupovina, koliko namjera da se na Korzo preseli Knjižnica i to samo jedan njezin dio. Nikome zapravo nije jasno zašto trošiti novac na polovično rješenje i u strogom centru imati reprezentativnu zgradu koja je namijenjena isključivo lokalnom stanovništvu. Plus toga, niti građani ne žele i dalje rascjepkanu knjižnicu u centru.Osobito nakon što je bila gotova stvar da će Knjižnica sve svoje odjele objediniti na jednoj lokaciji – u vili Oršić. Uz dva HDZ-ovca, protiv kupovine robne kuće na Odboru je glasao i vijećnik Lige za Varaždin Davor Patafta, dok je samo Mario Lešina zagovarao stav svog Glasa. Vijećnik Patafta smatra da Grad mora napraviti listu prioritetnih i hitnih ulaganja: – Prioriteta je dosta, a tek nakon njihovog rješavanja treba vidjeti je li i kupovina robne kuće na toj listi prioriteta i koja je tu po redu. Sigurno je hitnije kupiti vrijedna vatrogasna vozila koja spašavaju živote, a ona koja imamo su stara i do 30 godina. Sigurno je to važnije nego kupovati dodatni objekt u trenutku dok Grad ima prazne i oronule nekretnine. Između ostaloga, RBA izlazi iz palače Patačić, a kino Dom stoji prazno. I ti objekti su kupljeni po pravu prvokupa. Osim toga, Knjižnicu treba objediniti, a ne da posluje na tri lokacije, što se selidbom na Korzo ne bi promijenilo. Za Knjižnicu treba izraditi idejni projekt i elaborat ulaganja, a kojih sad nema. Nije pametno donositi ishitrene odluke. Grad mora rješiti svoje prioritete, a ovo pitanje može riješiti tržište.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Hrvati dramatično lošije ocjenjuju zdravstvo nego prije četiri godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građani Hrvatske dramatično lošije ocjenjuju zdravstvo nego prije četiri godine te velika većina (njih čak 88 posto) tvrdi da će na njihovu odluku o odabiru političke opcije u najvećoj mjeri utjecati programi usmjereni na poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi.

Konkretno, ocjena zdravstva koja je 2020. bila prosječnih 3.3 danas je pala na jako niskih 2.7, piše index.hr.

Pri tome, samo 13 posto građana hrvatskom zdravstvu daje ocjenu vrlo dobar, a gotovo nitko odličan, dok tek svaki šesti građanin misli da je zdravstveni sustav fokusiran na pacijenta.

Najvažniji su to nalazi istraživanja o stanju zdravstvu u Hrvatskoj koje je prošlog mjeseca za HealthComm Forum provela agencija Ipsos.

Osim što su, ocjenjujući stanje po različitim aspektima zdravstva, nikad nezadovoljniji hrvatskim zdravstvenim sustavom, građani ističu da su iznimno nezadovoljni javnim zdravstvenim politikama Vlade i ministarstva (samo 17 posto građana ocjenjuje ih visokom ocjenom), a najviše hvale kvalitetu privatnih zdravstvenih ustanova i digitalizaciju zdravstva (52 posto daje visoku ocjenu privatnim zdravstvenim ustanovama, odnosno 53 posto digitalizaciji).

Kada se govori o konkretnim temama u zdravstvu, buduća Vlada najhitnije bi trebala riješiti pitanje lista čekanja jer čak 56 posto građana smatra ukidanje ili skraćivanje liste čekanja za dijagnosticiranje i liječenje, posebno za onkološka oboljenja, najvažnijom pojedinačnom zdravstvenom temom kampanje koja utječe na njihov odabir političara odnosno stranaka na proljeće.

Nastavite čitati

U fokusu

Ustavni sud: Milanović uopće ne smije biti kandidat za premijera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ustavni sud u ponedjeljak je odlučio da Zoran Milanović mora dati ostavku ukoliko se namjerava kandidirati, odnosno biti na listi SDP-a.

-Ustavni sud je na današnjoj sjednici razmotrio izjavu predsjednika RH da će se kandidirati na izborima za Sabor kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a. Ustavni sud razmotrio je izjave predsjednika i na njegovoj Facebook stranici. Ustavni sud dužan je upozoriti sva tijela koja sudjeluju u izbornom procesu. Predsjednik predstavlja RH u zemlji i inozemstvu, brine za stabilnost državne vlasti, brine za teritorijalnu cjelovitost RH, vrhovni je zapovjednik i daje mandat osobi koja. Predsjednik Republike ne može obavljati nijednu funkciju. Predsjednik je nestranačka osoba. Kandidiranje predsjednika dok obavlja tu dužnost te isticanje njega kao kandidata za predsjednika Vlade nespojivo s njegovom dužnošću i trodiobom vlasti. Ako se kandidira ili istupa kao kandidat, odmah mora podnijeti ostavku – Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, prenosi Telegram.

Izbori za predsjednika u slučaju ostavke trebaju se održati u roku od 60 dana, a do tog dana funkciju obnaša predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali napomenimo da onda on ne može biti na listi.

Međutim, Milanović teoretski može i dalje biti predsjednik, odustati od kandidature na listi, ali sudjelovati u kampanji. Šeparović je na današnjoj konferenciji naglasio da Ustavni sud može poništiti i odluku o raspisivanju izbora, kao i rezultate izbora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje