Povežite se s nama

U fokusu

Krstičević u vojarni u Varaždinu natuknuo kako bi na otvaranje 2018. mogao doći i Gotovina!

Objavljeno:

- dana

DOZNAJEMO

Na svečano otvaranje vojarne “Ivan V. Drašković” u Optujskoj ulici u Varaždinu i službeni povratak 7. gardijske brigade u Varaždin mogao bi doći general Ante Gotovina!

To je danas, prilikom obilaska vojarne, nekoliko puta spomenuo Damir Krstičević, ministar obrane i potpredsjednik Vlade.

Oluje ne bi bilo bez sinergije 7. i 4. gardijske brigade

Krstičević je sa svojim najbližim suradnicima, te predstavnicima županijske i gradske vlasti, jutros obišao prostore vojarne kako bi vidio kako napreduju radovi na povratku pripadnika 7. gardijske brigade Puma u Varaždin.  

U Varaždinu je trenutno 30-ak pripadnika Puma, a planira se povratak cijele jedne bojne, čiji pripadnici sada rade u Našicama.  

– Mislim da su Pume zaslužile da se vrate natrag u Varaždin. Obećajem im da će ova Vlada, u sinergiji s Varaždinskom županijom i Gradom Varaždinom, taj projekat realizirati. Pume su zaslužile vratiti se kući, i to već 2018./2019. godine – najavio je Krstičević i dodao kako je u ovom tjednu, u kojem Hrvatska slavi vojno-redarstvenu akciju Oluja, s velikim zadovoljstvom došao u Varaždin kako bi se još jednom poklonio Pumama.

– Operacije Oluja sigurno ne bi bilo bez sinergije 7. i 4. gardijske brigade. Zahvaljujem se i pripadnicima policije i ostalim postrojbama s ovog područja – rekao je Krstičević.  

Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma rekao je kako radovi oko povratka vojske u Varaždin brzo idu.

– Možemo reći da su se Pume već vratile u Varaždin – rekao je Puja.

No, na današnjem sastanku u Varaždinu nije bilo riječ samo o povratku vojske u Varaždin, nego i o ostaloj imovini koju Ministarstvo obrane ima u Varaždinu,  a gdje Grad Varaždin ima svoju perspektivu.

– Zamolili smo ministra da nam pomogne, u suradnji s Ministarstvom državne imovine, da određene objekte i zemljišta koji su sada neiskorišteni ili zapušteni stavi na raspolaganju Gradu Varaždinu, kako bi mogao razvijati svoje projekte. Jedan od njih je Vojna ekonomija – rekao je Zlatan Avar, zamjenik varaždinskog gradonačelnika.   

I župan Radimir Čačić je napomenuo da je važno razumijevanje države da se imovina i nekretnine MORH-a daju jedinicama lokalne samouprave na upravljanje.

– Razgovarali smo i o objektu na Ivančici, koji je zanimljiv, a tu je i atraktivni prostor na Banjšćini – rekao je Čačić.  

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović/Ilustracija

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje