Povežite se s nama

U fokusu

Koji udarac: Lepoglavi upola manji prihodi, prvi put nakon deset godina završili u minusu

Objavljeno:

- dana

ZBOG IZMJENA ZAKONA

Prvi put nakon desetak godina Grad Lepoglava je završio u minusu: zbog izmjena triju zakona, njihovi izvorni proračunski prihodi „pali“ su za čak 47 posto.

– Od početka 2015. godine izmijenjeni su Zakon o financiranju jedinica i područne samouprave, Zakon o porezu na dohodak i Zakon o brdsko-planinskim područjima. Možda su namjere bile dobre, ali su direktno utjecale na pad izvornih priroda. Grad Lepoglava je 2014. imao 15 milijuna kuna izvornih prihoda, 2015. su pali na 10 milijuna kuna, a ove godine na svega šest milijuna kuna. Kako možemo normalno funkcionirati? Prvi smo put nakon desetak godina završili u minusu – upozorio je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić na konferenciji za novinare HNS-a u Varaždinu, na kojoj su kandidati HNS-a za Sabor u 3. izbornoj jednici istaknuli da je nužno izmijeniti Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i Zakon o regionalnom razvoju.

Grad Lepoglava je ostao bez gotovo polovice izvornih prihoda ponajprije zato što je izgubio status brdsko-planinskog područja nakon izmjena  Zakona u mandatu Vlade Zorana Milanovića. Za razliku od toga, u Gradu Ivancu – koji nije imao status brdsko-planinskog područja – nije bilo tako drastičnog pada izvornih prihoda.

– Naši izvorni prihodi  su od tri do pet posto manji, i to prvenstveno s osnova poreza na dohodak. Iako je nezaposlenost pala na svega 5 posto, u proračunski prihodi nisu povećani, a glavni razlog su niske plaće – rekao je Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca i kandidat HNS-a na listi Narodne koalicije u 3. izbornoj jedinici.

Međimurski župan Matija Posavec, koji je također kandidat HNS-a za Sabor u našoj izbornoj jedinici, istaknuo je da decentralizacija mora biti prioritet nove vlasti.

– Uopće nije važan preustroj, broj općina, gradova i županija, nego je nužno utvrditi ovlasti jedinica lokalne samouprave, a sukladno tome i sredstva s kojima će raspolagati. Država je stvorila 7,5 milijardi kuna proračunskog deficita, a općine, gradovi i županije 507 milijuna kuna. Ovaj podatak jasno govori da problem nisu općine i gradovi – bio je jasan.

Upozorio je da je veliki problem i to što natječaja za povlačenje sredstava iz EU fondova nema ili ih ima vrlo malo, a oni su generator razvoja jedinica lokalne samouprave.

– Milijardu i 700 milijuna kuna za energetsku obnovu kuća i fasada stoje, natječaja nema, a upravo je i taj novac generator razvoja, posebno ovdje na kontinentu. To moramo promijeniti – istaknuo je Posavec.

 

 

 

Izvor:
Foto: vms

U fokusu

Zbog krize u Njemačkoj drvoprerađivači smanjili proizvodnju, Požgaj grupa našla nova tržišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako je drvno-prerađivačku industriju i graditeljstvo pogodila kriza, ponajprije u Njemačkoj, čini se da se po prvi put događa da Hrvatske šume ne mogu prodati predviđenu količinu trupaca. Odnosno, prema nekim informacijama do kojih je došao Lider, imaju višak.

Pad narudžbi je očekivan, jer nakon štete izazvane olujnim nevremenom uslijedila je kriza u Njemačkoj koju sve više osjećaju i druge europske zemlje. Potvrđuje to i čelni čovjek Požgaj grupe Nikola Požgaj koji kaže da se pad narudžbi mogao očekivati čak i da krize u Njemačkoj nije bilo s obzirom na to da su 2021. i 2022. bile rekordne godine u proizvodnji i izvozu drvno-prerađivačke industrije.

Naime, to su godine nakon pandemije kada su kupci nastojali popuniti skladišta robom koju su k tome plaćali skuplje, pa kad su se trgovci namirili, bilo je za očekivati pad bez obzira na krizu u Njemačkoj.

Doduše, on ne vjeruje da je došlo do ukupnog pada narudžbi drvnoprerađivačkih proizvoda i posljedično tome pojave viška trupaca zbog toga, nego kao jedini mogući uzrok neprodanih trupaca vidi u spomenutoj vjetrolomnoj oluji koja je oštetila mnoga stabla.

– Nisam siguran da ima viška trupaca u Hrvatskim šumama jer ih i oni režu onoliko koliko treba. Ako bi ih rezali više, to bi značilo da trupci negdje leže i postoji opasnost da počnu trunuti. Ali u HŠ najbolje znaju taj podatak, a ono što se može reći jeste da je s nekih tržišta, tu prvenstveno mislim na njemačko, naručeno manje drvno-prerađivačke robe u zadnje vrijeme – kaže Požgaj.

No dodao je da Požgaj grupa i dalje radi s istim kapacitetom, odnosno, pad njemačkih narudžbi nadomještaju novim narudžbama iz drugih zemalja.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje