Pin it
Početna Aktualno Novosti Otkazi u Hidroingu

Varaždinska tvrtka s 59-godišnjom tradicijom u težoj je situaciji nego ikad

Otkazi u Hidroingu

U posljednjih godinu i pol, broj zaposlenih u Hidroingu smanjen za 25, a ukoliko se ubrzo ne pokrene investicijska aktivnost, moguća su daljnja otpuštanja.

Gospodarska kriza najviše je zahvatila upravo građevinski sektor. Brojne tvrtke su propale, otišle u stečaj ili su pred stečajem, mnogo je radnika završilo na burzi... Malobrojne tvrtke koje uspješno posluju pogođene su velikim dumpingom cijena, a kako se čini, izlaz iz krize ove godine još nije na vidiku.

Ministar Vrdoljak uputio je kritiku građevinskom sektoru kada je nedavno boravio u Varaždinu rekavši kako je taj sektor imao svoju priliku koju nije iskoristio, a sada u novim tržišnim uvjetima ne zna se prilagoditi novonastaloj situaciji. Jedan od primjera očito loše prilagodbe na recesijske uvjete u građevinskom sektoru je i varaždinski Hidroing s 59-godišnjom tradicijom.

U toj je tvrtci u posljednjih godinu dana broj zaposlenika smanjen za 25, a trenutno je u Hidroingu zaposlen 121 radnik.

Dobili otpremnine

hoće li Hidroing opstati, ovisi o nastavku zaustavljenih radova na PS Kneginec?

- Dio je na vlastiti zahtjev raskinuo radni odnos, dio je otišao u starosnu i prijevremenu mirovinu, a sedam radnika je dobilo poslovno uvjetovani otkaz, uglavnom zbog zatvaranja stare nefunkcionalne betonare, odnosno smanjenja obujma radova u graditeljstvu – objasnio je direktor Hidroinga Ivan Trubić, dodavši kako su radnici kojima je prekinut radni odnos zbog poslovno uvjetovanog otkaza dobili zakonom propisane otpremnine, odnosno trećinu bruto plaće radnika, pomnoženu s brojem godina neprekidnog rada u Hidroingu. Istaknuo je i kako trgovačko društvo Hidroing d.d. Varaždin postoji 59 godina te je kao graditeljska tvrtka poznata i priznata u ovom dijelu Hrvatske, no kako direktno ovisi o investicijskoj aktivnosti koja je u konstantnom padu, jako je pogođena ovom recesijom.
 
- Mali broj investicija uz preveliki broj graditeljskih tvrtki koje traže posao uzrokuje drastičan pad cijena gradnje i do 30 posto u roku od tri godine, uz stalni rast ulaznih cijena goriva, građevinskog čelika i slično ne može se ne očekivati drastično smanjenje broja zaposlenih u graditeljstvu – smatra Trubić te dodaje da ako se ubrzo ne pokrene investicijska aktivnost, moguće je i daljnje otpuštanje.
 
- Vjerujem da je ista situacija u svim graditeljskim tvrtkama, a za Hidroing je bitno i to da li će se nastaviti već ugovoreni radovi na PS Kneginec, koji su u siječnju 2012. zaustavljeni zbog teškoća u financiranju tog projekta.

Nisu bili u blokadi nikad do početka krize 

- Hidroing u posljednjih 25 godina nikad nije bio u gubitku, do početka ove krize. Glavni uzrok poslovanja s gubitkom je, dakle, izuzetno teška kriza u graditeljstvu, zbog enormnog pada broja investicija. Primjerice, prema podacima HGK, u posljednjih 30 mjeseci hrvatsko je graditeljstvo zabilježilo pad vrijednosti radova od 40 posto, dok je ukupni broj radnika smanjen za 25.000, odnosno 23 posto. Negativno poslovanje može imati i opravdanje, ako se do završetka krize sačuva osnova tvrtke te se u novim okolnostima ponovno vrati dobrom poslovanju. Što se tiče pada vrijednosti dionica, naše dionice nisu nikada bile izlistane na burzi i kao takve nisu ni imale promet. Što se tiče nominalne vrijednosti dionica, ona se može u određenim slučajevima korigirati, ali ona nije mjerodavna na tržištu. Uostalom nije mi poznata ni jedna graditeljska tvrtka koja je izlistana na burzi, dakle, kod koje je poznata tržna vrijednost, a da nije doživjela pad vrijednosti dionica u ovom kriznom razdoblju – rekao je Trubić, dodavši kako vjeruje da će se planovi Vlade o pokretanju investicija ostvariti, jer samo tako i u tom slučaju opstat će graditeljstvo u Hrvatskoj.

Županija nadgleda, ali ne upravlja

S obzirom na to da je 25,3 posto dionica Hidroinga u vlasništvu Varaždinske županije, i njih smo pitali za komentar teške situacije u toj tvrtci. U Županiji kažu kako županijska upravna tijela prate rad i poslovanje Hidroinga te predlažu odgovarajuće mjere, ali kako samo upravljanje poslovanjem nije u njihovoj nadležnosti. Vjeruju kako Uprava čini sve da prevlada postojeće poteškoće. Unatoč tome, dionice Hidroinga željeli su prodati, no nitko ih nije želio kupiti.
 
- Odluka o prodaji donesena je još 2010. godine te je u tom smislu i u proračunu planirano ostvarenje primitaka od prodaje dionica trgovačkih društava za kojima prestaje javni interes Varaždinske županije, sukladno zakonu i odlukama Županijske skupštine, među kojima je i Hidroing d.d. Varaždin. Inače, Hrvatske vode pokrenule su prodaju svojih dionica po nominalnoj cijeni, no prema informacijama kojima raspolažemo, uspjele su prodati mali postotak dionica – kažu u Županiji.
 
Inače, prodajom dionica Hidroinga i PZC-a Varaždinska županija namjeravala je pokriti proračunski manjak u 2011. godini. - Međutim, otežana gospodarska situacija rezultirala je manjkom interesa za dionice PZC-a te usprkos dosad tri održane dražbe, prodaja nije realizirana. Postupak prodaje predmetnih dionica nastavlja se i u ovoj godini po smanjenoj cijeni sve do njezine realizacije – izvijestili su iz Županije.
Ispiši članak

Komentari

učitavam komentare...
 (prije 23 sata 24 min)

Četvrtak
17.04.2014
3°C   4°C

 (upravo objavljeno)

Petak
18.04.2014
1°C   13°C

 (upravo objavljeno)

Subota
19.04.2014
5°C   15°C

 (upravo objavljeno)

Nedjelja
20.04.2014
7°C   14°C

Valuta Kupovni Srednji Prodajni
CHF 6.242711 6.261495 6.280279
EUR 7.595506 7.618361 7.641216
USD 5.488876 5.505392 5.521908
Valuta Kupovni Srednji Prodajni
GBP 9.220085 9.247828 9.275571
JPY 5.364815 5.380958 5.397101
CAD 4.989493 5.004507 5.019521

Prijava