Povežite se s nama

U fokusu

Lopovi bez godišnjeg: u Varaždinskoj županiji 16 posto više krađa nego lani

Objavljeno:

- dana

OPREZ

Kradljivci, lopovi i provalnici uzeli su godišnji odmor u Međimurju.

Svjedoče tome posljednji statistički podaci. Naime, u lipnju i srpnju u Međimurju ove godine ukupno je evidentirano 129 kaznenih djela krađa i teških krađa, dok je ih u istim mjesecima 2016. zabilježeno 138, a pretprošle godine počinjeno ih je 184.

– Primjetan je značajniji pad broja evidentiranih kaznenih djela krađa i teških krađa, a takav pozitivan trend bilježi se i u opadanju ukupnog broja kaznenih djela na području Policijske uprave međimurske. Primjerice, tijekom 2016. evidentirana su ukupno 1.532 kaznena djela, dok ih je 2015. evidentirano 1.256, što predstavlja pad za 18 posto – ističu iz PU međimurske.

Svakako, kradljivci znanju birati kuće u kojima živi starija populacija, ali djeca i osobe s invaliditetom

U susjednoj Varaždinskoj županiji stanje je drugačije. Zabillježen je porast krađa u odnosu na prošlu 2016. godinu. Ove godine varaždinska policija zabilježila je 121 krađu i tešku krađu, a prošle njih 101. No, to nije ni blizu brojke od 182 otprije dvije godine.

No, građani uvijek moraju biti na oprezu, naročito u ljetnim mjesecima, kada odu na odmor u južnije krajeve. Zna se dogoditi da svoje domove ili vikendice ostave prazne, lopovi to iskorištavaju, a po povratku ih dočeka vrlo neugodno iznenađenje.

Prilagodljivi

– Što se tiče krađa, mašta kradljivaca je neiscrpna, prilagodljivi su, smioni i spretni. Zbog nemarnosti, ravnodušnosti, pa možda i zbog neznanja, i sami im često otvaramo mogućnosti! Krađe se događaju u zatvorenim i otvorenim prostorima – ističu iz PU varaždinske.

Bit je međusobno poticanje građana da pomažu jedni drugima i da uz policiju budu čuvari vlastite, ali i susjedove imovine

U Međimurju su u ljetnim mjesecima na meti provalnika najčešće obiteljske kuće, iz kojih se krade novac i nakit, dok kod krađa lopovi najčešće otuđuju bicikle i mobitele, a s polja i voćnjaka kradu sezonsko voće i povrće. Ponekad lopovi koriste situacije kada vlasnici nakratko odlaze iz svojih kuća i pritom ih ne zaključavaju ili ključeve skrivaju u blizini ulaznih vrata. Odabiru kuće koje su na kraće ili dulje vrijeme prazne, a ukućani su na godišnjem odmoru ili rade u inozemstvu, odnosno nakratko su izašli, a pritom nisu zaključali kuću. U ljetnim mjesecima provalnici koriste kada prozori nisu zatvoreni već su pritvoreni, pa lako kroz prozore ulaze u kuće. Svakako, kradljivci znanju birati kuće u kojima žive starija populacija.

Starija populacija

– Starija populacija Međimurske županije također je vrlo često na meti prevaranata koji nude razne medicinske proizvode i besplatne masaže ili prodaju razne proizvode sumnjive kvalitete. Odnosno, lažno se predstavljaju, kao službene osobe raznih distributera plina, električne energije, vode, a nakon ulaska u domove iskorištavaju povoljan trenutak i uglavnom kradu novac ili raznim prevarama obmanjuju kupca – ističu iz PU međimurske.

Slično je i u Varaždinskoj  županiji, gdje provalnici u pravilu proučavaju navike žrtve, pa su u opasnosti stariji, bolesni, invalidi, osobe koje žive same i djeca.

– Ako vam je netko od ukućana ili prijatelja u toj grupaciji, poželjno ih je češće nazivati ili posjećivati, a djecu naučiti da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu susjede ili policiju na 192 – ističu iz PU varaždinske.

Poučena iskustvom, policija predlaže konkretne mjere predostrožnosti i savjetuje modele samozaštitnog ponašanja:

  • razvijajte dobrosusjedske odnose i ponašajte se samozaštitno prema tuđoj i svojoj imovini;

  • sva svoja zapažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama dojavljujte policiji na broj 192;

  • ne libite se prvi obratiti sumnjivoj nepoznatoj osobi koja se kreće u vašem susjedstvu ili stubištu zgrade, nudeći joj svoju pomoć pitanjem: „Koga tražite?“ Tim pitanjem zlonamjernu osobu možete pokolebati u njezinoj lošoj nakani;

  • ulazna vrata kuće ili stana zaključavajte u svim slučajevima kada nemate neposredan nadzor kuće ili stana zbog drugih poslova koje trenutačno obavljate u dvorištu ili vrtu, ne ostavljajte otvorene prozore i balkonska vrata;

  • neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućavaju lakše penjanje (npr. ljestve ili sanduke);

  • na vanjskom djelu kuće ili stana ugradite senzorske svjetiljke koje će osvjetljavati prilaz kući ili stanu;

  • ključeve ne ostavljajte ispod otirača, u posudama za cvijeće ili na drugom lako dostupnome mjestu;

  • nagomilana pošta u sandučiću i stalno spuštene rolete daju poruku potencijalnom počinitelju da ste duže vrijeme odsutni. Zamolite susjede ili osobu od povjerenja da vam često prazni poštanski sandučić, diže rolete, prozrači stan ili kuću i povremeno upali svjetlo;

  • adresu na kojoj ćete boraviti i broj telefona na koji vas se može dobiti kad ste odsutni ili na putu duže vrijeme i ključ od stana ili kuće ostavite osobi od povjerenja. Zamolite susjede da vam pripaze na stan ili kuću;

  • ne ostavljajte na ulaznim vratima poruke gdje se trenutno nalazite i kad se vraćate, a takve poruke ne ostavljajte ni na telefonskoj sekretarici;

  • vrijedne predmete i veće količine novaca ne ostavljajte i ne držite u posudama na kuhinjskim policama, pod madracem ili među rubljem u garderobnim ormarima. Imajte na umu da su provalnicima ta mjesta dobro znana. Po mogućnosti sve te vrijednosti i drage uspomene pohranite u banku i osobne trezore;

  • kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte ulazna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ako se nepoznate osobe predstavljaju kao djelatnici “Elektre” ili “Plinare”, ili pak dimnjačari, poštari i druge službene osobe, neka predoče odgovarajuću iskaznicu;

  • ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti te ponude knjiga, predmeta za masažu i sličnih predmeta na prodaju ili prosjacima koji se pojave na vašim vratima. Budite sumnjičavi i oprezni;

  • ne ostavljajte zapisane PIN-ove uz bankovne kartice!

Kod napuštanja doma, policija ima nekoliko savjeta koji će vam sigurno pomoći.
– Zaključavajte prozore i vrata uvijek kada odlazite iz stana ili kuće, ne ostavljajte prozore otvorene na “kip”, kada odlazite navečer ostavite negdje svjetlo upaljeno, pregledavajte okolinu oko svog stambenog područja, ako uočite osobne automobile sa stranim registarskim oznakama u kojima sjede neznanci, zapišite registraciju. Ako uočite neznance koji naizgled bezrazložno čekaju na ulici, uvijek se obratite neznancu kojeg ste ugledali u svom ili susjednom dvorištu te porazgovarajte sa svojim i susjednim sustanarima na temu sigurnosti – savjetuju iz PU varaždinske.

Kad govorimo o prevenciji, odnosno sprečavanju krađa, važno je razvijanje dobrosusjedskih odnosa. Bit je međusobno poticanje građana da pomažu jedni drugima i da, uz policiju, budu čuvari vlastite, ali i susjedove imovine, putem zapažanja i izvješćivanja policije na broj 192 o sumnjivim pojavama u svome naselju.

Međususjedski odnosi

– Razvijajte dobre odnose sa susjedima, razgovarajte s njima, ponašajte se samozaštitno prema tuđoj i svojoj imovini. Ne zatvarajte oči i ne okrećite glavu na događaje u vašem neposrednom susjedstvu ili blizini, jer pomažući drugima pomažemo i sebi. Ako uočite sumnjive osobe koje se bezrazložno zadržavaju u blizini vaše zgrade, stana ili kuće, zapamtite detalje osobnog opisa, vozilo i druge detalje te ne dvojite, nego o tome odmah obavijestite policiju na broj telefona 192. Budite uočljivi! Ne libite se obratiti nepoznatoj osobi koju ste zatekli na svom stubištu zgrade ili u susjedovom dvorištu dok njega nema kod kuće. Zlonamjernu osobu ćete već uljudnim pitanjem pokolebati u njezinoj lošoj namjeri – zaključuje međimurska policija.

Najčešće predrasude građana

“Kod mene nemaju što ukrasti.”
Međutim, činjenica je da počinitelj to ne može znati, počinitelju je svaki objekt napada interesantan, pa čak ni ukradeni predmet ne mora biti od velike vrijednosti.

“Tko želi provaliti, provalit će!”
Činjenica je da provalnik koji nailazi na prepreku u pravilu odustaje od provale. Tamo gdje postoji sigurnosna tehnička zaštita, ona potencijalne počinitelje odvrati od namjere, ili pokušaju pa odustanu jer ne mogu svladati prepreku, npr. nemoguće je slomiti protuprovalni cilindrični uložak.

“Stan/kuća je osiguran/a.”
Primjeri iz prakse nam pokazuju da građani koji su bili žrtve provale u stan ili obiteljsku kuću, bez obzira na nadoknadu štete iz osiguranja, proživljavaju nelagodu boraveći u tom stanu ili kući, jer im je nepoznata osoba ugrozila intimu i narušila obiteljski mir i osjećaj sigurnosti u domu. Naravno, tu se javlja i osjećaj straha da ponovno njihov stan ili kuća ne postanu objekt napada.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje