Povežite se s nama

U fokusu

Najviša plaća ravnateljice kazališta bila 21.210 kuna

Objavljeno:

- dana

HNK VARAŽDIN UPOZOREN IZ GRADA DA NE TROŠI NOVAC NA HONORARCE, A REVIZIJA ZA 2008. OTKRIVA:

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu mora bolje paziti kako troši novac.

Takvo upozorenje uputili su članovi Odbora za kulturu, šport i turizam Gradskog vijeća uoči sjednice krajem prošlog mjeseca, kada je usvojen proračun Grada Varaždina za 2013. godinu.

Složeni uvjeti

– Odbor ističe potrebu vođenja repertoarne politike kazališta koja će maksimalno koristiti glumački ansambl i kreativne snage HNK u Varaždinu. Zbog složenih uvjeta financijskog poslovanja, upozorava se HNK Varaždin da u što manjoj mjeri angažira honorarne gostujuće glumce ili pak druge kazališne djelatnike – poručili su u izvješću koje je potpisala predsjednica Odbora Josipa Šipek, vijećnica HNS-a.

Usporedba: HNK Zadar za 17 zaposlenih godišnje troši manje od 2 milijuna kuna

U gradskom proračunu za ovu godinu za financiranje varaždinskog kazališta planira se 9 milijuna kuna. Od toga čak 7,3 milijuna kuna odlazi za plaće, doprinose na plaće i ostale troškove zaposlenika, kojih je ukupno 65 prema podacima o “kresanju” rashoda za božićnice i regrese u ovoj godini.
To je gotovo ista svota kao i 2008. godine, za koju  je Državni ured za reviziju u varaždinskom kazalištu obavio reviziju financijskih izvještaja i poslovanja. Te godine su rashodi za zaposlene iznosili 7,1 milijun kuna.
– Najniža mjesečna bruto plaća za 2008. iznosila je 3.649 kuna, odnosno neto 2.701 kunu, a najviša mjesečna bruto plaća iznosila je 42.566 kuna, odnosno neto 21.210 kuna – navedeno je u izvješću revizora.

(Pre)rastrošni?

Najviša plaća isplaćena je Jasni Jakovljević, koja je 1. kolovoza 2006. imenovana ravnateljicom kazališta, a ugovor je potpisala s Gradom, koji je osnivač i vlasnik kazališta.
– Ugovorom je određen koeficijent, dodatak na plaću temeljem radnog staža, stalni dodatak na plaću i druge naknade, stimulativni dio plaće te dodatak na plaću u iznosu od 20 posto zbog raspolaganja kazalištu 24 sata bez obzira na redovito radno vrijeme – piše u izvješću.
Dodaju da stimulativni dio plaće iznosi jednu do tri osnovne plaće, a isplaćuje se ako Kazalište ostvari vlastite prihode u iznosu većem od milijun kuna. – Tijekom 2008. ravnateljici je isplaćen stimulativni dio plaće zbog ostvarenih vlastitih prihoda u 2007. – pojašnjava se.

HNK Varaždin ima umjetničkog savjetnika i poslovnog menadžera

I dok je za zaposlene te godine izdvojeno 7,1 milijun kuna, gotovo 2,8 milijuna kuna potrošeno je za autorske honorare. Ugovori o autorskom honoraru te su godine bili zaključeni sa 165 vanjskih suradnika. No takvi ugovori su sklopljeni i s 22 zaposlenika kazališta i to za poslove za koje nisu zaključili ugovor o radu.
S obzirom na upozorenje Odbora Gradskog vijeća, čini se da se praksa angažiranja “honoraraca” nastavila iako je u kazalištu zaposleno 65 djelatnika. Prema podacima s internetskih stranica HNK, među njima je 18 glumaca, a uz ravnateljicu, kazalište ima i umjetničkog savjetnika te poslovnog menadžera.
Usporedbe radi, u HNK Zadar, u gradu koji ima dvostruko više stanovnika od Varaždina, krajem 2010., također prema revizijskom izvješću, bilo je zaposleno 17 djelatnika, a za njihove plaće i ostale troškove potrošeno je manje od dva milijuna kuna.
Istovremeno je za naknade po ugovorima o autorskom i umjetničkom djelu, ali i za druge troškove realizacije programa i kulturnih manifestacija izdvojeno 3,3 milijuna kuna.

Ugovorene povlastice ravnateljice

– stalni dodatak na plaću
– 20 posto dodatka na plaću zbog raspolaganja kazalištu 24 sata
– stimulativni dio plaće iznosi 1 do 3 osnovne plaće, a isplaćuje se ako kazalište ostvari vlastite prihode u iznosu većem od 1.000.000 kuna

Izvor: Izvješće o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja i poslovanja HNK Varaždin za 2008.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje