Povežite se s nama

U fokusu

Obećanje propalo brzo nakon izbora: ništa od (do)gradnje škola, ali i bolnice!?

Objavljeno:

- dana

FIJASKO

Samo 10-ak dana od parlamentarnih izbora na kojima je župan Predrag Štromar izborio saborski mandat propalo je jedno od njegovih glavnih predizbornih obećanja: izgradnja škola u Svetom Iliji i Ključu te dogradnja škola u Martijancu i Ivancu, a po svemu sudeći, ništa neće biti ni od dogradnje Kirurgije varaždinske Opće bolnice po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP).

U ponedjeljak 23. studenog je održano otvaranje ponuda za dogradnju Kirurgije. Koliko je ponuda stiglo službeno nismo doznali.

Gdje su ponude?

U Varaždinskoj županiji pojašnjavaju da, prema Zakonu o javnoj nabavi, ti podaci nisu dostupni javnosti. No, neslužbeno doznajemo da se, zapravno, nije imalo ni što otvarati jer nije stigla nijedna ponuda! Isti scenarij odigrao se i tjedan dana prije, u ponedjeljak 16. studenog. U Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) bilo je zakazano otvaranje ponuda u postupku javne nabave odabira privatnog partnera za gradnju, dogradnju, opremanje, održavanje i upravljanje školama po modelu JPP-a, ali nije zaprimljena nijedna ponuda zbog čega će postupak javne nabave biti poništen.
Na to da postoje veliki problemi oko pronalaska privatnog partnera Regionalni tjednik upozorio je u rujnu, nakon sjednice Županijske skupštine. Županijski vijećnik HDZ-a Anđelko Stričak rekao je kako ima informacije da su dvije tvrtke, jedna francuska i jedna austrijska, odustale od projekta dogradnje Kirurgije, a župan Predrag Štormar to nije dematnirao.

Rokovi su se stalno pomicali, a župan je tvrdio da projekti nisu dovedeni u pitanje

– Problem je što strani investitori nisu zainteresirani za hrvatski model (iz)gradnje JPP-a. U inozemstvu privatni investitor ima novce koje ulaže u gradnju, a kod nas se pojavi čovjek s tačkama i lopatom te iskaznicom HNS-a, a onda župan ide u HBOR srediti kredit koji ne uspije srediti jer je preskup, netransparentan i na rubu zakona. Dakle, HNS i SDP i na nacionalnoj “peru ruke” od modela JPP-a – rekao je Stričak.
Očito je da se već ranije znalo da neće biti ništa od projekta dogradnje Kirurgije, ali i škola po modelu JPP-a. Međutim, vladajućoj koaliciji nije bilo u interesu s time prije izbora izlaziti u javnost. Sada, ni dva tjedna nakon izbora, iz Varaždinske županije iznenada obaviještavaju da nije stigla nijedna obvezujuća ponuda za škole jer zainteresirane tvrtke od banaka nisu uspjele ishoditi pismo namjere, dakle, dokaz da će im odobriti kredit za gradnju objekata.
– Projekt neće završiti zbog stava poslovnih banaka i njihove nespremnosti za poticanje rasta gospodarstva. Međutim, ravnomjeran razvoj školstva ostaje prioritet, a izgradnja i dogradnja škola u Ivancu, Svetom Iliji, Martijancu i Ključu kapitalni projekti – poručio je Štromar.

Župane, zašto ne priznate?

Je li župan obmanuo javnost? Birače koji su za njega glasali? Rokovi za dostavljanje dokumenata za nadmetanje u postupcima (do)gradnje škola i Kirurgija po modelu JPP-a stalno su se pomicali, a on je uporno tvrdio da dogradnja škola i Kirurgije nije dovedena u pitanje. To tvrdi čak i sada.
– U sljedećih deset dana utvrdit ćemo način na koji ćemo dalje nastaviti s ovim projektom i o tome obavijestiti javnost. Postoji mogućnost da se s nekim objektima manje procijenjene vrijednosti ulaganja dalje ne ide u JPP te ćemo za njih izvidjeti sve mogućnosti financiranja u okviru programa energetske učinkovitosti ili vlastitim proračunskim sredstvima. Kao mogućnost uvijek postoji ponavljanje postupka nadmetanja jer je činjenica da je JPP model uz pomoć kojeg se privatno ulaganje može jako dobro iskoristiti za javnu korist. U školstvu, svi izračuni pokazuju da je taj model 15 posto povoljniji od klasičnog modela ulaganja – poručili su iz Županije.
Županijskom vijećniku HDZ-a Stričaku nije jasno zašto župan jednostavno ne prizna da je pogriješio.
– Zašto ne prizna da je model gradnje i dogradnje škola propao, a ne da sada za sve krivi banke – rekao je Stričak.
Čini se da će sjednica Županijske skupštine biti itekako zanimljiva.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje