Povežite se s nama

U fokusu

Ingeborg Jurić: “Tendencija Grada – preuzimanje bala”

Objavljeno:

- dana

Otkazan Sjajni bal

Varaždinski Sjajni bal je otkazan.

https://www.youtube.com/watch?v=K7jiQ3KiDhE

 

Ovo je drugi put u 22 godine da se u Gradu neće održati tradicionalni Sjajni bal u organizaciji Hrvatsko – austrijske kulturne zajednice na kojemu su se u velikoj dvorani HNK-a okupljali brojni ugledni gosti iz zemlje i inozemstva. Kao razlozi su navedeni – politika i dug.

“Teško je imati protiv sebe vojsku nesposobnih političara”. I. Jurić

“Tendencija sadašnje vladajuće garniture u Gradu je preuzeti bal ili ga uništiti. Konkretno – da organizaciju preuzme Turistička zajednica ili Koncertni ured. S obzirom da nam ne pada na pamet prepustiti im etablirani projekt – odlučili su ga uništiti”.

Politika

Kako su na susretu s novinarima istaknule razočarane članice organizatora Ingeborg Jurić i Mirjana Dučakijević, “teško je-imati protiv sebe vojsku nesposobnih političara”. – Tendencija sadašnje vladajuće garniture u Gradu je preuzeti bal ili ga uništiti. Konkretno – da organizaciju preuzme Turistička zajednica ili Koncertni ured. S obzirom da nam ne pada na pamet prepustiti im etablirani projekt – odlučili su ga uništiti. Projekt je prepoznatljiv i u Europi, a ne samo Hrvatskoj, naše je dijete, “rođeno” u našim glavama. Ne primamo gradsku plaću, nemamo službene mobitele niti smo se obogatile. Bal je čista ljubav i entuzijazam, ne novac. Dakle, bal je otkazan zbog maćehinskog odnosa koji je kulminirao. Zatvoreni krug ljudi koji vladaju Gradom, međusobno djele novac i odlučuju što je bitno, a što nije za Varaždino, oštro je započela pojašnjavati razloge otkazivanja bala, koji se tradicionalno trebao održati prvog petka u veljači, Ingeborg Jurić.

– Bal je otkazan drugi put, ali po prvi put s otvorenim dugom. Zbog loših vremenskih uvjeta lani je prodaja karata bila loša pa smo najvjernijim suradnicima ostali dužni 60 tisuća kuna. Grad je obećao pomoći s 50 tisuća kuna pri rebalansu proračuna. Od rebalansa do rebalansa, da na kraju uopće nije uvršteno u proračun. Novac nismo dobili da bi na kraju bal bio proglašen “privatnim projektom”, nastavila je Ingeborg Jurić, rekavši kako je indikativno da je bal u 22 godine otkazan samo dva puta, oba u vrijeme sadašnje vladajuće garniture – 2014. i ove godine.

“Ovo samo dokazuje da je Varaždin debelo u rukama Partije. Hrvatsko – austrijska zajednica je proglašena privatnom udrugom!?” I Jurić

“Nije slučajnost”

– To nije slučajno. Nikad se do sad politika nije mješala u bal, a tijekom svih je tih godina promijenjeno puno političara i gradonačelnika. – Ovo samo dokazuje da je Varaždin debelo u rukama Partije. Hrvatsko – austrijska zajednica je proglašena privatnom udrugom!? Bitno da sve ostalo u Gradu – galerije, festivali…na koje se troši ogroman novac nije privatno. Znate li da je 98 posto novca za potrebe u kulturi usmjereno na gradske projekte, a tek jadna dva posto na ostale? Grad nije samo prigrabio materijalna sredstva, nego čak ne možemo “dobiti” niti sponzore bez njihova blagoslova. Više im nije dosta prigrabiti samo materijalno već sada za sebe žele i intelektualno dobro, ogorčena je Ingeborg Jurić.

“Život na staroj slavi”

“Varaždin se deklarira kao “Grad kulture, baroka…”. Zaboravimo. Grad živi na staroj slavi dok svojim aktualnim postupcima uništava tradicionalne vrijednosti zbog kojih je Grad nekad mogao nositi image Grada kulture.”

Varaždinski Sjajni bal otkazan je i prije dvije godine, također zbog novca. Grad, naime, godinu dana ranije ostao dužan novac hotelu “Turist” za catering, koji je zajedno s lanjskim dugom, kako kaže Inga Jurić, “Turistu” podmiren tek ove godine.
-Varaždin se deklarira kao “Grad kulture, baroka…”. Zaboravimo. Grad živi na staroj slavi dok svojim aktualnim postupcima uništava tradicionalne vrijednosti zbog kojih je Grad nekad mogao nositi image Grada kulture. Od toga Grad forsira samo Barokne večeri i Špancirfest. Uostalom, u svome govoru za Dane grada, gradonačelnik je samo i spomenuo te dvije manefestacije. A gdje su ostale koje u svom imenu pridonose gradskoj kulturi – HNK, Varaždinski komorni orkestar…sve što u imenu ima gradski predznak, pa na kraju i Varaždinski Sjajni bal.

“Dubiozna kandidatura za Grad kulture”

Ingeborg Jurić u svom se nezadovoljstvu gradskim odnosom prema događanjima koja promoviraju Varaždin, dotaknula i Adventa – Svi ste vidjeli kako je izgledao Advent u drugim gradovima. U Varaždinu je bila tiha misa, a ne advent. I to skupa misa za 400 tisuća kuna. Plus 100 tisuća za nastup Prljavog kazališta. Grad je izjamljivao i kućice, ali kompletan dojam je bio čista žalost, umjesto veselog događanja, nabrajala je Ingeborg Jurić kulturne promašaje Grada. Stoga bi bilo čudno da se nije dotaknula i kandidature Varaždina za Grad kulture, iz koje je Varaždin, nakon puno potrošenog novca, ispao u prvom krugu. – Milijuni su potrošeni na tu dubioznu kandidaturu. Zanimljivo je kako je Sjajni bal sad “privatni” dok je u, nazovimo to, “brošuri kandidature”, spomenut kao “Royal bal”?! Stigli su mu promijeniti i ime, nastavila je Ingeborg Jurić. – Odnos Grada prema kulturi je katastrofalan. Spomenimo Kerameikon i nevjerojatan odnos prema Varaždinskom komornom orkestru. Sadašnjoj ekipi na vlasti kultura je, rekli bismo samo teret i trošak – osim njihovih projekata naravno. Dok se oni međusobno nagrađuju ogromnim otpremninama treba reći da bi se za novac samo jedne od tih otpremnina mogla održati cijela sezona Komornog orkestra i Sjajni bal, zaključuje Ingeborg Jurić.

“Danas ne možemo računati jer svi se izgovaraju na sponzoriranje “Špancirfesta”. I. Jurić

Tijekom 22 godine održavanja Sjajnog bala, sufinanciranje Grada nije uvijek bilo jednako. – Nekad su bile izdašne, nekad mizerne cifre. Ali tad smo imali i generalne sponzore, na koje danas ne možemo računati jer svi se izgovaraju na sponzoriranje “Špancirfesta”. Sponzorstva koja se dogovaraju direktno s Gradom, zaključila je Ingeborg Jurić.

Troškovi održavanja Sjajnog bala iznose između 160 i 200 tisuća kuna. Ukoliko je ostalo novca on se koristio za restauraciju skupih ogledala u HNK-u. Do sad su tako obnovljena tri ogledala i čeka se restauracija 4. Ove godine ogledalo će sigurno ostati u stanju u kakvom jest. Što će se dalje događati, treba sačekati jer priči o Sjajnom balu ovdje sigurno nije kraj. – Nisu nas do kraja zgazili niti ćemo to dozvoliti, zaključile su Ingeborg Jurić i Mirjana Dučakijević.
Nije prošlo niti sat vremena od objave da se ove godine Sjajni bal neće održati uz navedene razloge, a iz Grada je stiglo priopćenje gradonačelnika Gorana Habuša koje prenosimo u cjelosti.

“Gospođa Ingeborg Jurić diže medijsku prašinu i traži alibi za neodržavanje bala jer bi htjela da iz gradskog proračuna izdašno podmirujemo njene dugove i plaćamo sjajne zabave za njeno društvo bez pitanja zašto i kako se troši gradski novac. Grad je unatoč tome do sada ispunio sva svoja obećanja i dogovore u nadi da će se bal održati. Kada nas se uspoređuje s prijašnjim gradonačelnicima, neosporna je činjenica da smo u godinama našeg mandata davali više novaca za bal nego prijašnjih godina. Međutim, gospođe su sada pokazale veliku neumjerenost i rasipnost. Očito je da se dosadašnji model organizacije bala istrošio i više nije održiv jer iz gradskog proračuna nitko više ne može zagrabiti koliko mu treba za sjajne zabave. Kada smo ponudili suradnju Koncertnog ured i Turističke zajednice bili smo odbijeni. Mi tradiciju poštujemo pa će gradskog bala biti slijedeće godine ali u organizaciji grada Varaždina, odnosno Koncertnog ureda, Turističke zajednice i drugih gradskih ustanova kulture. Osobno ću se za to založiti i organizirat ćemo ga s daleko manje troškova, a gospođe koje su danas održale konferenciju svoje će dugove morati rješavati na neki drugi način”.       

Iz Grada je potom stiglo i financijsko izvješće o sufinanciranju Sjajnog bala:
 

Hrvatsko-austrijskoj zajednici kao nositelju programa za manifestaciju „Sjajni bal“ iz proračuna Grada Varaždina Odjela za društvene djelatnosti dati su nalozi za isplatu sljedećih iznosa: 2012. godine – 20.000,00 kn  (A 720015 Sufinanciranje kulturno-turističkih manifestacija) – Grad Varaždin se dodatno angažirao u privlačenju sponzora koji su sufinancirali bal. 2013. godine –  5.000,00 kn  (A 720015 Sufinanciranje kulturno-turističkih manifestacija ) – Grad Varaždin se dodatno angažirao u privlačenju sponzora koji su sufinancirali bal. 2014. godine –  – / manifestacija nije održana. 2015. godine – 90.000,00 kn (A 720016 – Sufinanciranje ostalih programa u kulturi) od kojih je 50.000 kn bilo kroz Program javnih potreba, a ostatkom od 40.000 kn su se sanirali dugovi iz 2013. godine.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

˝Koliko je Međimurje dobilo od države? Ne dovoljno u usporedbi koliko daje˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sjednici Županijske skupštine Međimurske županije donesena je odluka o dobitnicima Nagrade Zrinski, a međimurska popevka dobila je svoj dan.

Također, vijećnici su dali suglasnosti za sklapanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za veliki projekt revitalizacije Feštetićeva kaštela u Pribilsavcu.

-Po uspješno kandidiranom projektu, odobreno nam je stopostotno financiranje te po ovoj odluci Skupštine, ulazimo u projekt vrijedan više od 6.630.000 eura kojim ćemo još jednom dragulju naše kulturno-povijesne baštine udahnuti novi život i potom ga obnovljenog predati Općini Pribislavec na upravljanje – naglasio je župan Matija Posavec.

Jednako važna bila je i odluka o prodaji devet nekretnina u vlasništvu Međimurske županije, ukupne površine 96.008 kvadratnih metara, s početnom procjenom vrijednosti od 3.177.865 eura, koja je također donesena jednoglasno. Riječ je o nekretninama u Poslovnoj zoni Međimurje, na k.o. Pribislavec, namijenjenima izgradnji proizvodnih pogona.  Župan naglašava da interesa investitora ima, te se donošenjem ove odluke otvara put ozbiljnog pregovaranja sa zainteresiranim poduzetnicima, kako bi se nova radna mjesta što prije otvorila.

Na aktualnom satu je pak bilo pitanja o prometnoj infrastrukturi, ali i o tome koliko je ova Vlada uložila sredstava u Međimurju.

Vijećnik Željko Kofjač upozorio je da je, uz Nedelišće i Mursko Središće, i Šenkovec sve opterećeniji po pitanju prometa. Župan Međimurske županije Matija Posavec odgovorio je da je pri kraju proces rješavanja imovinsko-pravnih odnosa te da bi uskoro izvođač radova mogao biti uveden u izgradnju obilaznice Čakovec-Varaždin, te da se vjeruje da će se u Međimurje više ulagati kada je riječ o prometnoj infrastrukturi.

Vijećnik Zvonimir Siladi upitao je kada se i za što u Međimurje od države slilo 700 milijuna eura za razvoj, koliko je HDZ isticao u predizbornoj kampanji. Župan Posavec je dodao da bi volio političare državnog vrha viđati u Međimurju sve četiri godine mandata, a ne samo u kampanji  te da se nada da će nakon ovih izbora i Međimurska županija osjetiti više naklonosti-

-Nije da nismo ništa dobili od države, ali bilo je nedovoljno u usporedbi koliko dajemo kao gospodarski najrazvijeniji kraj Hrvatske – rekao je župan.

Vijećnica Andreja Marić  pohvalila je rukovodstvo Županijske bolnice Čakovec na angažiranju osam onkologa iz zagrebačkih klinika i bolnica, čiji će rad smanjiti liste čekanja. Zanimalo ju je i hoće li se graditi godinama najavljivana geotermalna energana, nakon što se odustalo od lječilišnog kompleksa u Draškovcu.

-Riječ je o privatnoj investiciji na koju nemamo utjecaja, jedino mi je žao nisu povučena sredstva iz EU fondova za uređenje termalnog lječilišta jer bilo je takvih natječaja – smatra župan Posavec.

Međimurska popevka dobila svoj dan

Vijećnici su odlučili da će se 28. studenoga obilježavati Dan međimurske popevke.

-To je datum na koji je 2018. godine UNESCO uvrstio međimursku popevku na reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, datum kada je naša popevka dobila mjesto u svijetu koje svojom vrijednošću zaslužuje. Proglašenjem Dana međimurske popevke obvezat ćemo i naše odgojno-obrazovne ustanove da na taj datum dio nastave posvete programima usmjerenima na usađivanje zavičajne i umjetničke vrijednosti popevke djeci i mladima. Želimo naše blago njegovati i sačuvati i ova inicijativa je naš novi korak k tome – naglasio je župan pojašnjavajući prijedlog.

Skupština potvrdila dobitnike Nagrade Zrinski

Vijećnici su županije jednoglasno donijeli odluku o dobitnicima Nagrade Zrinski. Na svečanoj sjednici Nagradu Zrinski Međimurske županije za 2023. godinu primit će: dr. sc. Krunoslav Mikulan, i to za izniman doprinos u promicanju kulturnih vrijednosti Međimurja kroz umjetnička ostvarenja na području književnosti. Također, nagrada ide Željku Medvedu za dugogodišnji doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture i tehničkog stvaralaštva te osobite uspjehe u radu s mladima. Marija Trstenjak primit će nagradu za dugogodišnji rad i doprinos u promicanju i razvoju kulturno – umjetničkog amaterizma i čuvanje folklornog i tradicijskog izričaja. Nagrada se dodjeluje i Košarkaškom klubu Rudar Mursko Središće za naročita sportska dostignuća na natjecanjima te podizanje sportske kulture građana. Socijalna zadruga Humana Nova primit će nagradu za značajan doprinos u djelatnosti gospodarenja tekstilnim otpadom, podizanje ekološke i društvene svijesti građana te jedinstveni model radne integracije osoba s invalidnošću i društveno isključenih skupina.

Na svečanoj sjednici bit će dodijeljene i Povelje Međimurske županije koje ove godine dobivaju Andrija Tekeli za doprinos razvoju gospodarstva, Dino Vlahek za postignuća u znanosti i razvoju računarstva, Jelena Tuksar za doprinos u obrazovanju te promociji područja tehničke kulture, Ivan Sokač za postignuća u književnosti kojima njeguje svoje međimursko nasljeđe u inozemstvu, te Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – podružnica Međimurske županije, Ogranak Mihovljan za predan rad i zalaganje za prava branitelja.

Nastavite čitati

U fokusu

Zar baš nitko ne može stati na kraj nasilju nad psima u romskim naseljima?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Okrenuli su se još jedni izbori, a za životinje u romskim naseljima Međimurja ništa novog.

Naime, još 2015. godine počeo je projekt lobiranja za zbrinjavanje pasa iz romskih naselja. Projekt je podržalo Ministarstvo poljoprivrede uz veliku pomoć Međimurske Županije i od 2018. godine je Ministarstvo poljoprivrede dalo velika sredstva gradovima i općinama u čijem su sklopu romska naselja, za kastracije i liječenja romskih pasa.

Od 2018. velikim trudom Zaštitarsko ekološke udruge Prijatelji životinja i prirode, koja vodi najveće hrvatsko sklonište za životinje u Čakovcu, te uz ogroman rad svih stručnih službi s područja Međimurja, dosad je iz romskih naselja spašeno preko 2800 pasa, velikim dijelom štenaca, trudnih kuja, ranjenih, bolesnih, prepunih parazita, uništenih pasa…

Još 2018. godine „obrađena“ su sva naselja i svi su psi sređeni, a velik dio njih je ušao u sklonište te na udomljavanje.

– No, vrlo brzo, a uslijed nedostajuće kontrole od strane gradova i općina naselja se ponovo pune novim psima koje stanovnici ne cijepe, ne mikročipiraju i ne kastriraju. 2021. godine kreće drugi krug zbrinjavanja psa iz romskih naselja i tada se ponovo psi u nekoliko naselja zbrinjavaju, ovaj put velikim dijelom u sklonište. U naseljima ostaju tek oni za koje postoje koliko toliko adekvatni uvjeti držanja. Uključuje se i veterinarska inspekcija, komunalni redari. Pišu se prekršajni nalozi, optužni prijedlozi, sudovi donose presude, kazne idu na naplatu i tu uglavnom sve staje. Jer većina stanovnika ima zaštićena primanja te im se kazne ne mogu naplatiti. U međuvremenu oni dovlače nove pse i nove pse i nove pse. Tijekom 6 kontrola u 2023. godini u romskom naselju Kuršanec pronađeno je novih 135 pasa koji su svi oduzeti i smješteni u sklonište radi daljnjeg udomljavanja. Zadnja kontrola je bila u studenom 2023. godine i naselje je opet puno novih pasa – ukazuju zgroženi prijatelji životinja.

Štoviše, ovih dana su iz skloništa objavili fotografije psa iz Paraga kojeg je mještanin A.H. namjerno pregazio autom. Pas je imao višestruke prijelome kralježnice i nogu. I umjesto da mu pomogne on ili njegov vlasnik, pustili su ga da se danima vuče u ogromnim bolovima po blatu!

– Tek su u petak, 19. travnja, zvali da se pomogne psu što nije obaveza skloništa jer je pas imao vlasnika. No otišli su po njega, ali mu nije bilo pomoći jer su ozljede bile preteške. On je samo jedan od stotina koji trpe strašne bolove i zlostavljanja tamo. Dok stanovnici nabavljaju stalno nove i nove. Puni su ih oglasnici na društvenim mrežama gdje se javljaju za svako objavljeno štene za udomljavanje. U ovom trenutku u romskim je naseljima opet oko 500 pasa koji trebaju pomoć. Opet su prepuni krpelja, štenci se porađaju u kojekakvim rupama i ako ih ne zatuku autima, stradaju od krpelja, zaraznih bolesti. Nabavljaju se poput plišanaca iz dućana djeci za igru, a čim porastu, ulica i snalazi se sam.  Kad postanu agresivni u potrazi za hranom, zovu da ih riješimo pasa. Koje su sami dovukli u naselja, uglavnom za igračke djeci. Pitamo se dokle će trajati ovaj teror i koliko nedužnih života treba ostati na njihovim ulicama dok ne osvijeste da su to živa bića koja boli, koja se boje, koja gladuju, isto kao i mi ljudi? Ovo nije više problem Županije niti gradova i općina, ovo je problem države koja dopušta da neki ljudi budu više privilegirani od ostalih, da za njih Zakon ne vrijedi i da ga je nemoguće provesti – ističe se u priopćenju Skloništa za životinje Prijatelji Čakovec.

U isto vrijeme država u potpunosti ignorira ogromno crno tržište pasa za prodaju koje se samo na najvećem hrvatskom oglasniku kreće u iznosima od 900.000 eura za dva mjeseca za koliko je napravljeno istraživanje.

– Sve to bez registracije djelatnosti, bez plaćanja i eura poreza, bez izdavanja računa. Na godišnjoj razini govorimo o prometu od pola milijuna eura samo na jednom oglasniku. Obraćali smo se nekoliko puta Ministarstvu gospodarstva, Poreznoj upravi – bez rezultata. Mnogi od takvih neprodanih štenaca na kraju završe na ulici, u skloništima ili romskim naseljima. Zakoni postoje, nitko ih ne provodi. I s pravom se pitamo – pa dokle će to svojim životima plaćati ova nevina bića, najveći čovjekovi prijatelji – zaključuju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje