Povežite se s nama

U fokusu

Najdraži rođendanski poklon – kanalizacija

Objavljeno:

- dana

ROĐENDAN

Zvonko Šamec, načelnik Općine Trnovec Bartolovečki, s 51 je godinom proslavio prvi rođendan. Prošle je godine, 1. srpnja, prvi dan sjeo na novo radno mjesto – u ured načelnika Općine koja broji sedam tisuća duša.

 – Jednako su velike obaveze i čast biti načelnik Općine Trnovec Bartolovečki. Puno puta sam spominjao da je riječ o općini vrijednih, marljivih i nadasve skromnih ljudi. Uza sve probleme s kojima se susrećete u poslu, lijepo je biti načelnik u takvoj općini – rekao je Šamec. Bez da je, po ustaljenim šprancama političkih mudrolija, odmah počeo kukati, Šamec vas uvijek uspije iznenaditi. Niti nakon tko zna kojega po redu razgovora s njim, ne znate što možete očekivati. Kad očekujete jadanje, pun je entuzijazma, kad, pak, vjerujete da bi trebalo biti razloga za optimizam, on nađe nešto čime sam kod sebe nije zadovoljan.

U svakom slučaju – nije dosadno

Na pitanje što bi poželio za rođendan, odlučio se za neuobičajen poklon – rješavanje kanalizacije. Ono bez čega nam je, realno, život puno kompliciraniji. Što bi se u 21. stoljeću trebalo podrazumijevati. – Prema svim dogovorima i obećanjima, sve bi trebalo biti zgotovljeno do travnja. To mi je najveća želja. Za taj je projekt u naselju Trnovcu potrebno uložiti još oko devet milijuna kuna od sveukupno 70 milijuna – govori Šamec.
Teško je o devet milijuna kuna govoriti „samo“, ali kad je u pitanju suma koja se mjeri u desecima tisuća, onda je izraz razumljiv. – Danas Varkom radi na spoju Zbelava prema Trnovcu – veli načelnik. Šamec ne bi trebao ništa reći. Rezultati govore dovoljno. A, prema njima, Šamecu nekako od ruke ide sve što si zacrta. – Takav sam čovjek. Uporan i odlučan uspjeti u onome što radim. Da nisam, ne bih se niti prihvatio ovoga posla – biti načelnikom. Bilo bi to neodgovorno. Tada ne bih posao mogao obavljati kvalitetno i dobro – govori ležerno sjedeći u svojemu stolcu.

Jedino što u Trnovcu trenutno ne štima je demografska slika

Šamec se nije kandidature prihvatio preko noći. Kao što nam je nedavno jedan političar rekao, „ne možete se ujutro probuditi i odlučiti biti na vlasti“. I Zvonko Šamec misli isto. – Sretnik sam što sam, kad sam nakon dugog razmišljanja donio odluku, kandidirao se i pobijedio, okružen odličnim timom. Primjerice, svojim zamjenikom Mirom Mišekom, predsjednikom Vijeća, Marijem Sačićem, a nema mjesta nabrajati sve vijećnike, koji jednako pridonose funkcioniranju Trnovca Bartolovečkog. Valja spomenuti i ulogu Nikole Kučiša, direktora razvojne agencije AZRA, a našega vijećnika, čiji je doprinos na realizaciji projekata od velikog značaja za sve mještane.
U godinu dana mandata odradili smo velike stvari – između ostaloga se uspjeli i prijaviti na natječaj Ministarstva gospodarstva od kojeg smo za energetsku obnovu zgrada uspjeli dobiti 740 tisuća kuna za pet objekata. Na to sam zaista ponosan. Jednako velika stvar je i dobitak 4,1 milijun kuna vrijedne investicije ŽUC-a za obnovu Radničke, Bartolovečke i Nove ulice. Općina je sufinancirala projekt ulica koje su od sada ponos naselja Trnovec Bartolovečki, s 25 % investicije. Također smo u naselju Trnovec uredili i Trg branitelja. Jednim skromnim spomenikom odali smo počast svima koji su nam pomogli da bi danas uopće živjeli u ovoj Lijepoj Našoj, naši branitelji. Spomenik je posvećen prvenstveno dvojici poginulih branitelja Općine. Uz to, u Općini smo sredili i jedan braniteljski „kutak“, gdje se uvijek mogu družiti, što im mnogo znači. Kod realizacije investicije u Novoj ulici zahvaljujem Elektri koja je napravila rekonstrukciju elektromreže u ulici. Nova ulica zaista izgleda fenomenalno – ponosno govori načelnik u svojem, sada dekoriranom uredu. U vrijeme njegova mandata, HEP je u Općini zamijenio preko stotinjak drvenih stupova betonskima, ukupne vrijednosti 1,1 milijun kuna. Samo u naselju Zamlaka postavljena su 24 nova stupa, a Općina je pridonijela ukupnoj investiciji u naselje s 15 novih lampi. Ovih se dana završava rekonstrukcija ulica u naselju Štefanec. Baš će to naselje biti prvo bez ijednog drvenog stupa.

Uporan sam i odlučan uspjeti u onome što radim. Da nisam, ne bih bio ovdje

Ako Zvonko Šamec nije u uredu, to znači da negdje pokušava dogovoriti kakvu investiciju za svoju Općinu. Toliko je često gost mjerodavnih institucija da i tajnice već znaju kakvu kavu pije. – Izuzetno dobru suradnju imam sa Županijom, osobito sa županom Predragom Štromarom, njegovim zamjenicima i svim pročelnicima. Ti pročelnici otvaraju vrata institucija poput HEP-a, Varkoma, Termoplina… Dobru suradnju imamo s Ministarstvom gospodarstva, Fondom za zaštitu okoliša.
S njima smo dogovorili dva velika projekta – za kante za smeće i nova vozila. Vjerujemo da će domaćinstva već od 1. rujna imati po dvije nove kante za smeće. Time ćemo se uskladiti s novim Zakonom o gospodarenju otpadom. Upravo je u tijeku javna nabava za projekt vrijedan pet milijuna kuna. Građani neće ulagati niti lipu jer je Ministarstvo za zaštitu okoliša osiguralo bespovratna sredstva.
Prije desetak dana predali smo još dva projekta Fondu za zaštitu okoliša – zamjenu žarulja u kompletnoj općini s običnih na štedne. Također smo se javili na pozivni natječaj za energetsku učinkovitost obnove fasada i vanjske stolarije. Oba projekta se nadamo riješiti ove godine – kaže.

U godini dana mandata odradili smo velike stvari

Šamec priznaje da je Trnovcu nešto lakše nego nekim drugim općinama jer izvorni je proračun 9,5 milijuna kuna, pa si mogu priuštiti javljanje na natječaje i sve što slijedi prije i poslije – izrada dokumentacije, sufinanciranje… Zapravo, jedino što u Trnovcu trenutno ne štima je demografska slika. Prošle godine su umrle 63 osobe, a rođena je 51 beba. – Zaista mi je žao zbog toga. Puno ulažemo – sufinanciramo dječje vrtiće s 55 posto, novorođeno dijete darujemo s tisuću kuna, puno ulažemo u škole, ali kao da se ova opća situacija u državi reflektirala i na na nas – požalio se.

Sretnik sam što sam, kad sam nakon dugog razmišljanja donio odluku, kandidirao se i pobijedio, okružen odličnim timom

Hrvatska je jedina zemlja uz Cipar koja nije počela niti izlaziti iz krize, ali u Trnovcu kao da je suprotno. Čardak ni na nebu ni na zemlji. Kao da ta statistika nema veze s njima. – Općina ima sreću da je baš kod nas Slobodna zona Varaždin, firme rade i puno je zaposlenih. Imamo i mi nezaposlenih – 11 posto radno sposobnog stanovništva. Na žalost, uglavnom su to mladi i stariji od 50 godina koji su ostali bez posla u propalim poduzećima.
Do sada smo dio njih barem mogli zaposliti na javnim radovima, ali sada zbog svih problema, nemamo niti jednog zaposlenog u tom programu – ističe načelnik.
Prema hrvatskoj praksi, Šamec bi, sa svoje 52 godine, također sada sjedio doma nezaposlen. Mogli bismo komotno reći da na njegovom primjeru – kad se zbroje rezultati samo prve godine mandata – uviđamo sav apsurd prakse domaćih poslodavaca.

18 milijuna kuna

Investicija ŽUC-a i Općine 4,1 milijun kuna, HEP-a 1,1 milijun, Varkoma 5,4 milijuna kuna. – Pribrojimo li tome i pomoć Ministarstva gospodarstva od 740 tisuća kuna, 4,9 milijuna kuna za nabavku kanti za smeće i komunalna vozila, jako sam zadovoljan. To je jako puno novaca. U zadnjoj je godini, dakle, u Općinu uloženo oko 18 milijuna kuna. Jako sam zadovoljan takvim rezultatom u prvoj godini mandata – ističe načelnik.

Isprika dragim ljudima

Poslovnim rođendanom Šamec je horoskopski rak. Dakle, tko vjeruje – hipersenzibilac. Rekli bismo da kod njega ipak prevladava pravi znak škorpion. – Ako me nema, znači da sam negdje gdje mogu iskamčiti kakav novac za Općinu. Jer nitko novac neće donijeti u Općinu. Moram ja ići po njega – veli. U 6:15 već je na radnome mjestu. Prije njega dođe jedino komunalni redar Tibor Fekete. – Niti jedan načelnik ne može ući u ovaj posao s pravim žarom bez podrške obitelji – veli Šamec. Kći je doktorica znanosti, sin ima privatni obrt, dok supruga odrađuje radno vrijeme u banci u Varaždinu. – Moram zahvaliti supruzi na razumijevanju s obzirom na to da ponekad zanemarim neke obiteljske stvari. Jednako tako sam dužan ispriku i prijateljima koje sam, na žalost, zapostavio zbog manjka vremena. No prihvatio sam posao i na meni je da ga odradim najbolje što mogu. Na žalost, sve ima i svoju cijenu – ističe.
Prvi rođendan Zvonko Šamec proslavio je u uskom krugu prijatelja i najbližih suradnika. Dobro ga poznaju pa je na poklon uglavnom dobio neko vino da popuni svoju vinoteku koju marljivo skuplja. Ipak, za ovu je prigodu i otvorena poneka boca iz arhive.

Financiranje školskih knjiga – za učenike prvih razreda cijeli kompleti

Općina Trnovec ove će godine prvi put financirati kompletne školske knjige za učenike prvih razreda – u OŠ Trnovec ih je 50, a u Šemovcu 36. Komplet košta 610 kuna, pa će jednostavnom matematikom Općina na prvašiće potrošiti 52,5 tisuća kuna. Županija će s po 200 kuna sufinancirati udžbenike učenicima viših razreda dok će s istom svotom Općina pomoći roditeljima djece od drugog do četvrtog razreda. U obje je škole ukupno 720 učenika. – Sveukupno će sufinanciranje knjiga ove godine Općinu koštati 99 tisuća kuna.
Ove smo godine s 85 tisuća kuna sufinancirali i opremanje školske blagovaonice u OŠ Trnovec. Također ćemo potrebnom opremom urediti i dvije učionice u Šemovcu. Opet u suradnji sa Županijom. Sve u cilju što kvalitetnije nastave.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje