Povežite se s nama

U fokusu

Nova ravnateljica gradskog vrtića “friška” članica gradskog SDP-a?!

Objavljeno:

- dana

KADROVIRANJE U DJEČJEM VRTIĆU VARAŽDIN

Dok se Grad Varaždin oštro obrušio na ravnateljicu privatnog vrtića koja je javno obznanila da Grad Varaždin kasni sa sufinaciranjem, o izboru novog ravnatelja gradskog vrtića Varaždin svi šute.

Nakon što je prvi natječaj bio poništen, Upravno vijeće Dječjeg vrtića Varaždin je prošli tjedan donijelo odluku o novoj ravnateljici, koju još mora potvrditi Gradsko vijeće.

Političko kadroviranje

Zašto o tome svi šute? Vjerojatno zato jer se radi o još jednom zapošljavanju po političkoj liniji. Jer, Upravno vijeće predlaže da nova ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin bude Ružica Conar, koja je trenutno zaposlena u vrtiću Bajka i koja je navodno prije samo nekoliko mjeseci učlanjena u SDP!

Na natječaj su pristigle, neslužbeno doznajemo, dvije molbe. Od ukupno sedam članova, koliko ih broji Upravno vijeće Vrtića, na sjednici održanoj u ponedjeljak 30. ožujka Ružica Conar je dobila većinu glasova. Nakon prvog natječaja to joj nije pošlo za rukom, odnosno nije dobila, navodno, potreban broj glasova. Upravo je to, neslužbeno doznajemo, bio i glavni razlog za poništenje prvog natječaja i raspisivanje novog.

Predsjednik Upravnog vijeća Popović tvrdi da ništa ne može reći zbog pravilnika

Predsjednik Upravnog vijeća Vrtića Damir Popović rekao je da preko telefona ne može davati nikakve izjave u vezi izbora novog ravnatelja.

– To meni i članovima Upravnog vijeća vrtića ne dopušta pravilnik – objasnio nam je te se pozvao na Pravilnik o pravu na pristup informacijama i rekao da uputimo službeni upit u Vrtić.

Upit smo poslali, no odgovor do zaključenja broja nismo dobili. Međutim, u Pravilniku o pravu na pristup informacijama Dječjeg vrtića Varaždin, koji je dostupan na web stranicama, nigdje se ne spominje da članovi Upravnog vijeća ne smiju davati informacije o donesenim odlukama. Štoviše, na internetskim stranicama je objavljen poziv za sjednicu Upravnog vijeća u kojem se vidi da je na dnevnom redu prijedlog odluke o izboru ravnatelja. Dakle, javna je informacija da se ravnatelj bira, ali je tajna koga će Upravno vijeće predložiti Gradskom vijeću?!

Vjeran Radelić, dogradonačelnik i donedavni predsjednik gradske organizacije SDP-a, nije pak želio govoriti o tome je li točno da je nova ravnateljica vrtića članica SDP-a učlanjena prije samo nekoliko mjeseci u tu stranku. Poručio nam je da nam može dati sve informacije što se tiče njegovog rada u Gradu Varaždinu, ali da se za informacije o članovima SDP-a obratimo Mariju Habeku, predsjedniku županijskog SDP-a i povjereniku za gradsku organizaciju SDP-a. No, njega u petak nismo uspjeli dobiti.

Kakav pritisak?

Za razliku od njih, predsjednik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak spreman je javno govoriti i ističe da Gradom Varaždinom vlada korupcija, nepotizam i klijentelizam.

– To, nažalost, nije ništa novo. Međutim, financijska situacija je sve gora, o čemu govori podatak da iz gradskog proračuna privatnim vrtićima nisu isplaćene subvencije za veljaču i ožujak ove godine. Vladajuća Kukuriku koalicija Grad vodi pogubno – ustvrdio je Stričak.

Time je zapravo komentirao obavijest koja je prošli tjedan šokirala roditelje čija djeca pohađaju privatni vrtić Bajku.

No, nije ih iznenadilo to što bi teta Ružica mogla otići i preuzeti vođenje gradskog vrtića. Tu informaciju ionako nisu imali. Roditelji su ostali šokirani kad su pročitali obavijest u kojoj se navodi da bi ih vrtić uskoro mogao koštati 500 kuna više jer Grad Varaždin kasni s isplatama subvencija.

Grad  Varaždin: 500 kuna po djetetu za veljaču i ožujak isplatit ćemo privatnim vrtićima do 10., odnosno oko 15. travnja

– Ako Grad neće izvršiti sufinanciranje za veljaču prema vašoj djeci do 10. travnja 2015., bit ćemo primorani razliku uplate u iznosu od 500 kuna potraživati od vas, roditelja kako bi se funkcioniranje i rad vrtića mogao održati – piše između ostalog u obavijesti koja je sredinom prošlog tjedna osvanula na oglasnoj ploči vrtića Bajka, a o čemu su nas obavijestili ogorčeni roditelji.

Naime, svakog mjeseca roditelji iz svoj džepa za boravak djeteta u privatnom vrtiću u Varaždinu plaćaju 800 kuna, dok razliku do pune ekonomske cijene (koja iznosi 1.440 kuna), s 500 kuna sufinancira Grad Varaždin, a ostalo osigurava osnivač. Posljednja uplata koja je stigla na račune privatnih vrtića bila je za siječanj, a ona je isplaćena, kako doznajemo, sredinom prošlog mjeseca.

– Sredstva za veljaču privatnim dječjim vrtićima isplatit će se sasvim sigurno prije 10. travnja, a za ožujak oko 15. travnja, odnosno na isti način kao i tijekom cijele 2014. godine – poručuju u priopćenju iz Grada Varaždina u kojem su i javno prozvali ravnateljicu Bajke Jadranku Stanković da samo širi paniku i vrši pritisak na gradsku upravu, te su je pozvali da “dokumentira komunikaciju s gradskim upravnim odjelima ili službenicima u kojoj traži informaciju o terminima plaćanja, onako kako su to učinili ravnatelji nekoliko privatnih vrtića u Varaždinu”.

– Također, skrećemo joj pažnju kako u članku 48. Zakona o predškolskom odgoju stoji da je sredstva za funkcioniranje djelatnosti dužan osigurati osnivač i ukoliko je on zbog bilo kojih razloga imao nenaplaćena sredstva trebao je ući u pregovore oko naplate (kao što su to učinili neki privatni dječji vrtići u Varaždinu), a ne svoje nedjelovanje prebaciti na krajnjeg korisnika, čime direktno ugrožava prava djece i roditelja – poručili su iz Grada.

Kakav pritisak?

No, iz vrtića Bajka poručuju kako nisu oni ti koji ugrožavaju prava djece i roditelja, poreznih obveznika.

– Kako Grad Varaždin sufinancira djecu u vrtiću, a ne privatne vrtiće, logičan postupak bio je obavijestiti roditelje. Žao nam je što je došlo do izostanka sufinanciranja djece za veljaču i ožujak od strane Grada te razumijemo da je situacija u Gradu ozbiljna i upravo iz tog razloga obavještavamo roditelje o svim mogućnostima – poručuju iz Bajke u kojoj priznaju da nisu u potpunosti shvatili zašto ih upućuju na spomenuti članak i smatraju da su ga krivo protumačili.

– Kao osnivač Bajka osigurava sredstva i zato će u slučaju da Grad prekine sa sufinanciranjem djece biti primorani poslovati s višom cijenom. U tom slučaju zaista ne razumijemo tko ugrožava prava djece i roditelja koji imaju pravo biti informirani – zaključuju u Bajci.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje