Povežite se s nama

U fokusu

Naplata parkiranja na još sto mjesta?

Objavljeno:

- dana

Varazdin

Naplata parkiranja u Varaždinu mogla bi se proširiti na još 100 naplatnih mjesta, a besplatno parkiranje od 15 minuta na Crtoradovim naplatnim mjestima skratilo bi se na 10 minuta. Tih 10 minuta toleriralo bi se nakon plaćenog parkiranja od sat vremena.

Ova dva prijedloga uskoro bi se, nakon javne rasprave trebala naći pred gradskim vijećnicima, a rezultat su dvogodišnjih vansudskih pregovora tvrtke koja naplaćuje parkiranje i Grada Varaždina. Prošlog tjedna na varaždinskom Trgovačkom sudu zahtjev za odgađanje prvog ročišta su treći tražile obje strane.

Na koljena

Naime, dva tjedna nakon što je Crtorad otvorio podzemnu garažu na Kapucinskom trgu u prosincu 2012., vijećnici Grada Varaždina donijeli su dvije odluke kojima su, tvrdi Crtorad u tužbi podnesenoj Trgovačkom sudu u Varaždinu u veljači 2013., povrijedili ugovor o koncesiji iz 2007. te aneks u kojem stoji da Grad bez pristanka Crtorada neće mijenjati cijenu i vrijeme parkiranja te površina na kojima će se obavljati naplata. Tim odlukama, stoji u tužbi, Grad je oštetio i oštetit će tvrtku u sljedećih 30 godina za 69 milijuna kuna.

– Odluke Grada pokazale su se štetnima za nas. U godinu i pol otkako su se promijenili uvjeti naplate parkiranja, prihodovali smo četiri milijuna kuna manje. To je velik financijski udarac za tvrtku koja ima 50 zaposlenih, to nas je bacilo na koljena. Imamo velike izdatke za kredit dignut za izgradnju garaže. U razgovorima s Gradom rekao sam da ako se ovako nastavi da želim da si uzmu garažu, ali i kredit za izgradnju garaže. Nadam se da smo sada našli zajednički jezik, nikome nije u cilju sudski spor i silni troškovi. No, ako ne uspijemo, tužba i dalje stoji na sudu – kaže direktor Crtorada Tomo Ježovita. Konkretno, Crtorad je gradskim odlukama iz 2012. ostao bez oko 100 parkirnih mjesta koja su im bila dodijeljena prethodnom koncesijom. Novim odlukama bi ih trebalo vratiti. – Ne radi se samo o povećanju naplate. Na određenim mjestima pojavila se potreba među korisnicima. Uzmimo parkiralište u Zagrebačkoj ulici, preko puta hotel Turist. Prije se naplaćivalo i nije bilo gužvi, a ionako se parking nije plaćao jer su svi išli samo na kratko u ljekarnu ili na bankomat. Sada je tamo kaos. Svi parkiraju po biciklističkim stazama i to ugrožava sigurnost – pojašnjava Ježovita.

Proširenje naplate parkiranja moguće je i u Ulici Petra Krešimira, kod Prve osnovne škole te na velikom parkiralištu kod Društva Naša djeca, ali uz simboličnu cijenu od 50 lipa po satu. Ježovita kaže da su detektirali i nove lokacije “gdje gori”, odnosno gdje se stvaraju gužve, a to je naplata ispred hotela Turist i ispred ulaza u zgradu Hitne službe.

 

gradonačelnik Goran Habuš: “Traži se bolji model parkiranja, to nije vansudska nagodba.”

– Izuzetno neefikasnom pokazala su se dva besplatna sata parkiranja na Trgu bana Josipa Jelačića. Tamo se stvaraju goleme gužve zbog besplatna dva sata, a pokazalo se da oni koji doista trebaju otići na plac nemaju mjesta za parkiranje – objašnjava Ježovita.

Još jedna za Crtorad štetna izmjena koncesijskog ugovora, koju su gradski vijećnici izglasali u prosincu 2012., bila je i produljenje besplatnog parkiranja s pet na 15 minuta. U pregovorima su se dvije strane usuglasile da se ta odredba promjeni na 10 minuta besplatnog parkiranja i to nakon plaćene parkirne karte.
I dok je direktor Ježovita htio govoriti detaljima pregovora, a čini se da mu je obećano da će ispregovarano pred gradske vijećnike, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš nije htio ulaziti u detalje.

– Ne tumačim razgovore s Crtoradom kao vansudsko rješavanje spora. Traži se bolji model, jer se postojeći nije pokazao dobrim. Uskoro će se na stranicama Grada Varaždina objaviti javna rasprava i prijedlozi i to će ići pred gradske vijećnike. Htio bih da se prihvati najbolji model i da se svi oko toga usuglasimo. Pitanje parkiranja je uvijek škaljivo pitanje i, nažalost, uvijek se pretvara u političko pitanje – veli gradonačelnik. Za sudski spor težak 69 milijuna kuna kaže “da ga se ne boji”. Odvjetnici Grada su još prilikom podizanje tužbe odštetni zahtjev Crtorada nazvali apsurdnim. Tvrtka pak tvrdi da je do tog iznosa došla detaljnom analizom prihoda.

MOGUĆE NOVOSTI

1. Naplata parkiranja u Ulici Petra Krešimira, kod Prve osnovne škole, u Zagrebačkoj ulici, ispred hotela Turist i Hitne pomoći
2. Parkiralište iza Društva Naša djeca naplaćivalo bi se po cijeni od 50 lipa za sat parkiranja
3. Ukinula bi se dva sata besplatnog parkiranja, od 8 do 10 sati na Trgu bana Jelačića
4. Besplatno parkiranje trajalo bi 10 minuta i to nakon plaćenog sata, umjesto dosadašnjih 15 minuta

Izvor:
Foto: Sinisa Sovic

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje