Povežite se s nama

U fokusu

Medenjaci, kuhano vino, snježne kugle i blještavi Tepih božićne bajke

Objavljeno:

- dana

“ADVENT U GRADU ZRINSKIH”

Hladna i maglovita večer, zamamni miris domaćih medenjaka, vrućih fritula, kuhanog vina i pečenih kobasica u središtu grada samo je dio “štimunga” koji će se moći doživjeti tijekom ovogodišnje manifestacije “Advent u gradu Zrinskih” koji počinje danas, u subotu, 29. studenog.

Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, voditeljica Turističkog ureda grada Čakovca Boška Ban Vlahek i gvardijan čakovečkog Franjevačkog samostana fra Željko Železnjak na konferenciji za novinare još u četvrtak najavili su kako je pred Međimurcima programima najbogatiji advent dosad.

Dok se šećete svira glazba

– Ove godine osmislili smo nešto drugačije sadržaje koji će biti prepoznatljivi i u duhu s tradicijom – najavila je uoči početka adventa Boška Ban Vlahek.

Čakovečke ulice ispunili su štandovi, njih 40-ak s prigodnom blagdanskom ponudom, a u kojima se može pronaći i bogata gastronomska i ugostiteljska ponuda.

Blagdanski štih grada Zrinskih upotpunjuje prigodna božićna glazba koja se pušta iz zvučnika u glavnoj čakovečkoj ulici, a u kućici kod Turističkog ureda svake subote Djed Mraz će biti na raspolaganju za fotografiranje. “Advent u gradu Zrinskih” ove godine donosi i bogat program za najmlađe Čakoland nazvan “Čarobno svjetlo”.

Ulicu kralja Tomislava osvjetaljava 1400 četvornih metara božićnih žaruljica

Programi za najmlađe održavat će se u prostorima Centra za kulturu. Uz to, djeca će se moći voziti s Djedom Mrazom u kočiji, a očekuju ih i brojna druga iznenađenja. Ipak, ovogodišnji program adventa obilježavaju dvije novine.

– U Ulici kralja Tomislava, koja je od ove godine postala prepoznatljiva po šarenim kišobranima koje smo postavili u vrijeme Porcijunkulova, pripremili smo i vizualno iznenađenje u adventskom obliku koje će zasigurno oduševiti posjetitelje. Ulicu osvjetaljava 1400 četvornih metara božićnih žaruljica, naziva Tepih božićne bajke, po kojoj će Čakovec opet postati prepoznatljiv diljem Hrvatske, a i šire – najavljuje Boška Ban Vlahek.

Također, Čakovčani ove godine imaju i dvije instalacije: snježne kugle. Jedna se nalazi kod Franjevačkog trga i u njoj će biti uprizorene žive jaslice članova zajednice Cenacolo iz Varaždina, a u kupoli “kod vure” održavat će prigodni kulturni i zabavni programi.

Izvor: ARHIVA TZ GRADA ČAKOVCA
Foto: ILUSTRACIJA/

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje