Podijeli
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
E-mail
Početna Aktualno Canjuga: Na europskim iskustvima možemo graditi bolje i sigurnije školstvo

ERASMUS+

Canjuga: Na europskim iskustvima možemo graditi bolje i sigurnije školstvo

Još prije tri godine na inicijativu učiteljice hrvatskog jezika Ivane Canjuge u varaždinskoj VI. OŠ započelo se s provođenjem projekta sprečavanja vršnjačkog nasilja među učenicima.

Projekt se provodio u suradnji s predstavnicima Policijske uprave varaždinske, a svake je godine nadograđivan novim aktivnostima. Učenici su imali priliku o vršnjačkome nasilju učiti kroz predavanja, kazališne predstave, likovne radionice… Pozitivna iskustva, ali i stjecanje statusa mjesta „Nulte tolerancije na nasilje“, motivirali su Ivanu Canjugu da svoja iskustva podijeli s europskim kolegama.

Isti problemi

Prijavom preko Agencije za mobilnost i programe Europske unije izborila je jedno od tri mjesta na studijskom putovanju u sklopu Erasmus+ projekta, koji ju je odveo na šest dana u Ploieşti u Rumunjskoj.

– Osim mene i mojih kolegica iz Hrvatske, sudjelovali su još predstavnici iz Francuske, Švedske i Španjolske te domaćini Rumunji. Program rada bio je prilično bogat, s obzirom na to da smo prijepodnevne sate koristili za posjete školama i dječjim vrtićima kako bismo se iz prve ruke upoznali s njihovim iskustvima u rješavanju problema vršnjačkog nasilja kroz rumunjski školski sustav. Popodnevne sate provodili smo u zajedničkim raspravama, izlaganjima vlastitih iskustava i još mnogo toga - otkrila nam je Ivana Canjuga po povratku iz Rumunjske.

Verbalno, fizičko i „cyber“, odnosno internetsko nasilje ostavljaju duboke tragove na mladima koji su im izloženi

Ističe da od vršnjačkog nasilja nije zaštićen nijedan školski sustav u Europi.
– Svi imamo iste probleme, samo je pitanje načina pristupa prevenciji i rješavanju problema. Bitno je djeci ukazati na indikatore nasilja, jer je to prvi korak prema prevenciji, a tamo gdje problem već postoji, da se on prizna i prihvati te da se započne s traženjem rješenja. Djeci se najbolje ukazuje na probleme kroz predavanja i radionice, što mi u našoj školi radimo već godinama.

Boravak u Rumunjskoj varaždinska je učiteljica iskoristila kako bi svojim kolegama predstavila grad, državu, školu i programe suzbijanja vršnjačkog nasilja.

Bogato iskustvo

– Objasnila sam im da puno surađujemo s varaždinskom policijom, čiji djelatnici svake godine dolaze u školu te s različitim uzrastima rade na edukaciji i prevenciji određenih problema. Tako s najmlađima rade na usvajanju osnovnih prometnih pravila, kako bi se prvašići sigurno kretali u prometu na putu od kuće do škole. S višim razredima radi se tema vršnjačkog nasilja, borbe protiv ovisnosti… – dodaje Canjuga.

Ono na čemu druge zemlje puno više rade je povezanost i uključenost lokalne zajednice u školski sustav na svim područjima, kao i drugih lokalnih te državnih institucija kojima je u opisu djelatnosti briga o mladima i njihovu neometanom rastu i razvoju kroz školski sustav.

Socioekonomske razlike glavni su pokretači vršnjačkog nasilja među mladima

– To je nešto na čemu moramo više poraditi. U tome vidim puno prostora za napredak. Upravo stoga svoja iskustva s putovanja prenosim kolegama kroz predavanja na stručnim vijećima, ali i u raznim udrugama kada me pozovu kao gosta-predavača. Odlična je stvar što se kroz ovakva iskustva ne uči samo na teorijskim primjerima, već sam dobila priliku upoznati se sa stvarnim, primjenjivim rješenjima koja se primjenjuju u drugim zemljama Europske unije. Želja mi je da se u narednom razdoblju povežemo s partnerima s kojima sam surađivala za vrijeme boravka u Rumunjskoj. Bilo bi šteta propustiti priliku koja nam se ukazala za implementacijom uspješnih europskih iskustava u našu školu, a potom i u ostale – zaključila je Ivana Canjuga.

Posjet rumunjskom Ploieştiju zaključen je završnom radionicom i evaluacijom, a dogovoreni su već i sljedeći projekti, kao partnerske suradnje.

Ispiši članak

Komentari

učitavam komentare...
Varaždin (prije 15h 45min)

Subota
18.11.2017
-2°C   7°C

Varaždin (upravo objavljeno)

Nedjelja
19.11.2017
-3°C   5°C

Varaždin (upravo objavljeno)

Ponedeljak
20.11.2017
-3°C   9°C

Varaždin (upravo objavljeno)

Utorak
21.11.2017
2°C   7°C

Valuta Kupovni Srednji Prodajni
EUR 7.536363 7.559036 7.581674
CHF 6.494013 6.513555 6.533087
USD 6.450781 6.470189 6.48963
Valuta Kupovni Srednji Prodajni
GBP 8.484859 8.510421 8.535919
JPY 5.693464 5.710598 5.727705
CAD 5.089887 5.105219 5.120537

Prijava