Povežite se s nama

U fokusu

Žene velikoga srca: Marija, Dunja i Stana iz Udruge “Zipka” otkrivaju zašto je lijepo biti udomitelj

Objavljeno:

- dana

UDRUGA UDOMITELJA “ZIPKA”

Udruga udomitelja Zipka na varaždinskom području djeluje više od desetak godina, a nedavno su svoj rad odlučili podići na jednu višu, profesionalniju razinu.

Zahvaljujući trogodišnjem projektu pod nazivom “Za kvalitetno udomiteljstvo” dobili su sredstva od resornog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te zaposlili mladu osobu na puno radno vrijeme i svojim članovima ali i široj javnosti pružili nove besplatne socijalne usluge kroz savjetovanje o roditeljstvu.

Dinamično, izazovno i kreativno

O radu udruge razgovarali smo s njihovim članicama u prostorijama koje udruga koristi u bivšem centru “Tomislav Špoljar”. Tajnicu udruge Stanu Vereš ne treba posebno predstavljati. Kao dugogodišnja psihologinja varaždinskog Centra za socijalnu skrb krajem prošle godine dobila je UNICEF-ovu nagradu “Prijateljica djece”, a ovih je dana njezino ime istaknuto i na popisu kandidata za županijsku nagradu. Iako je nedavno otišla u mirovinu, i dalje je aktivna u udruzi Zipka, s obzirom da je najviše radila upravo s udomiteljima. U udruzi je aktivna i potpredsjednica Marija Igrec. Pored svoje dvoje djece, prije 13 godina odlučila je steći licencu udomitelja i u svoj dom prihvatiti djecu bez roditeljske skrbi. Trenutačno je kod nje četvero djece u dobi između deset i šesnaest godina.

Svake srijede organiziramo savjetovalište koje je prvenstveno namijenjeno udomiteljima

– Željela sam što više djece u svome domu i da nekome time pomognem – govori nam o svojoj motivaciji za udomljavanje. Objašnjava nam kako u okviru novog projekta  svakog ponedjeljka u prijepodnevnim satima sudjeluje u radu info-pulta putem kojeg zainteresiranim građanima daju informacije o tome što je sve potrebno da bi netko postao udomitelj i kako to sve izgleda u praksi.

– Na sličan način svake srijede organiziramo savjetovalište koje je prvenstveno namijenjeno udomiteljima, ali nam se mogu obratiti i građani koji možda imaju problema u odnosu s djecom pa bi im dobro došao neki savjet ili barem da se nekome povjere i podijele svoje brige – govori ona. Pored svega, jednome mjesečno organiziraju grupu podrške za udomitelje koje su vrlo popularne i udomitelji rado dolaze kako bi podijelili svoja iskustva, probleme ili neke nedoumice.

Treći član tima je mlada socijalna radnica Dunja Ivić, koja je ranije na volonterskoj bazi surađivala s udrugom te joj je to bila odskočna daska za prvo zaposlenje. Od početka godine u udruzi je zaposlena na puno radno vrijeme, a njezina glavna zadaća je vođenje radionica za udomljenu djecu. Krenuli su s dvije grupe, jednom u Varaždinu i drugom u Majerju. Ciklus se sastoji od deset radionica te će nakon završetka prvih grupa dalje formirati nove skupine.

– Pokušavamo s djecom raditi na kreativan i zabavan način obrađujući teme koje su njima bitne. Primjerice, kako efikasno učiti, komunikacijske vještine, kako izgraditi  samopoštovanje i samosvijest, nenasilno rješavanje sukoba, braingym i slično. Sve radimo kroz igru, aktivnosti, crtanje, vođene fantazije tj. kroz široki spektar metoda i djeca odlično reagiraju, nitko na kraju sata ne želi kući – govori nam Dunja uz osmijeh.

Uskoro zapošljavanje novih ljudi

Sljedeći će ciklus obuhvatiti djecu s intelektualnim poteškoćama pa će u radionicama biti angažirana kolegica defektolog. Također planiraju uskoro zaposliti još ljudi kroz program javnih radova, s obzirom da su im u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje rekli da zadovoljavaju sve uvjete za ovaj oblik zapošljavanja.

S obzirom da je nedavno završila fakultet i odradila stručni staž u Centru za socijalnu skrb, Dunja je vrlo zadovoljna svojim zaposljenjem u udruzi te se nada da će projekt na kraju godine dobiti pozitivne ocjene kako bi i dalje dobio sredstva za financiranje.

– Rad u udruzi je zanimljiv, dinamičan, izazovan, nepredvidljiv i kreativan, nikad nije dosadno i svaki dan nešto novo naučim. Ne postoji neka špranca po kojoj radiš nego je svaka situacija nova i nepredvidljiva – opisuje Dunja svoje radno mjesto.

Također napominju da se u Varaždinu u petak, 17. ožujka, održava simpozij Povodom Svjetskog dana socijalnog rada. U programu će sudjelovati i Dunja Ivić koja će s kolegicom predstaviti rad udruge s udomljenom djecom i mladima kroz integrirani pristup.

– Sad kad imamo zaposlenu osobu na puno radno vrijeme možemo lakše i brže realizirati i druge svoje projekte. Općenito rad udruge je podignut na ozbiljniji nivo – govori Stana Vereš ističući kako su oni jedina udruga udomitelja u Hrvatskoj koja je prije nekoliko godina osigurala prvu stambenu zajednicu za udomljenu djecu koja izlaze iz sustava socijalne skrbi pa im se na taj način želi olakšati snalaženje u životu. Prvi je stan otvoren u Varaždinu i u njemu trenutačno žive dvije djevojke, od kojih jedna radi, a druga studira. Drugi prostor trebaju otvoriti u Petrijancu, ali ga trebaju još opremiti pa sada i u to ulažu dosta napora i energije.

 

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje