Povežite se s nama

U fokusu

Kolarić: Radelić je iznimno aktivan i uspješan dogradonačelnik, ako bi se šalili

Objavljeno:

- dana

HOĆE LI BITI POSLJEDICA?

– Vjeran Radelić je iznimno aktivan i uspješan dogradonačelnik, ako bi se šalili – komentirao je Božidar Kolarić, zamjenik predsjednika varaždinskog Gradskog vijeća moguće posljedice prijedloga Županijskog odbora SDP-a o raspuštanju varaždinske organizacije SDP-a.

Članovi Županijskog odbora SDP-a sinoć su bili jednoglasni: zbog nanošenja štete ugledu stranke uzrokovane lošim vođenjem, ali i lošim obnašanjem funkcije dogradonačelnika, Predsjedništvu SDP-a Hrvatska su predložili raspuštanje svih organa gradskog SDP-a.

S njihovim radom su nezadovoljni su već mjesecima.

– Imali smo u zadnjih godinu, dvije gotovo na svakoj sjednici Županijskog odbora raspravu o lošem radu varaždinske organizacije, upozoravali smo na propuste, ali evo, nažalost, nije bilo nikakve suradnje od strane vodstva Gradske organizacije i zato ne čudi jednoglasna odluka svih članova i članica županijskog odbora na današnjoj sjednici. Od ukupno 40 članova prisutno je bilo njih 39 i svi, pa i onih osam iz GO-a Varaždin, glasali su za raspuštanje. Ovakav prijedlog ide Predsjedništvu SDP-a Hrvatske na razmatranje i čekamo na njihovu odluku – naveo je Mario Habek, predsjednik županijskog SDP-a.

Radelić: Iza nas su rezultati

Sudeći po izjavama, Vjeran Radelić očekuje da će šefovi u Zagrebu odlučiti u njegovu korist.

– Konačnu odluku SDP-a donijet će Predsjedništvo SDP-a, a mi imamo argumente koje ćemo im dostaviti. Iza nas su rezultati i zato vjerujem da će Predsjedništvo donijeti ispravnu odluku – istaknuo je Radelić na brifingu s novinarima u Gradskoj vijećnici.

Napomenuo je da je i dalje predsjednik gradskog SDP-a, ali i dogradonačelnik. – Klub SDP-a u Gradskom vijeću normalno funkcionira, a svoj posao ćemo obavljati kvalitetno i odgovorno do kraja mandata – naveo je.

U to da će svoj posao obavljati “kvalitetno i odgovorno”, malo tko vjeruje. Laburist Kolarić, koji podržava rad vladajuće koalicije u Gradu, jasno je rekao što misli o Radelićevom radu. No smatra da eventualno raspuštanje varaždinske organizacije SDP-a neće utjecati na odnose između koalicijskih partnera koji su na vlasti u Gradu Varaždinu te da će mandat odraditi do kraja.

Napominje da će dva vijećnika Laburista u Gradskom vijeću raditi kao i dosad.

– Uzeli smo si slobodu u radu. Nismo potpisali nikakav sporazum o predizbornoj koaliciji zbog čega smo, primjerice, glasovali protiv JPP projekata, jer smo smatrali da je to katastrofalno. Međutim, naš stav je i dalje da su gradonačelnika i njegove zamjenike izabrali birači na direktnim izborima te zbog toga ne želimo izazvati prijevremene izbore – rekao je.

Gradonačelnik Goran Habuš također vjeruje da događanja unutar SDP-a neće utjecati na gradsku vlast. No za razliku od vijećnika Laburista, on misli da je i Radelić uspješan.

– Bila bi šteta da to utječe na vrlo dobru suradnju, jer se otvara lijepa budućnost i perspektiva Gradu Varaždinu. Vjeran je i dalje zamjenik gradonačelnika. Primjerice, za Biotehnološki park ne samo da očekujem potporu SDP-a, nego HDZ-a i svih ostalih vijećnika u Gradskom vijeću – istaknuo je.

Martinčević: Hitni prijevremeni izbori

Međutim, njihova bivša kolegica, razvlaštena dogradonačelnica Natalija Martinčević upozorava da je u Gradu Varaždinu trenutno apsurdna situacija.

– Gradonačelnik Habuš je ostao bez oba dogradonačelnika. Sada je SDP nezadovoljan radom dogradonačelnika Radelića predložio raspuštanje gradske organizacije SDP-a, očito ograđujući se od takve politike i takvog vođenja Grada. S obzirom da u gradskoj vlasti ovime više ne sudjeluju oba dogradonačelnika, ali posebno s obzirom da je Grad u financijskom kolapsu, opterećen tužbama i sporovima u iznosu preko 250 milijuna kuna, s neriješenim problemom 120.000 smeća, te mjerama obustave izvršenja proračuna, gradonačelnik Habuš nema više legitimitet za vođenje Grada i očekujemo hitne prijevremene izbore i novu odgovornu i kompetentnu vlast – rekla je Martinčević na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Habek: Ostajemo u koaliciji s HNS-om

Predsjednik županijskog SDP-a Mario Habek ističe da će vijećnici SDP-a u Gradskom vijeću i dalje biti dio vladajuće koalicije.

– Nema narušavanja odnosa s koalicijskim partnerima koji bi doveli do održavanja prijevremenih izbora. Ostajemo u koaliciji s HNS-om u Gradu Varaždinu. Gradski vijećnici SDP-a, koji bi podržali odluke koje bi dovele do prijevremenih izbora, za to bi snosili sankcije – jasan je Habek.

Avar: Naravno da će ovo utjecati na stabilnost vlasti

Da će to biti vrlo teško, smatra pak nezavisni vijećnik Zlatan Avar.

– Naravno da će novonastala situacija utjecati na stabilnost vlasti. Već se sada pokazalo da kad postoje unutarstranačka previranja u SDP-u ili HNS-u interesi Grada i rad za dobrobit Grada padaju u drugi plan. S obzirom na količinu kadroviranja SDP-a i HNS-a, ne vjerujem da će doći do tolikog raskola među njima da se izazovu prijevremeni izbori – navodi Avar.

Ističe da je vođenje Grada je obilježeno velikom količinom zabušavanja. – To je najveća krivica trenutnih obnašatelja dužnosti kojima su građani iskazali povjerenje na izborima – zaključili je.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje