Povežite se s nama

U fokusu

Korpar se zamjerio mnogima, a težak fizički napad nije želio komentirati

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Zlatko Korpar, optuženik u nekoliko slučajeva i svjedok USKOK-a, brutalno je pretučen: napadači su mu željeznom šipkom lomili ruke i noge.

Napad je preživio jer je sve prošlo bez ozljeda vitalnih organa.
Kad su novinari od varaždinske policije 4. rujna u redovnom dnevnom priopćenju dobili vijest o premlaćivanju muškarca (50), ova “vijest” više nije bila vijest, jer napad se dogodio 23. kolovoza. Već se pročulo da je riječ o svjedoku USKOK-a, ali njegov identitet je još kratko ostao tajna.
Policija u svom priopćenju o deset dana starom događaju također nije objavila o kome je riječ, što je uobičajena praksa. Ali dok je skrivanje identiteta pravilo, ne zna se zašto se čekalo deset dana da se policija uopće službeno oglasi o događaju? Razlog je vjerojatno Korparova sudska biografija.
Riječ je o čovjeku koji je, ne tako davno, istovremeno punio nekoliko novinskih rubrika: crnu kroniku, aktualno-političku i gospodarsku.

Optuženik

Zlatko Korpar je optuženik u nekoliko slučajeva, ali i pouzdanik USKOK-a. Kao predsjedniku Uprave Autoceste Rijeka – Zagreb sudilo mu se zbog malverzacija u cestogradnji, dok je za USKOK bio ozvučeni svjedok u slučaju “curenja informacija”.
Njegova se uloga u obje priče smatra mamcem za stvaranje neprijatelja.

Budući da su mu napadači slomili “samo” ruke i noge, barata se pretpostavkom da mu je ovo bilo samo upozorenje. Ali za što?

Kao direktor ARZ-a – u kojem je godinu i pol bio predsjednik Uprave – našao se u središtu afere Fimi-medija. Zlatko Korpar je s trojicom bivših kolega optužen da je za višemilijunske iznose oštetio Autocestu Rijeka – Zagreb (ARZ) i Hrvatske autoceste (HAC). Oni su mimo pravila o javnoj nabavi – a na traženje tadašnjeg premijera Ive Sanadera i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića – dodjeljivali poslove Fimi-mediji. Tako zarađeni novac je završio u crnom fondu HDZ-a. Četvorica direktora su optužena da su izbjegavali propise o javnoj nabavi i isplaćivali fiktivne fakture.

Kad su počele afere u cestogradnji, Zlatko Korpar je 2009. godine preko noći dao otkaz u HRZ-u i vratio se na bivše radno mjesto u Ceste Varaždin te bio imenovan predsjednikom Uprave.

Svjedok

Uskoro je završio u pritvoru u Remetincu, ubrzo izašao i protiv njega se još uvijek vodi sudski postupak na zagrebačkom Županijskom sudu.
Osim u aferi Fimi-medija, Korpar je 2011. bio optužen u još jednom slučaju vezanom uz cestogradnju. Zajedno s vlasnikom splitske Skladgradnje Slavenom Žužulom te Juricom Prskalom bio je osumnjičen u slučaju navodnih malverzacija s nadvožnjacima na autocesti Rijeka – Zagreb. Ugovor je sklopljen tako da je Žužul nauštrb ARZ-a zaradio 1,6 milijuna eura. Slučaj nikad nije došao do sudnice, optužnica je vraćena na doradu i ima slabe šanse za uspjeh.

Taj će slučaj Korpara kasnije dovesti u šizofrenu situaciju da istovremeno bude osumnjičenik i prikriveni istražitelj USKOK-a.
Zbog svega ovoga je Zlatko Korpar skupio neprijatelje s različitih strana.

Korpar još puno toga može reći na sudu, a pitanje je hoće li se i što uopće usuditi izjaviti

Netko od njih je crnim BMW-om zagrebačkih tablica došao do njegove zabačene vikendice u Ledincu, pričekao ga u mraku i isprebijao šipkama. Dvojica napadača su bila maskirana, pa ih Zlatko Korpar nije prepoznao.
U bolnici je završio s teškim tjelesnim ozljedama. Budući da su mu napadači slomili “samo” ruke i noge, dok ostali udarci nisu opasni, barata se pretpostavkom da mu je ovo bilo samo upozorenje. Ali za što?
Korpar još puno toga može reći na sudu, a pitanje je hoće li se i što uopće usuditi izjaviti.
Iz varaždinske bolnice je otišao na more, gdje ga čuva policija. Odgovorio je na naš poziv, pristojno nam zahvalio na interesu i rekao da ne želi ništa govoriti. Korparova šutnja je, izgleda, već počela.

Pouzdanik USKOK-a

Zlatko Korpar je u proljeće 2011. USKOK-u prijavio da mu je prišlo nekoliko osoba i reklo mu da će 2. svibnja biti uhićen zbog “tajne” kaznene prijave PNUSKOK-a o aferi Skladgradnja, što je on, kako je rekao, odbio.

Korpar se u zagrebačkom hotelu Antunović našao s danas pokojnim Vinkom Žuljevićem Klicom – nekad jednim od najbliskijih suradnika Vjeke Sliška, također ubijenog “kralja pokera” – Vladom Rajićem i Stipom Barišićem Moljcem. – Ako počastiš naše prijatelje iz USKOK-a, imat ćeš blaži tretman – rekli su mu. Korpar im ne vjeruje, strah ga je, pa odlazi do javnog bilježnika i o svemu daje ovjerenu izjavu. Sve prijavljuje i USKOK-u, policiji, Odvjetništvu.
Tog dana USKOK pokreće operativnu akciju “London”, a Korpar postaje njihov pouzdanik, prikriveni istražitelj.

U dogovoru s USKOK-om dogovara novi sastanak u hotelu Aristos u Buzinu, a istražitelji se parkiraju ispred hotela. Korpar je ozvučen, istražitelji sve slušaju i snimaju.  Sve što su mu doušnici rekli, drugog jutra se i ostvaruje – policija mu na vrata dolazi s nalogom za uhićenje i odvodi ga u Remetinec.
Tu neobjašnivo, uza sve pribavljene dokaze, prestaje akcija “London”. Mnogi to povezuju s time što lanac osumnjičenih vodi do kume tadašnjeg ministra policije Tomislava Karamarka. HDZ gubi vlast i, više od godinu dana poslije, pokreće se istraga “Talpa”, kojom su razotkrili mrežu od 15 ljudi koji su odavali, dilali i naplaćivali informacije iz najtežih USKOK-ovih istraga, zbog kojih te istrage propadaju.


Korpar se ozvučen sastao s dilerima “tajnih” informacija USKOK-a

Izvor:
Foto: privatna arhiva

U fokusu

Razočaranje za umirovljenike, dobili manji dodatak od očekivanog

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali. To se opet dogodilo zbog usklađivanja mirovina za siječanj.

Tako su mnogi upali u viši razred primanja s nižim dodatkom. Sve bi to bilo u redu, da im je to usklađivanje već isplaćeno, ali nije, nego će tek biti u travnju, piše portal Mirovine.hr.

– U obradi korisnika mirovine radi isplate jednokratnog novčanog primanja (JNP) obuhvaćene su usklađene mirovine, prema novoj aktualnoj vrijednosti (AVM), odnosno stopi rasta od 4,19 posto od 1. siječnja 2024. Mirovine povećane prema novom AVM-u  isplatit će se u travnju s mirovinom za ožujak, s razlikom za siječanj i veljaču. Zbog navedenog usklađivanja mirovina, došlo je do povećanja razreda isplate JNP-a, koji je povećan s 840 na 880 eura – odgovorili su iz HZMO-a.

Ovisno o visini mirovine, iznos dodatka kreće se od 50 do 160 eura. Za 98.912 umirovljenika s mirovinom do 320 eura isplatit će se 160 eura. Po 120 eura dodatka dobit će 218.130 korisnika mirovina od 320,01 do 460 eura. Iznos od 80 eura dobit će 204.644 umirovljenika s mirovinom od 460,01 do 600 eura. Za 119.505 korisnika s mirovinom od 600,01 do 730 eura osigurano je po 60 eura, dok će 83.508 korisnika koji primaju mirovinu od 730,01 do 880 eura dobiti po 50 eura dodatka.

-Međutim, nije baš jasno kako se može gledati prihod koji još uvijek nekome nije niti isplaćen – piše portal Mirovine.hr, čijoj su se redakciji javili ogorčeni umirovljenici.

– Nemalo sam iznenađena, a vjerujem i umirovljenici koji su negdje na granici primanja za isplatu dodatka, odnosno takozvane državne uskrsnice. Obračun je trebao biti po obračunatoj i isplaćenoj mirovini za veljaču, dakle ovomjesečna isplata, međutim, nije tako. U obračun je uzeta  i buduća razlika mirovine koja će biti isplaćena u travnju s mirovinom za ožujak. Znači, umjesto 60 eura, ja sam dobila ipak 50. Vjerujem da ima još umirovljenika koji su iznenađeni ovim, pojasnila je umirovljenica Julijana portalu Mirovine.hr.

– Danas je bio dodatak na mirovinu. Moja mirovina je 448 eura te sam trebala dobiti dodatak od 120 eura, jer imam mirovinu manju od 460 eura. Međutim dobila sam 80 eura. Kako je moguće da je isplaćeno manje od onog obećanog? Vjerujte, nisam jedina – rekla je pak gospođa Mirjana.

Nastavite čitati

U fokusu

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Zoran Milanović je prilikom objave odluke o provedbi izbora za Sabor 17. travnja najavio kako će tada biti neradni dan. Međutim, očito ne za sve. Čitatelji su nam poslali obavijest Uprave tvrtke Lim-mont d.o.o., koja ima svoje pogone u Ludbregu i Vrbanovcu, a u kojoj se navodi da će taj dan biti radni za sve. Radnici su očekivano razočarani.

Izbori su neradni dan, ali će, po svemu sudeći, svi koji to žele moći raditi. Neki trgovački lanci već su se izjasnili da taj dan neće raditi, a Ministarstvo zdravstva dalo je pak preporuku zdravstvenim ustanovama da organiziraju rad u svojim ustanovama kako bi se pacijentima omogućila planirana i potrebna zdravstvena skrb, a radnicima ujedno omogućilo ostvarenje biračkog prava. Međutim, neke bolnice već su objavile da 17. travnja neće obavljati preglede koji nisu hitni.

KBC Zagreb odgodit će tako sve preglede i operacijske zahvate zakazane za dan provedbe parlamentarnih izbora 17. travnja, koji nisu hitni.

Podsjetimo i da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo sve poslodavce da na izbornu srijedu, 17. travnja ove godine organiziraju posao tako da zaposlenicima koji će taj dan raditi, omoguće izlazak na biračko mjesto.

Poslodavce se u obavijesti DIP-a poziva da poslovni proces organiziraju, smjenskim radom, u više timova ili u sličnim oblicima rada, kako bi se, apelira Povjerenstvo, omogućilo da zaposlenici koji rade na taj dan, ostvare svoje biračko pravo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje