Povežite se s nama

U fokusu

Jurčec: PU varaždinska bit će prijestolnica regije Sjever

Objavljeno:

- dana

DAN POLICIJE

U Hrvatskoj se  realizira projekt regionalnih policijskih uprava i vrlo je izvjesno da će upravo varaždinska uprava biti policijska prijestolnica regije Sjever.

 Prije godinu dana izrazio sam uvjerenje kako će naš proizvod, sigurnost, kakvoćom moći udovoljiti svim lokalnim,regionalnim, nacionalnim i europskim kriterijima i standardima. Tome u prilog govori i podatak da je od 1 169 kaznenih djela, njih čak 75,7 posto uspješno razriješeno, što nas  i dalje svrstava i u hrvatski, ali i u europski vrh. Veseli nas i što se, zahvaljujući mnogim preventivnim akcijama i ciljanoj represiji prema multirecidivistima, za čak 14 posto smanjio broj prometnih nesreća. No, koliko god radili, nikada nismo i ne smijemo biti potpuno zadovoljni. Svjesni smo činjenice da ne živimo u idealnom svijetu bez kriminala, osobito sada, kada smo dio europske obitelji s otvorenijim granicama i liberalnijim prolazom ljudi i roba. Ali, vjerujte mi kako je svih 680 policajki i policajaca, službenica i službenika, angažirano oko svakog kaznenog djela i kako nam je svaki građanin bitan.

Sanirali crne točke

To je, u povodu proslave Dana policije, rekao načelnik PU varaždinske Darko Jurčec. O odličnoj suradnji s varaždinskom policijom, pak, govorili su varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i župan Predrag Štromar. Grad Varaždin i PU varaždinska iz Nacionalnog programa sigurnosti na cestama ove su godine “sanirali” dvije crne točke u prometu – semaforizirano je raskrižje Optujske i Trstenjakove ulice te izgrađen rotor na raskrižju Ulice braće Radića i Ulice Ratimira Hercega. Najavljena je i izgradnja još dva rotora – u Filićevoj te na raskrižju Gospodarske i Zagrebačke ulice.

Varaždinska županija je krajem prošle godine, na prijedlog PU varaždinske, osnovala Zakladu za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“. Kroz nju će se financirati projekti i aktivnosti na prevenciji kriminaliteta i delikventnih ponašanja, unapređivanju sigurnosti građana i imovine te promicanju i jačanju sigurnosti prometa na cestama Varaždinske županije.

Policajci su svoj dan proslavili i koncertom Oružanih snaga, u spomen na poginule i nestale policajce položeni su vijenci, u varaždinskoj katedrali služena je sveta misa, a u prostorijama policije organizirana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje