Povežite se s nama

U fokusu

Navala na novu Zdravstvenu gimnaziju, na Elektrostrojarskoj školi zbog superodlikaša prijemni?

Objavljeno:

- dana

ZAVRŠIO LJETNI UPISNI ROK

U Varaždinskoj županiji prvi put nakon dugog niza godina učenici se neće školovati za limara, deficitarno zanimanje za kojim postoji potreba na tržištu rada.

Školovanje za limare provodi Strojarska i prometna škola Varaždin, no interes učenika za to zanimanje ove godine je bio ispod svih očekivanja.

Ništa od limara, povećane kvote za strojobravare i autolimare

–  Za limara se javilo svega dvoje učenika, a najmanje ih je trebalo šest. Zbog toga nam Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije dozvolilo upis tog zanimanja, a istodobno je povećalo kvote za zanimanja strojobravar i autolimar. Mi smo bili jedina škola u Hrvatskoj u kojoj se provodilo obrazovanje za limare po jedinstvenom sustavu obrazovanja (JMO). U Hrvatskoj limare školuje jedino uz nas i Strojarska tehnička škola u Osijeku, no ne po tom modelu, ali ni ta škola nije uspjela upisati limare – rekao je Žunar.
Na području čitave sjeverozapadne Hrvatske postoji velika potreba za limarima. 

Ove godine Hrvatska neće školovati limare: učenici ne žele upisati to zanimanje iako su plaće dobre, a posao se brzo pronalazi 

– Limari imaju i dobre plaće, no riječ je o izuzetno zahtjevnom zanimanju. Ne može bilo tko biti limar, samo učenici izuzetnih zdravstvenih sposobnosti – naveo je Žunar.
Zbog limara je razočaran, no ravnatelj Strojarske i prometne škole je zadovoljan interesom učenika za sva ostala zanimanja.
– Imali smo 1000 prijava, a ako u obzir uzmemo da je na području Županije 1751 učenik osmih razreda i da iz drugih županija na školovanje u našu županiju dolazi preko 200 učenika, onda možemo zaključiti da je svaki drugi učenik u svoju listu prioriteta uključio našu školu. Zadovoljni smo jer smo u tehničkim zanimanjima upisali učenike s jako dobrim ocjenama. Općenito, dolaze nam učenici sa sve boljim uspjehom, jača interes za strojarstvo i promet što je odraz sve boljeg stanja u gospodarstvu – zadovoljan je Žunar nakon završenih upisa.

Slobodna mjesta u sektorima poljoprivrede, tekstila i drva

Nakon ljetnog upisnog roka u prve razrede srednjih škola na području Varaždinske županije upisano je 1968 učenika.
– Za jesenski rok ostalo je još 250 slobodnih mjesta u prvim razredima i to većinom u sektorima poljoprivrede, tekstila i drva – izvjestili su iz Županije.
Slab interes učenika upravo za te sektore je i očekivan jer uvjeti rada u drvnoj, posebno u tekstilnoj i kožnoj industriji koja ima dugu tradiciju na području sjeverozapadne Hrvatske, nisu bajni. Na teške radne uvjete, izrabljivanje i potplaćenost radnika, uglavnom žena koje su zaposlene u toj branši, već je nebrojeno puno puta upozoravao i županijski vijećnik Siniša Miličić, pa ne treba biti iznenađen što se, primjerice, za zanimanje modelar obuće i kožne galanterije ove godine nije prijavio nitko.
– Lani se za to zanimanje javilo deset učenika, a ove godine nitko, pa ga neće ni biti. Imamo još nešto mjesta za zanimanja drvodjelski tehničar – dizajner, modni tehničar, stolar, soboslikar, mesar, krojač – galanterist te nešto za pekara. To su zanimanja koja se traže. Nas zovu poslodavci, iz mesnih industrija se raspituju za mesare, no što da im kažem? To su zanimanja koja učenici ne žele upisivati – rekao je Dražen Košćak, ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin.

Nakon MIOC-a prijemni i na Elektrostrojarskoj školi?

Iako se nakon gimnazije isto teško dolazi do posla, i ove je godine velika navala osmaša iz Varaždinske županije bila upravo za gimnazijske programe. Ni u Medicinskoj školi neće biti jesenskog upisnog roka. Čak je i interes za novu, specijaliziranu Zdravstvenu gimnaziju, koja starta od ove jeseni, premašio sva očekivanja, pa i ona ravnateljice Mirjane Grabar-Kruljac.
– Upisivali smo jedan razred od 24 učenika, a imali smo 233 prijavljenih, što znači da je Zdravstvenu gimnaziju upisao svaki deseti prijavljeni učenik i to s maksimalnim brojem bodova. Prezadovoljna sam! Na nama je sada da obrazovnim programom opravdamo njihova očekivanja – rekla je ravnateljica.
S velikim brojem odličnih učenika, a (pre)malo mjesta u prvim razredima mučila se i Elektrostrojarska škola (ESŠ) u kojoj je, nakon ljetnog upisnog roka, ostalo svega nekoliko mjesta za grafičare tiska, grafičare pripreme i zavarivače. Zbog sve većeg broja odlikaša, u toj školi razmišljanju o uvođenju prijemnog ispita dogodine.
– Ozbiljno razmišljam da iduće godine uvedemo prijemni ispit jer nekad učenici s prosjekom 4.5 su na kraju bolji i uspješniji od onih koji imaju prosjek 5.0 – rekao je Kos.
Zbog velike navale za upis učenika s prosjekom 5.0 ove je godine uveden prijemni ispit na popularnu matematiku gimnaziju MIOC. Hoće li druge godine isto biti i u Elektrostrojarskoj ovisi i o tome što će na to reći Ministarstvo.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje