Povežite se s nama

U fokusu

Josip Križanić: Moramo napraviti pritisak i zajedno pomoći Martijancu

Objavljeno:

- dana

Rođendan Općine

Četiri projekta su prioritetna u Martijancu: jednosmjenska nastava, dječji vrtić, pješačko-biciklističke staze i rješavanje problema s poplavama.

To nisu potrebe od jučer, nego se radi o sad već dugogodišnjim problemima s kojima općinske vlasti pokušavaju izaći na kraj.
Od svojih prethodnika ih je naslijedio i Dražen Levak, načelnik Martijanca, kojemu upravo istječe šesti mjesec radnog staža na čelu Općine.
Ipak, on je u mandat ušao s optimizmom, uvjeren da će se ovi problemi uskoro riješiti. Rekao je to i na svečanoj sjednici povodom proslave Dana Općine Martijanec prošlog tjedna. Varaždinski župan Radimir Čačić i saborski zastupnik Josip Križanić obećali su pomoć.

Sramota i petljanje

Osmoškolci iz Martijanca, dviju općina i Ivanca jedini u Županiji odlaze u školu ujutro i poslijepodne. Kad su se gradile škole po JPP-u, u Martijancu nisu htjeli graditi po tom sistemu, a poslije se nije otvorila nova, pristupačna opcija. Martijanec sam novaca za školu nema, a čekati se više ne može, pa je načelnik Dražen Levak gostima na svečanoj sjednici predstavio model po kojemu će i bez nove škole školarci na nastavu odlaziti samo ujutro.

– Školu ćemo dograđivati i idejni je projekt gotov. Dogradit ćemo šest novih učionica i potkrovlje, u kojemu će se nalaziti školska i općinska knjižnica. Županija će zgradu škole prijaviti za energetsku obnovu, obnovit će školsku kuhinju i učionice te preuzeti upravljanje zgradom. Općini Martijanec ostaje mogućnost da zgradu u poslijepodnevnim satima koristi za edukaciju mještana i cjeloživotno učenje – najavio je načelnik.

Načelnik, izgleda, ne očekuje previše kad kaže da su pred Općinom bolji dani 

Župan Čačić je dvosmjensku nastavu u Martijancu nazvao sramotnom. Odgovornima za to proziva općinsko vodstvo otprije desetak godina, koje nije prihvatilo ideju JPP-a, kojim su napravljene 32 škole. – Oni su petljali tada, a sad petlja država, ministrica Blaženka Divjak i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, koji ne dozvoljavaju model javno-privatnog partnerstva. Ne daju. I točka. Ali i bez njih će se taj problem riješiti i projekt će biti realiziran kao i svi prioriteti Martijanca, i to u puno kraćem roku od naših mandata. Ako ne možemo kako hoćemo, onda ćemo kako moramo – rezonirao je župan.

I saborski zastupnik Josip Križanić smatra da je sramota da u vrijeme dok 94 posto učenika u Županiji ide u školu u jednoj smjeni, školarci Martijanca još uvijek odlaze u dvjema. – Svi moramo raditi na rješenju ovog problema. U Saboru smo ovog tjedna razgovarali o digitalizaciji, a ovdje djeca još imaju dvije smjene u školi. Moramo prvo puzati da bismo mogli hodati. Dugo dolazim u Martijanec i usudim se reći da dobro poznajem Općinu i njezine probleme. I ja i župan za njih snosimo dio odgovornosti, vlast je tražila, a mi im nismo dovoljno pomogli. Jednako tako i za vrtić. Problem sjevera je uvijek premalo bodova za prolazak na natječajima. Kriteriji su katastrofa. Mi smo lokomotiva zemlje, a ne dobivamo ništa. Moramo napraviti pritisak i pomoći, nema razloga da u tome ne budemo zajedno – rekao je Josip Križanić.

Bolji dani?

Idejni projekt je gotov. Dogradit ćemo šest novih učionica i potkrovlje, u kojemu će se nalaziti školska i općinska knjižnica. Zgrada će se energetski obnoviti.
Dražen Levak

Načelnik Levak je spomenuo i druge projekte, koji će se odrađivati paralelno s prioritetima. – Osim rješavanja krucijalnih problema, naravno da će u idućem razdoblju prioritet u radu općinske uprave biti apliciranje na natječaje za fondove EU i resornih ministarstava, kako bi se privuklo što više novaca za financiranje planiranih razvojnih projekata te implementaciju svih zakonskih obveza Općine – rekao je.

I u tome je župan obećao pomoći, osobito u problemima vezanima uz poplave. – Hrvatske vode imaju novac, ali dosad nitko iz Županije nije sredio potrebnu dokumentaciju i tražio novac. Sve to će se sad promijeniti – najavio je Radimir Čačić, a pomoć je obećao i Josip Križanić.
Pema svemu rečenom na svečanoj sjednici, načelnik Levak, izgleda, ne očekuje previše kad kaže da su pred Općinom bolji dani.

Dobitna kombinacija

Nogometaši NK Razvitak iz Čičkovine-Hrastovljana kuhaju najbolji grah, a KUD Martijanec najbolji paprikaš u Općini Martijanec. Dok su se jela završavala, u Društvenom domu Martijanec se okupilo dvjestotinjak ljudi – među kojima i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković – na predstavi Glumačke družine „Gruntovčani“ iz Sigeca Koprivničkog, koja je publiku nasmijala do suza. U međuvremenu je i večera bila gotova, a kalorije je negdje trebalo i potrošiti, pa se plesna večer uz svirku Family banda i tamburaškog sastava Kraljevi pokazala kao dobitna kombinacija.

Martijanec i ban Krsto I. Frankopan

Općina Martijanec je proslavu ovogodišnjeg rođendana započela promoviranjem dosad malo poznatog događanja iz svoje povijesti.
U Kulturno informativnom centru predstavljeni su prigodni žig i kuverta povodom 490. obljetnice smrti bana Krste I. Frankopana Brinjskog u Martijancu.

Autor projekta je Ivan Ploh, član Varaždinskoga kluba kolekcionara, čiji članovi filatelijom promoviraju povijesnu i kulturnu baštinu sjeverozapadne Hrvatske.
 27. rujna 1527. u Martijancu. Nakon Bitke na Mohačkom polju 1526., gdje je Ivana Zapolju. Krsto se priklonio Zapolji, jer mu je vratio posjede koje je Matijaš Korvin 1469. godine oduzeo njegovu ocu. U opsadi Varaždina je bio ranjen, 

Načelnik Martijanca Dražen Levak zahvalio mu je na entuzijazmu kojim je završen projekt. – Ovo je pionirski projekt kojim se rasvjetljavaju detalji iz bogate povijesti Martijanca. 
To je samo početak, a Općina će kolekcionarima pomoći u rasvjetljavanju povijesti ovoga kraja i njihovu obilježavanju u budućnosti – rekao je načelnik Levak

Nagrade

Svečana sjednica je bila prilika za dodjelu priznanja Općine. Nagradu Općine je dobio učenik završnog razreda OŠ Martijanec Viktor Pijanec iz Vrbanovca za odlične rezultate i promicanje svoje škole i općine. Plakete sa zlatnim znakom su dodijeljene Slovencu Joži Lipaju za osobiti doprinos u razvoju općinskog vatrogastva i Športsko rekreacijskoj udruzi Sudovčina za višegodišnji uspješan rad i postizanje dobrih rezultata.


Izvor:
Foto:

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje