Povežite se s nama

U fokusu

Najveća ulaganja u Općini Vinica u zadnje 24 godine

Objavljeno:

- dana

Hvale vrijedno

U Općini Vinici traju najveća ulaganja od 1993. godine.

I dok se oronuli objekt nasuprot Arboretuma Opeka europskim novcem pretvara u reprezentativnu tradicijsku kuću, na županijskoj cesti kroz Gornje Ladanje traju još vredniji radovi. U tijeku je izgradnja kanalizacije na dionici dugoj 1.500 metara, a čim ti radovi završe, počet će rekonstrukcija te opasne dionice, na kojoj će biti izgrađen i nogostup.

Za sigurnost

U travnju počinje izgradnja osam dionica nerazvrstanih cesta ukupne dužine 1.500 metara

– Više od šest milijuna kuna će biti uloženo u Gornjem Ladanju u izgradnju kanalizacije, kao i u proširenje ceste s izgradnjom nogostupa. Zahvaljujući kvalitetno pripremljenim projektima uspjeli smo dobiti sredstva iz Hrvatskih voda i Ministarstva unutarnjih poslova. Iznimno je važno to ulaganje, jer je riječ o opasnoj dionici, a ovime će biti osigurana veća sigurnost svih sudionika u prometu – ističe načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

Tradicionalna vinička kuća, u kojoj ne samo da će se moći vidjeti kako se nekada živjelo u tom kraju nego će objekt postati i mjesto održavanja radionica te niza drugih događanja, uređuje se u sklopu EU projekta DETOX. Za područje Vinice projekt je vrijedan 128.810 eura, pri čemu je 109.488 eura osigurano iz EU fonda za regionalni razvoj, a stvarni trošak Općine će iznositi 3.864 eura. Sredinom travnja počinje pak izgradnja novih nerazvrstanih cesta, osam dionica ukupne dužine 1.500 metara, u što će biti uloženo više od pola milijuna kuna. Na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja prijavili su projekt uređenja nerazvrstanih cesta vrijedan 700.000 kuna.

– Očekujemo da će Ministarstvo sudjelovati s 420.000 kuna. Na javni poziv LAG-a Sjeverozapad prijavit ćemo projekt sanacije dvaju velikih klizišta, za što je osigurano 300.000 kuna. Naime, u tri godine na raspolaganju će nam biti 900.000 kuna – otkriva Kostanjevac.

Došli na svoje

Za sanaciju dvaju velikih klizišta putem LAG-a stiže 300 tisuća kuna

S Hrvatskim šumama su sanirali put prema Ladinjskoj gmajni, a tri godine nakon prijave su u suradnji sa Savjetodavnom šumarskom službom uredili 600 metara šumskog puta Odvojak Auer. Na mjeru 7.4.1. u sklopu Programa ruralnog razvoja prijavit će pak proširenje postojeće kinodvorane u zgradi Općine s ugradnjom dizala te postavljanjem vanjske stolarije i termoizolacije. Vrijednost projekta je 3,6 milijuna kuna. Otvaranjem EU i drugih natječaja Općina je napokon došla na svoje, jer već godinama ima pripremljene projekte. – Viziju razvoja Općine imamo, a znamo i kako je provesti. S odlaskom Kukuriku Vlade, od koje smo u zadnjoj godini mandata dobili 200.000 kuna za naše projekte, počele su velike i značajne investicije, jer smo sredstva s državne razine dobili na temelju projekata. Ovo je naš odgovor svima koji tvrde da se Vinica ne razvija – ističe Kostanjevac, koji zahvaljuje premijeru Andreju Plenkoviću.

Uza sve to, Općina je povećala naknadu za novorođene s 1.000 na 2.000 kuna, umirovljenicima s mirovinom manjom od 1.750 kuna će biti isplaćeno po 150 kuna uskrsnice, a svi korisnici proračuna – Vrtić, Osnovna škola, studenti, vatrogasci, sportske i sve druge udruge – redovito dobivaju dotacije.

– Iako je proračun za 2016. izvršen u iznosu od svega 5,5 milijuna kuna, sve obveze smo redovno izvršavali budući da smo osigurali stabilnost i financijsku neovisnost. Prema javnim sredstvima ponašamo se odgovorno i obzirno, trošimo koliko imamo – napominje načelnik.

Župan (ne) vidi stup srama?
Na Trgu Matije Gupca u Vinici trenutno nema prangera, reprezentativnog stupa srama, kao ni pila sv. Ivana Nepomuka. Oba vrijedna predmeta trenutno se obnavljaju, što se financira iz EU projekta DETOX. Unatoč tome, a i činjenici da se i Vrtlarova kuća obnavlja sredstvima Ministarstva kulture, iz Varaždinske županije su nedavno priopćili da će pranger, pil i vila biti obnovljeni u sklopu projekta “Arboretum Opeka – zeleni centar kulture”! Ne samo da je nevjerojatno da su ustvrdili kako će biti obnovljeno nešto što se upravo obnavlja nego je još nevjerojatnije to da župan Predrag Štromar – koji živi u Vinici – nije primijetio da na Trgu Matije Gupca nema pila, ali ni stupa srama, koji je visok 2,6 metara. – Arboretum je županu opet poslužio za izbornu kampanju, što nije dobro. Najveći problem je što u projekt Županije Općina uopće nije uključena kao partner. U demokratskom svijetu je to nedopustivo. Za razliku od župana, koji odmaže i iznosi neistine, ja neću odmagati, nego ću podržati taj, kao i svaki drugi projekt, na dobrobit Općine. Štoviše, od prvog dana nastojim projekt revitalizacije Arboretuma Opeka pretvoriti u nacionalni i strateški projekt Republike Hrvatske. Raditi se mora stručno, a politika je tu radi podrške – ističe načelnik Vinice Marijan Kostanjevac.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje