Povežite se s nama

U fokusu

I Habuševa ekipa zbog otpada kod Bajića!?

Objavljeno:

- dana

DORH opet ima posla zbog varaždinskog smeća

Na ruke glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića ovih je dana stigla anonimna prijava protiv skupine Varaždinaca, među kojima je i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, zbog malverzacije pri zbrinjavanju otpada, doznaje tjednik Aktual.

Prema prijavi, koju prenosi zagrebački tjednik u novom broju, skupina se udružila kako bi isisavala novac iz državnih ustanova i gradskih tvrtki te pogodovala privatnim tvrtkama u dobivanju određenih poslova za što su od Grada dobivali novčane naknade. U prijavi se, uz gradonačelnika, spominju vlasnik tvrtke “Univerzal“ Marijan Kovačić, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina Vlado Vlašić, savjetnica za zaštitu okoliša pri Upravnom odjelu za poljoprivredu i zaštitu okoliša Ivana Dukši, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek, viša inspektorica zaštite okoliša Miljenke Kliček, voditelj radne jedinice “Čistoća TD Varkom” Davor Skroza, Romana Kranjčić i drugi.

Povod za prijavu, kako piše Aktual, nedavno je skladištenje opasnog otpada iz Pake u prostorima Univerzala.

“Došlo se do nevjerojatnog saznanja da je Univerzal dugi niz godina zbrinjavao otpad svih vrsta, premda nije imala legalno sagrađene objekte, pa se s pravom postavlja pitanje kako je tvrtka uopće mogla dobiti uporabnu dozvolu za složena postrojenja za obradu opasnog otpada”, navodi Aktual.

“Univerzal”, kao što je pisao i Regionalni tjednik, dio objekata je legalizirao tek nedavno, što tvrtku nije sprečavalo da postupa sa svim vrstama otpada. Pred time su nadležne županijske službe i inspekcija zatvarali oči. Štoviše, izdavale su dozvole za zbrinjavanje opasnog i drugih vrsta otpada u količinama i do 70.000 tona godišnje, iako za to stvarno nije bilo uvjeta, baš kao što nije bilo uvjeta i za legalizaciju “privremenog skladišta otpada” u Brezju.

“Da apsurd bude veći, spomenuta tvrtka je dozvolu za objekt nazvan ‘hala za obradu opasnog otpada’ u legalizaciji uspio ishoditi prenamjenom iz skladišta za repromaterijal. Inače, u rješenju za legalizaciju nadležnog gradskog odjela izrijekom se ističe da rješenju ne prethodi ispitivanje lokacijskih uvjeta, iz čega proizlazi kako se zaobilazila sva procedura koja je potrebna kada je u pitanju obrada opasnog otpada poput pronađenih kanti sa živom”, navodi se u Aktualu.

Zagrebački tjednik podsjeća i na odvoz varaždinskog otpada u Vukovar, a zatim u Donji Miholjac te Krapinu i Cesticu.

“Univerzalu je Grad Varaždin dao koncesiju premda je znao da tvrtka nema ugovor s bilo kojim hrvatskim deponijem”, piše Aktual.

U kaznenoj prijavi, kako se dodaje, desetero prijavljenih se opisuje kao dobro organizirana skupina od koje mnogi strahuju, spominje se i Darko Jurčec, načelnik PU varaždinske, čija je supruga Romana Kranjčić djelatnica Grada Varaždina i bivša bliska suradnica bivšeg potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. Njih dvojica se u prijavi spominju kao “mozgovi cijele operacije”.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje