Povežite se s nama

U fokusu

Jenkač oporbi: Prigovarate da nema investicija, a vi ste šest godina bili na vlasti

Objavljeno:

- dana

GRADSKO VIJEĆE NOVOG MAROFA

Mirno i bez povišenih tonova prošla je jučerašnja sjednica Gradskog vijeća Novog Marofa, na kojoj je usvojen rebalans proračuna za ovu godinu.

Budžet je smanjen za neznatnih 149.000 kuna, tako da sada iznosi 22,7 milijuna kuna.

– Projekte za koje znamo da se ove godine neće ostvariti smo smanjili ili maknuli iz proračuna, dok smo povećali izdatke za ulaganja koja će se sigurno realizirati – rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Dogradnja dječjeg vrtića

Za sanaciju deponije će biti utrošeno 300.000 kuna manje budući da je Grad napokon ugovorio izradu projektne dokumentacije, čija je cijena znatno manja od one prvotno planirane u proračunu.

Budući da se neće kupovati ni zemljište za reciklažno dvorište, koje će biti izgrađeno na drugoj lokaciji, iz proračuna je izbačen planirani trošak od 100.000 kuna.

Istovremeno, rebalansom je osigurano 100.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju, odnosno dogradnju Dječjeg vrtića.

Riječ je o projektu koji će Grad kandidirati za sufinanciranje iz EU fondova.

– Kapacitet postojećeg vrtića je za boravak između 150 i 160 djece, dok će dogradnjom biti osigurani uvjeti za još sto do 130 djece. Nadamo se da ćemo uspjeti dovršiti dokumentaciju do otvaranja EU natječaja – rekao je Jenkač.

Raste broj socijalno ugroženih

Iz gradskog budžeta će više novca biti izdvojeno i za pomoć socijalno ugroženim stanovnicima Novog Marofa, čiji broj stalno raste.

– Jedan smo od rijetkih gradova koji socijalno ugroženima isplaćuje naknadu, koja iznosi 50 posto od one koje ostvaruju putem Centra za socijalnu skrb. Riječ je o 730.000 kuna godišnje. Rebalansom smo povećali sredstva za te namjene, jer je, nažalost, sve više korisnika te naknade. Samo u zadnjih šest mjeseci smo dobili 15-ak novih korisnika – naveo je gradonačelnik.

Uz to, Grad će do kraja godine izdvojiti dodatnih 60.000 kuna za prehranu djece slabijeg imovinskog statusa, te za dva asistenta u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju.

­- Ako će biti najmanje 14 roditelja koji će biti zainteresirani za to da djecu upišu u produženi boravak, tada ćemo i to sufinancirati – najavio je Jenkač.

Bitar (HNS): Više nema ni kopanja graba

I dok su oporbeni vijećnici povećanje izdvajanja za socijalno ugrožene i djecu pohvalili, prigovorili su da se rebalansom izbacuju sve investicije.

– Očekivao sam projekte vrijedne dva, tri ili pet milijuna kuna, ali od toga nema ništa. Sve što je mirisalo na investicije je maknuto, a nama se prigovaralo da je proračun prenapuhan i da nije razvojan – rekao je SDP-ov vijećnik Mladen Smoljanec, bivši dogradonačelnik.

Draga Bitar iz HNS-a je pak ustvrdila da su smanjene sve investicije, tako da sada u proračunu nemaju predviđeno ni za „kopanje graba“. Gradonačelnik je odgovorio da nisu imali što smanjivati, jer nisu zatekli niti jedan projekt.

– Prošle godine nije bila uložena ni lipa, a sada ćemo uložiti barem 50.000 kuna. Započeli smo s izradom projekata koji su preduvjet da se bilo što počne raditi. Primjerice, izrađuje se projekt za dogradnju vrtića, kreće se u energetski pregled javne rasvjete, što je preduvjet da se započne s projektiranjem, a projektira se i reciklažno dvorište, za koje nismo zatekli ni papirić. Vi ste bili šest godina na vlasti, no niste napravili niti jedan projekt na temelju kojeg bi se moglo početi raditi. Mi jesmo, tako da sljedeće godine ulaganja napokon mogu početi – rekao je Jenkač.

Rebalans proračuna je usvojen s devet glasova “za”, dok je šestero vijećnika bilo protiv, a jedan suzdržan.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje