Povežite se s nama

U fokusu

Najviše plaće su u gradskim vrtićima u Krapini i Varaždinu, a najniže kod “privatnika”

Objavljeno:

- dana

PREPLAĆENE I(LI) POTPLAĆENE TETE

Jesu li tete koje rade u varaždinskim privatnim vrtićima potplaćene? To pitanje postavilo se nakon nedavnog potpisivanja novog Kolektivnog ugovora za radnike u Dječjem vrtiću Varaždin, prema kojem su plaće odgojiteljima povećane i u prosjeku iznose oko 9.300 kuna bruto.

Imaju li i druge tete u vrtićima tako dobre plaće, provjerili smo u gradskim vrtićima drugih gradova na području Varaždinske županije, ali i nama susjednih županija.

Posao je isti, ali…

S tako dobrim plaćama jedino se još mogu pohvaliti odgojitelji iz dječjeg vrtića kojem je osnivač Grad Krapina. Ovisno o godinama radnog staža, prosječna bruto plaća odgojitelja u gradskom vritću iznosi između 9.000 i 10.000 kuna bruto. U gradskom vrtiću u Koprivnici prosječna bruto plaća odgojitelja iznosi 6.648,10 kuna, dok je u Čakovcu nešto viša i iznosi 7.014 kuna bruto. Oko tih iznosa kreću se i prosječne bruto plaće teta gradskih vrtića iz pet gradova u Varaždinskoj županiji: 7.362,57 kuna (Lepoglava), 6.837,27 kuna (Ivanec), 6.637,84 kune (Varaždinske Toplice), 6.357,21 kuna (Novi Marof) i 6.198 kuna (Ludbreg). Sve su to iznosi o kojima tete iz privatnih vrtića mogu tek sanjati!

– Prosječna bruto plaća odgojitelja u Dječjem vrtiću Bajka iznosi 5.950 kuna, a u taj prosjek nisu ukalkulirani putni troškovi – odgovorili su iz tog varaždinskog privatnog vrtića, a u varaždinskom vrtiću Dječji svijet još je i niža: prosječna bruto plaća odgojitelja iznosi 5.058,61 kuna. Iz Čira-čare su poručili da su plaće poslovna tajna, a iz drugih varaždinskih privatnih vrtića na naš upit nisu ni odgovorili.

 

Proračun 2016.: za gradski vrtić Varaždin osigurano 11,3 milijuna kuna, a za privatne 5,6 milijuna kuna

Na upite o prosječnim bruto plaćama oglušili su se redom i svi “privatnici” iz Lepoglave, Ivanca, Ludbrega, Varaždinskih Toplica, Novog Marofa, ali Krapine i Koprivnice. Jedino su odgovorili iz Grada Čakovca: prosječne bruto plaće u predškolskim ustanovama kojima Grad nije osnivač iznose od 3.617 do 4.953,10 kuna. Očito je da o visinama plaća svojih teta osnivači privatnih vrtića ne žele govoriti. No, i iz dobivenih podataka sve je više nego jasno: isti posao tete u privatnim vrtićima rade za puno niže bruto plaće! 

Zašto postoje tako velike razlike u plaćama teta, a rade isti posao? Prema Odluci o utvrđivanju mjerila za osiguravanje sredstava za zadovoljavanje javnih potreba u djelatnosti predškolskog odgoja Varaždinske županije iz 2008., izdaci za zaposlene dio su ekonomske cijene programa predškolskog programa. Iz te cijene vrtić pokriva i druge troškove: izdatke za utrošeni materijal, sitni inventar, didaktički materijal, opremu, održavanje i prehranu djece. Međutim, ekonomske cijene programa gradskog i privatnih vrtića, iz kojih, dakle, idu i plaće za tete, u Varaždinu nisu iste, niti Grad Varaždin jednako sufinancira gradski i privatne vrtiće.

Temeljem dogovora koji je nedavno postignut, privatni vrtići u Varaždinu imaju mogućnost sami utvrditi ekonomsku cijenu, koja može biti između 1.360 do najviše 1.410 kuna, pri čemu Grad izdvaja 560 kuna po djetetu (povećanje od 60 kuna). Istovremeno, ekonomska cijena za gradski vrtić iznosi 1.750 kuna: roditelj plaća 700, a ostatak “pokriva” osnivač.

Već godinama Grad Varaždin izdašnije sufinancira svoj vrtić iako u njemu nema mjesta za svu djecu, a lokalna samouprava je dužna osigurati smještaj djece u vrtiće. U 2015. iz gradskog proračuna za Dječji vrtić Varaždin izvojeno je 10.758.000 kuna, a za privatne vrtiće dvostruko manje: 4.941.000 kuna. Ove godine slična priča: u proračunu je za gradski vrtić osigurano 11.300.000 kuna, a za privatne vrtiće 5.611.200 kuna.

– Grad Varaždin je osnivač dječjeg vrtića Varaždin koji je proračunski korisnik, te je tu financiranje znatno drugačije nego kod vrtića privatnih osnivača gdje su oni vlasnici. Ekonomska cijena Dječjeg vrtića Varaždin iznosi 1.750 kuna, ali je u taj iznos uključen i udio osnivača, što nije slučaj s definiranom ekonomskom cijenom dječjih vrtića privathih osnivača – objašnjavaju u Gradu.

Zadar grad primjer

Ipak, u drugim gradovima takvih razlika nema. Uzmimo primjer susjednog Novog Marofa, na čijem području uz gradski vrtić djeluju i dva privatna. Ekonomska cijena gradskog vrtića je 1.252 kuna i do tog iznosa Grad sufinancira roditeljima pohađanje djeteta u vrtić, bio vrtić privatni ili gradski. Malo dalje, u Zadru, slična situacija.
– Participacija roditelja u vrtićima kojima je Grad Zadar osnivač i vrtićima drugih osnivača je jednaka i iznosi 700 kuna, pri čemu socijalno ugrožene obitelji mogu ostvariti potporu te ih vrtić stoji od 0 do 500 kuna – izvijestili su iz Grada Zadra, u kojem su otišli korak dalje: plaće teta u gradskom vrtiću te vrtićima drugih osnivača potpuno su izjednačene i kreću se u rasponu od 7.000 do 9.000 kuna bruto!

 

Zadar: Plaće teta u gradskom vrtiću te vrtićima drugih osnivača su  izjednačene i iznose od 7.000 do 9.000 kuna bruto

– Grad Zadar, sukladno Kolektivnom ugovoru, osigurava plaće i doprinose na plaće, dio sredstava za prijevoz zaposlenika i ostale rashode za zaposlene svim zaposlenicima u vrtićima kojima je osnivač, a to su vrtići Radost i Sunce, dok je s vrtićima drugih osnivača postigao Sporazum o sufinanciranju. Grad u svom proračunu osigurava sredstva za plaće odgojiteljica u vrtićima drugih osnivača, a vrtići iz vlastitih sredstava osiguravaju plaće za ostale zaposlenike vrtića. Za plaće odgojiteljica u vrtićima drugih osnivača u proračunu je osigurano 12.400.000 kuna – poručuju. Ove godine u Sporazumu imaju 23 vrtića: privatni, vjerski i talijanski te isplaćuju plaće za 122 odgojiteljice.

Skuplji privatni vrtići?

Zaključkom Grada Varaždina od 11. veljače ove godine, ekonomska cijena privatnih vrtića može se povećati do 1.410 kuna, od čega će Grad sufinancirati povećanje u iznosu od 60 kuna (udio sufinanciranja Grada povećan je s 500 na 560 kuna). No, temeljem ove odluke neki bi privatni vrtići na području Varaždina mogli poskupjeti!
Naime, ekonomska cijena programa po kojoj su dosad, kako doznajemo, radili privatni vrtići na području Varaždina bila je 1.300 kuna. Ona je sad povišena na 1.360 kuna (udio Grada Varaždina je 560 kuna, dok  roditelji plaćaju 800 kuna).  No, vrtići sada imaju  mogućnost sami odlučiti hoće li poslovati s ekonomskom cijenom od 1.360 kuna ili će je povisiti do 1.410 kuna. U slučaju da se vrtići odluče na povećanje, odnosno, na ekonomsku cijenu od 1.450 kuna, računica je jasna: uz udio Grada od 560 kuna ostaje razlika od 850 kuna. Ako vrtić ne pronađe drugo rješenje, vrtić će za roditelje poskupjeti.  

No, hoće li u tom povećanju ekonomske cijene osnivači pronaći prostora da barem malo povećaju plaće svojim tetama?  

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje