Pin it
Početna Aktualno Novosti Štiti se gradska vlast umjesto zdravlja građana, a otpad se i dalje nelegalno zbrinjava

EKO STOŽER MINISTRU ZMAJLOVIĆU

Štiti se gradska vlast umjesto zdravlja građana, a otpad se i dalje nelegalno zbrinjava

Politički motivirano, skandalozno i protuzakonito rješenje - tako je Eko stožer opisao ponovno dopušteno baliranje i skladištenje otpada u Brezju. Nakon što je organizirao prosvjed u Brezju kojim su pokušali izraziti svoju zabrinutost zbog nezakonitog zbrinjavanja otpada, poslali su i pismo Mihaelu Zmajloviću, ministru zaštite okoliša. Pismo donosimo u cijelosti.

"Poštovani gospodine ministre,
kao  ekološki stožer koji je okupio nekoliko varaždinskih građanskih udruga i inicijativa s nestrpljenjem i građanskim povjerenjem očekivali smo da će Inspekcija zaštite okoliša i Vaše ministarstvo napokon početi provoditi zakon i da će 11. rujna, kada je istjecalo privremeno produženje dozvole za baliranje, konačno jednom zasvagda zabraniti protuzakonito, nemoralno, štetno i po građane i okoliš opasno baliranje i gomilanje baliranoga otpada na samom ulazu u grad Varaždin.

Nadali smo se da će konačno postati izvršno rješenje Vaše inspekcije još iz lipnja mjeseca, koje je trebalo postati izvršno nakon pet dana. To je rješenje, dan prije nego je trebalo postati izvršno nekim čudom, nakon sastanka u ministarstvu koje uopće nije nadležno za zaštitu okoliša (Ministarstvo gospodarstva) i kojem je predsjedavao potpredsjednik Vlade g. Čačić stavljeno izvan snage. Na tom sastanku donesena je i jedna skandalozne, s upravnoga i pravnoga stajališta, protuzakonita Promemorija, koja ima elemente krivičnoga djela jer su se sudionici toga sastanka obvezali napraviti nešto za što uopće nemaju ovlasti.

Želeći da rješenje konačno postati izvršno ne nakon 5 dana kako je trebalo nego nakon 105 dana, neposredno prije toga, u sezoni najvećih vrućina i sparina kada je smrad s nelegalne deponije nepodnošljiv organizirali smo i prosvjed upozorenja, na kojem smo, mirno i dostojanstveno izrazili svoju građansku zabrinutost i otpor ovakvom nezakonitom zbrinjavanju otpada.

Umjesto da, dakle, konačno postane izvršno Vaše rješenje o zabrani daljnjega odlaganja na Brezju u Varaždinu, dočekalo nas je politički motivirano, skandalozno, protuzakonito i ničim objašnjivo rješenje kojim se ponovno, po treći, put dopušta dalje baliranje i skladištenje otpada bez zadovoljavanja bilo kakvih tehničkih, ekoloških, infrastrukturnih, urbanističkih i drugih uvjeta. Pritom se kao glavni razlog dozvole da se i dalje protuzakonito zbrinjava otpad navodi da je grad poduzeo određene mjere za rješenje problema. To cinično opravdanje vrijeđa zdravi razum i neposredno ismijava muke i tegobe koje građani Varaždina, naročito oni u blizini nelegalne deponije, svaki dan osjećaju. Jer ako Vi ne samo opravdavate nego i honorirate protuzakonitosti u zbrinjavanju okoliša, unatoč rješenjima svoje Inspekcije, time što je grad nešto poduzeo u srpnju, onda Vas pitamo kako to da se niste upitali što je gradonačelnik s gradskom vlašću radio punih 9 mjeseci, od studenoga do srpnja i zašto nije ranije raspisao natječaje???

Onda Vas podsjećamo da je gradonačelnik uvijek unaprijed znao i objavljivao sadržaje Promemorije i rješenja Vaše inspekcije prije nego su donesene? Onda Vas podsjećamo da je u blizini Brezja sagrađena prva hrvatska MBO tvornica, s kojom gradonačelnik ne želi surađivati, unatoč ugovornim obvezama (mogući kazneni postupak na to ne može utjecati). Mi se ne miješamo u razgovore grada i vlasnika MBO tvornice, samo želimo upozoriti da gradonačelnik već i javno ističe da s njima ne želi surađivati ali istodobno Vas uvjerava da nema drugoga izlaza nego protuzakonito balirati i gomilati otpad.

Gospodine ministre, Vaš kolega Jovanović raspustio je cijeli razredni odjel učenika, mladih ljudi, i zabranio im da završe školovanje koje su htjeli upisati jer je štitio zakonitost. Vi ste naložili gradonačelniku Zagreba da se hitno pronađe rješenje i deblokira deponija, koja je imala dozvolu i u postupku je sanacije. Pitamo Vas kako to da Vi ne štitite zakonitost djelovanja u osjetljivom području zaštite okoliša? Štitite li Vi zdravlje građana i čistoću okoliša ili štitite gradsku vlast koja je iz iste političke skupine kojoj i Vi pripadate? Vaša cinična i uvredljiva opravdanja nisu pravi razlog zašto Inspekcija gazi svoja vlastita rješenja!

Mi ne tražimo od Vas da ukidate rješenja kao ministar Jovanović, da nalažete kao u slučaju Jakuševac, mi samo tražimo da konačno poštujete i učiniti izvršnim rješenje svoje vlastite Inspekcije.

Ako to ne učiniti u roku od nekoliko dana, ako se ne počne sanirati nelegalna deponija, ako snagom zakona i drugih akata ne naložite gradskim vlastima da počnu djelovati na dobrobit građana i okoliša, bit ćemo prisiljeni poduzeti mjere kojim ćemo hrvatskoj javnosti ali i Europi pokazati kako sramotno, skandalozno i štetno upravljate Ministarstvom i Inspekcijom, kako kršite zakone i norme zaštite okoliša i kako neposredno izvrgavate opasnosti građane našega grada."

Ispiši članak

Komentari

učitavam komentare...
 (prije 2 sata 13 min)

Petak
18.04.2014
3°C   16°C

 (upravo objavljeno)

Subota
19.04.2014
7°C   8°C

 (upravo objavljeno)

Nedjelja
20.04.2014
8°C   12°C

 (upravo objavljeno)

Ponedeljak
21.04.2014
8°C   16°C

Valuta Kupovni Srednji Prodajni
CHF 6.239849 6.258625 6.277401
EUR 7.594521 7.617373 7.640225
USD 5.479848 5.496337 5.512826
Valuta Kupovni Srednji Prodajni
GBP 9.224488 9.252245 9.280002
JPY 5.369429 5.385586 5.401743
CAD 4.980014 4.994999 5.009984

Prijava