Povežite se s nama

U fokusu

Novi centar od 1.500 kvadrata će imati kuhinju za čak 1.000 obroka

Objavljeno:

- dana

NAPOKON

Započeli su pripremni radovi za Caritasov centar Varaždinske biskupije, u vrijednosti 12 milijuna kuna.

U budućem će centru, na 1.500 kvadrata, Caritas objediniti svoje djelatnosti: pučku kuhinju sa svim pratećim objektima za skladištenje, hladnim komorama, odjelom za odjeću i obuću te onim za osobe s invaliditetom – na kojemu bi se nabavljala medicinska pomagala i oprema potrebna invalidima.

Od ideje do početka realizacije Caritasovog centra prošlo je cijelo desetljeće. Još za vrijeme vlade Zlatka Mateše, 2005. godine, potpisan je ugovor s tadašnjim gradonačelnikom, Hrvojem Vojvodom, prema kojemu je Grad trebao u roku tri godine dodjeliti parcelu za izgradnju takvog centra. Potom su prije šest godina Biskupija, Grad Varaždin i Županija – financirali kupovinu zemljišta. Tako je nakon 24 godine podstanarstva u 400 kvadrata Glazbene škole napravljen prvi korak k izgradnji centra.

Još 4 milijuna kuna

Ali, s “drugim“ se čekalo još šest godina, do danas. Pregovaralo se, nekoliko puta se mijenjale lokacije, idejni projekti…
– Konačno smo uspjeli dobiti parcelu na Banfici. Uslijedilo je prikupljanje potrebne dokumentacije, raspisan natječaj za izvođača, izabrali najpovoljnijeg, potpisali ugovor i gradnja može početi – priča nam Ante Šola, ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije. I tako je nakon deset godina napokon ograđeno 6.300 kvadrata zemljišta na kojemu su u tijeku pripremni radovi za budući Caritasov dom.

Tako će se Centar napokon preseliti iz Glazbene škole, koja je s vremenom sve teže zadovoljavala potrebne uvjete.
 – Prostor nije bio adekvatan kako po veličini niti kapaciteta restorana pa je Biskupija za one o kojima brinemo – stare, nemoćne, bolesne, invalide, beskućnike. Želimo napraviti centar s pučkom kuhinjom kapaciteta 1.000 obroka dnevno. Iako to sad nije potrebno i nadamo se da niti neće biti, moramo misliti na budućnost. Rado bih da se broj smanjuje, ali on će, se sudeći prema tendencijama, povećavati – govori Ante Šola.

Prema svemu sudeći, uz dosad prikupljenih 12 milijuna, za kompletno dovršenje projekta trebat će dodatnih tri do četiri milijuna kuna.
– Varaždinska biskupija će od sredstava koje prima od države izdvojiti određeni dio novca – koji se već nekoliko godina namjenski prikuplja putem župa za gradnju Caritasovog centra – veli Šola, ujedno pozivajući da sve koji mogu da pomognu.

– Je li moglo prije? Jest. Možda bi nam lakše bilo i doći do novca. Moramo zahvaliti svima koji bilo kojom kunom pomažu rad Caritasa, a pozivamo sve koji mogu, a dosad to nisu učinili, da nam pomognu –  apelira Ante Šola i dodaje kako siromašni nisu briga samo Crkve i Caritasa nego cijele zajednice. Ako će gradnja ići prema ugovorenim rokovima, prvi ručak u novom centru korisnici Caritasa trebali bi blagovati u jesen 2017. godine.

KORISNICI

U Caritasovoj se pučkoj kuhinji dnevno podjeli oko 300 obroka. Registriranih korisnika je 289 plus desetak, dvadestak „namjernika“.
Polovica njih jede u kuhinjskom restoranu dok oni drugi obroke nose doma. Kvaliteta obroka je povećana – na meniju je svakodnevno juha od svježeg povrća, glavno jelo s prilogom. Za desert uglavnom voće – mandarine ili jabuke, zahvaljujući tome što su preko Ministarstva poljoprivrede uspješno iz EU fondova „povukli“ novac za financiranje voća. Širom biskupije samo je ove godine plasirano oko 200 tona mandarina i jabuka.

PROBLEM

Pučku kuhinju, uz Biskupiju, financira Grad – s 25 tisuća kuna mjesečno, dakle 300 tisuća kuna godišnje, i Županija s pet tisuća. I dok je Grad novac osigurao u proračunu, Županija će tek u travnju raspisati natječaj za sufinanciranje. Dakle, nitko ne može predvidjeti koliko novca će Županija pomoći u prehrani siromašnih. – Treba istaknuti da su pučke kuhinje u nadležnosti gradova i više od 90 % korisnika je s područja grada, ali Županija podupire i sufinancira pučku kuhinju prema svojim mogućnostima pa će tako biti i ove godine ukoliko se jave na natječaj – odgovoreno je iz Županije.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje