Povežite se s nama

U fokusu

Kredite otplaćuju, a u svoje stanove ne mogu jer nisu gotovi u roku

Objavljeno:

- dana

KASNI IZGRADNJA 3 POS ZGRADE U ULICI VILKA NOVAKA

Umjesto krajem ovog mjeseca, kupci stanova iz Programa poticane stanogradnje (POS) koji se grade u Ulici Vilka Novaka u Varaždinu ključeve od svojih stanova dobit će u najboljem slučaju – do ljeta.

Početkom ove godine od investitiora, JU Gradski stanovi, primili su informaciju o stanju radova na građevinama u kojoj piše da radovi kasne te da im stanovi neće biti gotovi do ožujka, svibnja i lipnja, ovisno o tome o kojoj se zgradi radi, od ukupno tri koje se trenutno grade na toj lokaciji.

Krivac – recesija?

Od gradnje četvrte zgrade već se odustalo prošle godine zbog premalog broja sklopljenih predugovora o kupoprodaji. Zbog recesije i manjeg broja kreditno sposobnih kupaca poremećeno je financiranje izgradnje i preostalih triju zgrada, što je, prema objašnjenju investitora, glavni razlog kašnjenja dovršetka stanova u roku predviđenom Predugovorom o kupoprodaji, a to je 31. siječnja ove godine. Međutim, budućim stanarima neprihvatljivo je objašnjenje investitora koje u dopisu navodi kao razlog.
– Prilikom odabra stana imala sam svega nekoliko u ponudi, a kažu da kupaca nema. Pa kome su onda namijenjeni ti stanovi? Također ne razumijem kako razlog kašnjenja može biti recesija kada smo svi mi podigli kredite za stanove i uredno ih otplaćujemo? Gdje su ti novci i zašto se iz njih ne financira izgradnja? Ja već godinu dana uredno otplaćujem ratu kredita u iznosu od 3.200 kuna mjesečno, a od toga nemam ništa. Umjesto ključa svog stana koji sam trebala dobiti za nekoliko dana, sada ću još najmanje šest mjeseci biti podstanar – ogorčena je buduća stanarka novog varaždinskog POS naselja koja je zamolila da ne objavljujemo njezino ime i prezime.

Kupce je šokiralo to što se spominje mogućnost više cijene stanova, a nisu ispoštovani rokovi.

Njezin stan nalazi se u zgradi B1 koja je s 31. prosinca prošle godine bila u fazi 55 % izgrađenosti. Situacija ni u preostale dvije zgrade koje se grade nije puno bolja. Najviše je napravljeno u zgradi A1, koja je u fazi 70 % izgrađenosti, a najmanje na zgradi A2, koja je u fazi 25 % izgrađenosti. Ipak, našu sugovornicu najviše je šokiralo to što se u dopisu spominje mogućnost više cijene stana.
– Znači, što duže čekam stan, to će me više koštati? Kako uopće spominju mogućnost više cijene, a nisu ispoštovali ono na što su se obvezali. Uostalom, prema predugovoru koji smo potpisali trebali bi nam priznati penale jer nisu ispoštovali rokove – kaže naša sugovornica koja sada čeka potpisivanje aneksa Predugovora o kupoprodaji kojim će se definirati novi rok primopredaje stanova.
– Potpisat ću taj aneks, ali ću vidjeti hoću li investitora tužiti zbog kašnjenja. Čula sam da se na to spremaju i drugi kupci POS stanova u Ulici Vilka Novaka – kaže naša sugovornica.

Rezervni fond i kredit

Čekaju li JU Gradski stanovi zbog probijanja rokova tužbe, pokazat će vrijeme. No da prodaja stanova na spomenutoj lokaciji baš ne ide prema planovima, još prošlog ljeta potvrdio je Vladimir Kukec, ravnatelj JU Gradski stanovi. Već tada je bilo upitno hoće li zgrade biti gotove do roka. Iako je investitor tada najavio da će povećanim angažmanom izvođača i njihovih podizvođača nadoknaditi sva kašnjenja, to se nije dogodilo. Sada, kako bi završili zgrade, JU Gradski stanovi obaviještava stanare da je u prosincu prošle godine s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i u dogovoru s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama dogovoreno dodatno financiranje, putem aktiviranja rezervnog fonda, a u tijeku je sklapanje Predugovora o kupoprodaji stanova s nekolicinom novih kupaca, čime će se financirati dovršetak izgradnje. S obzirom na to da je krajem prošle godine Gradu Varaždinu Vlada odobrila kredit, od kojeg je dio namijenjen za spomenuto POS naselje, valjda će ovog puta JU Gradski stanovi ispoštovati nove rokove i ključeve stanova na vrijeme predati kupcima.

GRADSKI STANOVI: Radovi kasne zbog nedostatka novca

– Od ukupno 1005 pozvanih podnositelja zahtjeva s lista reda prvenstva za kupnju stana po POS programu u I. fazi u Ulici Vilka Novaka , samo njih 51 je potpisalo zapisnik o odabiru stana, od čega su 44 potpisala predugovor, a 43 su platila dio kupoprodajne cijene stana po predugovoru. Međutim, unatoč tome što su već kod samog odabira stana imali potvrdu o kreditnoj sposobnosti, neki su kasnili s plaćanjem prvog i drugog obroka. Da bi smanjili probleme s osiguranjem sredstava potrebnih za izgradnju zgrada, Upravno vijeće JU Gradski stanovi donijelo je odluku o odgodi izgradnje četvrte zgrade, tako da se u Ulici Vilka Novaka sada grade tri sa 112 stanova. Financiranje izgradnje vrši se sukladno Zakonu o POS-u, iz državnih poticajnih sredstava i uplata kupaca, te su sredstva koja su dobivena s tih naslova korištena za plaćanje troškova na toj lokaciji i za te objekte. U nastojanju osiguranja sredstava, raspisan je i javni natječaj za prodaju stanova paralelno s prodajom po listama reda prvenstva. Taj je natječaj trajno otvoren do prodaje svih preostalih stanova. Razlog za kašnjenje je, a što je očito iz odnosa građenih stanova i potpisanih predugovora, nedostatak financijskih sredstava, a to je kupcima koji su potpisali predugovore i obrazloženo dopisom od 2. siječnja ove godine – naveo je u pisanim odgovorima na naš upit ravnatelj JU Gradski stanovi Vladimir Kukec.

Dakle, od 112 stanova koji se grade u Ulici Vilka Novaka, dosad su prodana 44 stana, dakle svega 40%. Ako će po završetku objekata i dobivanju uporabnih dozvola ostati neprodanih stanova, Kukec navodi da će se ti stanovi vjerojatno dati u najam uz mogućnost kupnje, temeljem posebnih odluka Upravnog vijeća.

Što se pak tiče mogućeg povećanja konačne cijene stanova, Kukec pojašnjava da je ono predviđeno Zakonom o POS-u i moguće je ukoliko postoje opravdani razlozi i objektivne okolnosti, kao što su primjerice uvođenje troška vodnog doprinosa za objekte, povećanje PDV-a i slično. Također, navodi da korekcija cijene stanova nije ni u kakvoj korelaciji s penalima koji su predugovoreni.

Stanari budućeg POS naselja u Ulici Vilka Novaka kažu kako su doznali da keramičari, vodoinstalateri i drugi podizvođači ne žele raditi jer im se ne plaća. Ravnatelj JU Gradski stanovi Vladimir Kukec te je navode demantirao.

– JU Gradski stanovi radove na izgradnji objekata plaćaju izvođačima radova, koji pak plaćaju svoje podizvođače prema posebnim ugovorima. Zbog nedostatka financijskih sredstva postoje određena kašnjenja prema izvođačima, no u ovom trenutku je plaćanje takvo da nema nikakvih razloga (osim vremenskih uvjeta) da se ne izvode radovi – izvjestio je Kukec.

Poziv stanarima na “Fejsu”!

“Kupili ste POS-ov stan s mnogim greškama? Pridružite se kako bi zaštitili svoja prava kao kupci!” – poziv je upućen svim kupcima stanova iz POS programa u Varaždinu koji se može pročitati na za toj posebno otvorenoj stranici na Facebooku (link: https://www.facebook.com/Poticajna.stanogradnja.Varazdin). – Kao predstavnik stanara jedne od POS zgrada u Jalkovečkoj ulici u Varaždinu dobro znam koliko nedostaka imaju stanovi, koji se unatoč brojnim prigovorima i nizu dopisa upućenih na adresu investitora, ali i Državnog inspektorata, ne rješavaju. To me potaknulo na otvaranje Facebook stranice kako bi se svi stanari POS stanova iz Varaždina međusobno udružili, razmotrili pravne mogućnosti i zaštitili prava kao kupci. Pozivam i sve stanare iz Ulice Vilka Novaka da se jave – poziva Tomica Drvar-Trtinjak, koji je otvorio posebnu stranicu na Facebooku.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

U fokusu

Marković: Bez Čačića na listi SDP bi dobio sedmi mandat u III. izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U III. izbornoj jedinici SDP je dobio šest mandata odnosno 36,75 % glasova, slijedi HDZ s pet mandata, pa NPS s dva mandata i Možemo s jednim zastupnikom.

S liste Rijeke pravde iz naše izborne jedinice u Hrvatski sabor ulaze Siniša Hajdaš Dončić, Barbara Antolić Vupora, Željko Kolar, Boška Ban Vlahek, Miroslav Marković i Jasenka Auguštan-Pentek.

– Zahvalila bih biračima. SDP Varaždinske županije sada ima dva mandata više. Mladi kandidati odradili su odličnu kampanju i dobili zavidan broj preferencijalnih glasova. Izražavam osobnu, ali i stranačku podršku mladima, a i dalje ćemo raditi na tome da postanemo faktor koji će upravljati ovom županijom. Nadam se i da će vladu sastaviti SDP i da se više neće crvene sredine zaobilaziti prilikom dodjele sredstava sa nacionalne razine – istaknula je Barbara Antolić Vupora, predsjednica Županijskog SDP-a.

U Sabor je prvi put ušao varaždinski dogradonačenik Miroslav Marković.

– Žao mi je što smo kao Županijska organizacija morali prihvatiti trule kompromise s nacionalne razine i da se pokazalo da su ti kompromisi loši za ukupan rezultat stranke na što smo i upozoravali središnjicu – rekao je Marković.

Taj kompromis odnosio se na Reformiste koji se našli na listi Rijeka pravde.

– SDP bi bez Radimira Čačića na listi, odnosno da je na listi bio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, dobio i sedmi mandat – naglasio je Marković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje