Povežite se s nama

U fokusu

“Od jeseni bez novih minusa”

Objavljeno:

- dana

OPĆA BOLNICA VARAŽDIN

Opća bolnica Varaždin još uvijek svaki mjesec posluje s 1,7 milijuna kuna manjka, a tako bi trebalo biti do jeseni, kada bi napokon, zahvaljujući novom modelu financiranja, trebala prestati stvarati nove gubitke. Istaknuo je to Mladen Smoljanec, sanacijski upravitelj prošli tjedan na sjednici Županijske skupštine.

Bolnica je uspjela prepoloviti ukupni manjak s kojim je prije godinu i pol ušla u sanacijski postupak: ostvareno je gotovo 127 milijuna kuna viška prihoda, pa je ukupni manjak na kraju 2014. iznosio 86,4 milijuna kuna. To se dogodilo jer je HZZO na temelju asignacijskih ugovora podmirio obveze za lijekove, potrošne medicinske materijale, hranu, energiju i ostalo, koje su dospjele do 31. prosinca 2013. Problem je što se i dalje stvaraju novi gubici.
– Kada bismo izuzeli asignaciju i sanaciju iz prihoda, manjak u 2014. iznosio bi 54,7 milijuna kuna, što bi bilo 3,2 milijuna ili šest posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to zbog smanjenja visine limita bolnice. Rezultat bi bio za 9,5 milijuna kuna bolji da Oktal Pharma i Phonenix farmacija nisu uknjižile zatezne kamate – naveo je Smoljanec u izvješću.

 

Krtanjek (HDZ) upitao nisu li uštede nauštrb pacijenata, Smoljanec to oštro opovrgnuo

U ovoj godini će se svim bolnicama, pa tako i varaždinskoj, postepeno plaćati sve više, odnosno po učinku. – Sredstva se određuju svaka dva mjeseca na temelju faktura, tako da će se prvo plaćati 75 posto stvarno obavljenih usluga i potom će se taj postotak postupno povećavati do 100 posto. Prema tim izračunima, do rujna bi nam trebalo biti plaćeno sve što je obavljeno i što se potroši, čime bi mjesečno poslovanje trebalo biti pozitivno. Sljedeće godine ćemo početi vraćati obaveze iz 2014. i 2015. godine – rekao je Smoljanec.
Bolnički izdaci su lani smanjeni za 9,4 milijuna kuna, a vijećnici su primijetili da je istovremeno u bolnici bilo pet posto više pacijenata. – Pacijenata bilo više, ali je tri milijuna kuna manje potrošeno za posebno skupe lijekove, 3,5 milijuna kuna za lijekove, manje je potrošeno i za živežne namirnice te sve ostalo. To ukazuje da se radi o uštedama nauštrb pacijenata – rekao je Josip Krtanjek, vijećnik HDZ-a.

Smoljanec je to oštro opovrgnuo. – Ni u jednom slučaju se nije štedjelo na pacijentima. Uštede su nastale zbog racionalnije potrošnje i kontrole. Sada se za svaku tabletu zna kamo ide i gdje se potroši – rekao je.
U vezi spajanja četiriju odjela – Zaraze, Urologije, Očnog i Otorine – u varaždinskoj i čakovečkoj bolnici, sanacijski upravitelj je rekao da će proces početi postupno, sukladno dogovoru s Ministarstvom zdravlja. (vms)

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždinska županija, Mali Bukovec i Bukotermal kreću u realizaciju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i njihova tvrtka Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru i druge u Hrvatskoj.

Bukotermal je, naime, ostvario i posljednji uvjet da se krene u realizaciju ovog najvećeg projekta u povijesti Varaždinske županije: potpisan je ugovor s INA-om o kupoprodaji zemljišta na kojem se nalazi bušotina Lunjkovec-1, čime su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi.

– Riječ je o čestici koja je izrazito važna jer se na njoj nalazi bušotina Lunjkovec-1 koja će u proizvodnji električne energije služiti kao utisna bušotina za povrat ohlađene vode natrag u geotermalni rezervoar, odnosno u geotermalno ležište. Riješeni imovinsko-pravni odnosi sada omogućuju projektiranje i ishođenje građevinske dozvole za izgradnju geotermalne elektrane, vrelovoda te pripadajućih naftno-rudarskih, elektro-energetskih i strojarskih objekata. Također, kupnja ovog zemljišta je važna i za projektiranje te ishođenja lokacijskih, naftno-rudarskih i građevinskih dozvola za nove parove proizvodno–utisnih bušotina, jer se upravo na tom zemljištu planiraju dvije nove utisne bušotine – navodi direktor Bukotermala Alen Požgaj.

Ovo važno ulaganje se pokreće nakon što su istraživanja potvrdila da se na eksploatacijskom polju Lunjkovec – Kutnjak na dubini od 2.345 metara nalazi nalazište geotermalne vode topline 142 stupnja Celzija, što je odličan potencijal za proizvodnju električne energije.

Uz proizvodnju električne energije, moći će se koristiti toplinska energija snage oko 90 megavata u agrotermalne svrhe, odnosno za grijanje staklenika i plastenika za proizvodnju cvijeća, voća i povrća.

Nastavite čitati

U fokusu

Hrvatska ima najveći pad industrijske proizvodnje u Europskoj uniji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Industrijska proizvodnja u veljači u Europskoj uniji veća je za 0,7 posto u odnosu na ovogodišnji siječanj, otkrivaju novi podaci Eurostata.

Najveći mjesečni rast zabilježen je u Irskoj (3,8 posto), Mađarskoj (3,5) i Sloveniji (3,3 posto). Najveći pad industrijske proizvodnje u veljači bilježi Hrvatska, čak 4,6 posto u odnosu na siječanj. Slijede Litva s padom od tri posto te Belgija s padom od 2,7 posto, piše Danica.hr.

Najveći međugodišnji pad u odnosu na lanjsku veljaču zabilježen je u Irskoj, čak 36 posto, Belgiji (12,7) i Bugarskoj (8,4). Najveći rast zabilježen je u Španjolskoj (3,5 posto), Sloveniji (2,8) i Danskoj (2,7). Dobro stoji i Mađarska s rastom od 1,3 posto.

Međugodišnji pad industrijske proizvodnje u veljači u odnosu na isti mjesec lani u Hrvatskoj je iznosio 5,7 posto. U prosjeku, industrijska proizvodnja u cijeloj Europskoj uniji pala je za 5,4 posto. I na godišnjoj smo razini, dakle, gori od prosjeka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje